honkbal regels

Home Contact Links

 

honkbal spelregelsHonkbal spelregels en uitleg

Honkbal is op het eerste gezicht misschien een makkelijk spel in basis, maar aan de andere kant lijkt het ook wat ingewikkeld door alle verschillende spelregels, veldposities en technieken.

We proberen de basis regels en belangrijkste spelregels van honkbal uit te leggen en een beeld te geven van wat er bij de honkbalsport komt kijken. Met de basis over honkbal kun je ook goed uit de voeten om buiten het spel samen met anderen het honkbalspel ook recreatief te spelen.

 

 

Honkbal veld en basis regels

Honkbal wordt gespeeld op een veld met daarop een aantal vaste punten. Er is een thuisplaat van waar wordt geslagen, en er zijn drie honken die met de thuisplaat verbonden zijn door een vierkan in lijnen. De maat tussen de honken is 27,5 meter. De lijnen vanaf de thuisplaat naar het 1e honk, en de lijn vanaf het thuisplaat naar het 3e honk vormen de begrenzing van het speelveld. Dit speelveld eindigd in de verte met een achterlijn, het buitenveldhek, die gemiddeld op ongeveer 100 meter afstand staat. In het midden van het gebied van de honken is tot slot een werpersheuvel aanwezig, op 18,45 meter van de thuisplaat. Elk team heeft verder een dug-out en er zijn coach vakken aanwezig.

Elk team bestaat uit 9 spelers en in sommige gevallen een 10e speler als aangewezen slagman (designated hitter) in de plaats van de pitcher. Elke speler krijgt een slagbeurt in de aanval (behalve de pitcher in geval van designated hitter) en vervult in de verdediging een specifike taak in het veld.

De basis uitrusting die nodig om honkbal te spelen zijn; een honkbal, een honkbalknuppel en handschoenen voor het vangen van de ballen. De catcher heeft verder extra beschermende kleding en de spelers die aan het beurt zijn om te slaan dragen op dat moment een slaghelm. Verder wordt er meestal op schoenen met spikes gespeeld voor extra grip.

 

 

 

De veldposities en taken bij honkbal zijn als volgt verdeeld:

  1. Pitcher - degene die de ballen vanaf de werpheuvel naar de tegenstanders gooit.
  2. Catcher - de achtervang van de pitcher op de thuisplaat.
  3. 1e honkman - de bewaker van het 1e honk, om tegenstanders uit te tikken op het honk.
  4. 2e honkman - de bewaker van het 2e honk.
  5. 3e honkman - de beaker van het 3e honk.
  6. Korte stop (Short stop) - deze verdedigd het veld tussen het 2e en 3e honk met snelle vangballen.
  7. Rechtsvelder (right fielder) - de verre man die hoge en verre ballen aan de rechterkant verdedigd.
  8. Linksvelder (left fielder) - de verre man aan de linkerkant van het veld.
  9. Middenvelder (center) - verdedigd het diepere middenveld.

 

 

 

 

Spelregels honkbal

Het spelverlop is als volgt; elke ploeg heeft de kans punten bij elkaar te verzamelen door zoveel mogelijk mensen veilig over de honken heen te krijgen tot terugkeer bij de thuisplaat. Het lopen van spelers mag enkel na een goed geslagen bal die niet direct uit de lucht wordt gevangen. Als een speler niet op tijd veilig op één van de honken of de thuisplaat uitkomt, kan hij uitgemaakt worden door de verdedigers. Een speler is uit als hij niet kan terugkeren naar een vorig honk omdat deze bezet is, of al na de slag het 1e honk niet kan bereiken omdat daar de bal al bij de 1e honkman aanwezig is die een 'uit' maakt door het honk aan te raken met de bal in de hand of handschoen.

Bij het vangen van een bal uit de lucht vanaf de slag wordt er ook een uit gemaakt en moeten alle spelers die al op de honken stonden op tijd terugkeren naar het oorspronkelijke honk. Veilig op een honk kan een speler niet uitgemaakt worden.

Als een ploeg drie 'uits' heeft gekregen wisselt de beurt naar de tegenpartij. Een honkbal wedstrijd wordt gespeeld over 9 innings (9 beurten).

 

Pitchen en slagtechniek honkbal

Het slaan van de bal en het aangooien (pitchen) zijn de belangrijkste basis onderdelen van het honkbal spel. Er is veel over te vertellen, en we geven je in ieder geval de basis technieken die worden gebruikt bij het honkbal.

 

honkbal mlb

 

 

Slagtechniek bij honkbal

Bij een slagbeurt heeft een slagman drie pogingen om de bal te slaan, mits de aangooien van de bal op de juiste manier, binnen de slagzone, zijn aangegooid. Als de aangooien buiten de slagzone is, dan is het een foutbal van de pitcher. Bij 4 foutballen mag een slagman ongehinderd naar het eerste honk lopen.

De slagzone is het gebied wat recht boven de thuisplaat ligt en qua hoogte tussen de onderkant knie en onderkant schouderhoogte van de slagman is.

Bij het slaan is het de bedoeling om de bal in het veld te spelen zonder dat deze gevangen wordt. Als hierbij een honk wordt bereikt spreekt men van een honkslag. Het ultieme bij het slaan van de bal is om deze over het einde van het veld te slaan, waardoor je een zogenaamde homerun behaalt. Bij een homerun mag je alle honken overlopen tot de thuisplaat en scoor je direct een punt. Eventuele spelers die al op de honken stonden mogen tevens naar de thuisplaat doorlopen en scoren elk ook een punt.

Een team blijft aan slag zolang de drie uits niet worden gemaakt door de tegenstander. De puntentelling is zo dat er voor elke speler die over de thuisplaat komt 1 punt wordt behaald.

 

Pitchen bij honkbal

De pitcher heeft veel invloed op het spel doordat hij de slagen van een slagman kan beinvloeden. Goede pitchers proberen zoveel mogelijk goede ballen te gooien op een manier dat een slagman te laat of verkeerd slaat. Door het maken van drie 'slagen' oftwel 'strikes' bij een slagman, wordt er een uit gemaakt en mag de slagman weer terug naar de bank.

De basistechnieken die een pitcher kan gebruiken zijn de volgende:

 

Het spel tussen slagmensen en pitchers kan spannend zijn, Samen met de pitcher bepaald de catcher in principe de strategie voor elke komende bal. Dit gebeurt vooral door handgebaren.

 

Honkbal weetjes

 

 

Via de knop hieronder kom je op de hoofdpagina met alle sporten. Je kunt ook rechtstreeks naar gerelateerde sporten zoals basketball en american football.

 

Terug naar sport regels