bowling

Home Contact Links

 

bowling regelsBowling spelregels

Bowling is een sport dat is afgeleid van het kegelen waarbij je met een bal een aantal kegels moet proberen om te gooien. Het is hier in Nederland vooral bekend als recreatieve sport maar wordt wereldwijd ook professioneel beoefent. We gaan hier de basisregels en spelregels van het bowlen aan je uitleggen.

 

 

Bowlingbaan en basisregels

Bij bowling is het de bedoeling om met een bal op een baan van kunststof of hout de 10 kegels, ook wel pins genoemd, aan de andere kant van de baan om te gooien.

 

bowlingbal

 

 

Bowling wedstrijd regels

Elke bowlingpartij bestaat uit tien beurten (frames) per speler. Men krijgt per frame 2 beurten om alle pins om te gooien . Elke pin is 1 punt waard. Als bij de eerste worp alle pins om vallen heeft die speler een strike gegooid en worden de volgende 2 worpen extra bij het eerste frame opgeteld. Dat betekent dus dat bij het eerste frame een maximale score van 30 punten behaald kan worden.

Als alle pins in 2 worpen omvallen heeft men een spare gegooid en telt alleen de eerstvolgende worp mee met het eerste frame. Nu kan men dus 20 punten in het eerste frame halen. Als men in het 10e frame een strike gooit krijgt die speler 2 extra worpen en als men een spare gooit 1 extra worp. Degene met de meeste punten na 10 frames heeft gewonnen.

 

 

 

 

Bowling weetje en termen

Hieronder een aantal weetjes en gebruikte uitdrukkingen bij bowling:

 

 

 

 

Terug naar sport