golf

Home Contact Links

 

golf techniek en regelsGolf spelregels

Golf is een sport die zowel recreatief als professioneel wordt gespeeld. Als recreatiesport is het één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Het is een sport die niet zozeer met kracht maar meer vanuit een goede techniek beoefend dient te worden. Golf is wereldwijd een zeer populaire sport en er liggen over de gehele wereld dan ook talloze golfbanen. Golf is zeker op recreatief niveau een spel wat door een brede doelgroep beoefend kan worden. Van jong tot oud is het mogelijk om de golf spelregels te leren en te genieten van de vaak fraai aangelegde landschappen waarop gespeeld mag worden.

 

 

Golf basisregels en technieken

Bij golf is het de bedoeling om met een golfclub een kleine bal over een bepaalde afstand in zo min mogelijk slagen in een hole (gat) te slaan. Hiervoor gebruikt je verschillende soorten clubs die, mits de bal goed geraakt wordt, de bal elk een andere afstand laten afleggen. De hole aan de andere kant van de baan heeft een diameter van 10,88 cm en wordt gemarkeerd met een vlag. Een golfbaan bestaat uit 18 holes waarvan elke hole een andere afstand en moeilijkheidsgraad heeft.

Elke hole wordt aangeduid met een 'par' (professional average result). Een par is een aanduiding voor de lengte en moeilijkheidsgraad van de hole. Er zijn drie verschillende soorten par, dat zijn par 3, par 4, en par 5. Een par 3 is niet zo lang en heeft een maximale lengte van 228 meter. Een par 4 heeft een lengte tussen de 229 en 434 meter. Een par 5 heeft een lengte van 435 meter of meer.

 

 

 

Golfbaan Layout

Een golfbaan bestaat bijna volledig uit gras. Elke baan op het terrein wordt een hole genoemd, je hebt dus hole 1 t/m 18 De plaats waarvandaan afgeslagen wordt wordt de tee genoemd. De plek rondom de hole is een stuk zeer kortgemaaid gras en wordt de green genoemd. Deze green kan varieren qua omtrek. Het langere gedeelte van de baan tussen de tee en de green wordt de fairway genoemd en is een strook gemaaid gras. Aan de buitenkanten van de fairway wordt het gras wat langer gehouden en men noemt dat de rough. In de baan liggen vaak gemaakte obstakels van zand, dit zijn bunkers. Ook zijn er vaak stukken water en bos op de holes te vinden.  

 

Golf benodigdheden

golfbalOm golf te kunnen spelen heb je een aantal zaken nodig die van essentieel belang zijn. Om te beginnen wordt er bij veel golfbanen vereist dat je in het bezit bent van een golf vaardigheidsbewijs (GVB). Dit GVB behaal je door voldoende aan te tonen de technieken te beheersen en de regels en etiquette op de baan te kennen en in acht te nemen. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om ook zonder GVB te kunnen spelen en in ieder geval de sport te leren kennen of voor te bereiden op het behalen van het GVB.

Naast de 'papieren' om op alle mooie banen te mogen spelen, is hieronder de basis uitrusting van een golfer weergegeven:

 

 

Hieronder de verschillende soorten golfclubs:

 

golfbaan

 

 

Golf slag technieken

Golf is een technische sport en er zijn boeken (en websites) volgeschreven over de technieken en de fouten die gemaakt kunnen worden. De gemiddelde speler blijft streven naar het verbeteren van de techniek en de scores. De pro's proberen hun niveau vast te houden en zo foutloos mogelijk te spelen.

Hieronder een overzicht van de basis in golftechniek:

Grip = de grip op de clubs moet goed zijn, en idealiter altijd hetzelfde om zuiver te spelen.

Houding = de houding van een speler en stand ten opzichte van de bal moet goed zijn voor een goede swing.

Swing = is een volledige slag, waarbij soepele en een vloeiende beweging van belang zijn.

Pitch = is een wat ingehouden slag, op techniek en gevoel, om de green te bereiken.

Putten = is het laag slaan (rollen) van de bal om hem in de hole te laten verdwijnen.

Chip = is een korte gebogen slag, vaak vanaf net buiten de green.

Bunkerslag = is een slag uit het zand van een bunker hindernis.

Drop = het droppen van een bal na een fout, verloren bal of een onslaanbare bal.

 

Scoreverloop bij golf

Een golfbaan van 18 holes bestaat meestal uit 10 par 4 holes 4 par 3 holes en 4 par 5 holes. Dit betekent dat de par van een 18 holes baan meestal 72 slagen is. In sommige gevallen kan de par hoger of lager zijn Er zijn verschillende termen voor het geval men een slag meer of minder nodig heeft om de hole uit te spelen:

 

Na de gehele ronde wordt er gekeken hoeveel slagen er totaal meer of minder dan de totale par nodig zijn geweest en dat is dan ook de eindscore van de ronde. Bij het speltype stableford geldt een andere telling Bij stableford krijgt de speler punten voor het aantal slagen dat een speler nodig heeft gehad voor een hole. Bij een bogey krijgt men 1 punt, bij een par 2 punten, bij een birdie 3 punten, bij een eagle 4 punten en bij een albatros 5 punten. Aan het einde van de ronde worden alle punten bij elkaar opgeteld en is dat de eindscore van de ronde.

 

Golf Handicap

Een handicap is een aanduiding voor hoe goed een speler is in het golf. Dit betekent hoe hoger de handicap hoe meer slagen een speler gemiddeld meer nodig heeft dan 72 slagen (par) op een 18 holes baan. De maximale handicap is 36. Als iemand dus een handicap van 10 heeft doet die speler gemiddeld dus 10 slagen meer over 18 holes dat zijn dus 82 slagen. De handicap wordt bij de par opgetelt dit betekent dus dat als iemand met een handicap van 10 er 82 slagen over doet over een ronde van 18 holes deze speler toch een par heeft gelopen.

 

 

 

 

Terug naar sport regels