ijshockey

Home Contact Links

 

ijshockey regelsIJshockey of Ice Hockey spelregels

De sport ijshockey of icehockey is een zeer intensieve sport. Het spel gaat zeer snel op en neer en er wordt veel fysiek contact toegestaan. Het lijkt soms wat onduidelijk wat de spelegels zijn en wat er allemaal is toegestaan en wat juist weer niet mag. We gaan hier op de site de nodige uitleg geven over hoe het gespeeld wordt en we zullen de basis regels van het ijs hockey aan je uitleggen.

 

 

Ice hockey speelveld en regels

IJshockey wordt, zoals de naam al doet vermoeden, op een ondergrond van ijs gespeeld. Het speelveld heeft een afmeting van 60 bij 30 meter, alleen in noord amerika heeft het speelveld een afwijkende afmeting namelijk 200 bij 85 feet (61 bij 26 meter). Het speelveld is verdeeld in drie gebieden met aan beide zijden een goal met een afmeting van 1,83 bij 1,23. Je hebt een verdedigingsvak waar de eigen goal in staat, er is een aanvalsvak waar de goal ven de tegenstander in staat en er is een gebied tussen die vakken wat een neutraal vak wordt genoemd.

Een ijshockeywedstrijd duurt 3 x 20 minuten zuivere speeltijd. Tijdens de wedstrijd staan er van beide teams 6 spelers op het ijs. Dat zijn normaal gesproken 1 goalie 2 verdedigers en 3 aanvallers. Doordat het zo'n intensieve sport is mag er de gehele wedstrijd doorgewisseld worden. De goalie wordt meestal niet gewisseld.

Het spel wordt gespeeld met een puck, dit is een platte schijf van gevulkaniseerd rubber van 2,5 cm dik en een diameter van 7,5 cm. De spelers hebben een stick waarmee ze de puck verplaatsen. Doordat het een fysieke sport is zijn de spelers goed beschermd, zo hebben de spelers een helm op, hebben ze scheen en elleboogbescherming, handschoenen en een bescherming voor borst en schouders. De goalies zijn nog beter beschermd, zij hebben een masker op dat het hele gezicht beschermd met daaronder een keelbeschermer, ze hebben beenbeschermers die bijna het hele been beschermd, daarnaast hebben ze nog een pantser voor het bovenlichaam en hebben ze 2 handschoenen waarvan 1 een vanghandschoen is en 1 een blocker om de puck tegen te houden.

 

 

 

Posities bij ice hockey

  1. Goalie – Dit is degene die het doel vededigd, de goalie moet een snel reactievermogen hebben.
  2. Verdediger – De verdedigers zijn de laatse linie voor het doel. Dit zijn meestal grote sterke spelers.
  3. Center – De center is een aanvallende speler en enigsinds de spelverdeler; de center is een complete speler moet behendig met de puck zijn goed kunnen passen en schieten.
  4. Linker aanvaller – De speler die vanaf de linkerflank aanvalt.
  5. Rechter aanvaller – De speler die van de rechterflank aanvalt; de linker en rechter aanvallers zijn snelle behendige spelers.

 

Spelverloop ijshockey

puckDe bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk goals te maken. Het spel begint met een face-off. Bij een face-off staat er van beide teams een speler klaar als de scheidsrechter de puck in het spel brengt om de puck te veroveren. Als er een goal wordt gemaakt of een overtreding wordt begaan volgt er weer een face-off. Bij een overtreding kan de plek van de face-off verschillen, dit wordt bepaalt door de plaats waar de overtreding is begaan. Als aan het einde van de wedstrijd de stand gelijk is wordt er een overtime periode van 5 minuten gespeeld. Het team dat daarin scoort wint dan gelijk de wedstrijd. Mocht er dan nog geen winnaar zijn dan volgt een penalty shootout.

 

IJshockey fouten en overtredingen

Tijdens de wedstrijd zijn er een paar regels waar de spelers zich aan moeten houden. Als er een fout wordt gemaakt volgt er een face-off. Als er een overtreding wordt gemaakt krijgt die speler een tijdstraf van 2 of 5 minuten afhankelijk van de ernst van de overtreding en moet zijn team met een man minder spelen.

De meest voorkomende overtredingen en fouten in ijshockey zijn:

 

De meeste overtredingen worden bestraft met een tijdstraf van 2 minuten. Er volgt een tijdstraf van 5 minuten als er in de actie de intentie is om een tegenstander te blesseren.

 

 

 

 

Terug naar sport regels