squash uitleg

Home Contact Links

 

squash spelregelsSquash spelregels en techniek

Squash is een intensieve racketsport waarbij twee spelers naast elkaar in een gesloten ruimte met een speciaal squash racket en squash bal elkaar betrijden. We proberen de basis spelregels en de puntentelling bij squash uit te leggen en de basis informatie te geven om makkelijk zelf squash te kunnen spelen.

 

 

Squash speelveld en regels

Squash word gespeeld in een afgesloten ruimte, vaak met een achterwand (met toegangsdeur) van gehard glas. De ruimte heeft een afmeting van 9,75 diep en 6,4 breed. Doormiddel van lijnen op de zijwanden en achterwand is de speelruimte waar de bal terecht mag komen weergegeven.

De puntentelling gaat tot 11 punten, waarbij door beide spelers een punt kan worden gescoord, ongeacht wie er serveert. Er moet echter wel minimaal 2 punten verschil worden gemaakt, dus bij en stand van 10 tegen 10 zal er worden doorgespeeld tot 12, of zelfs verder als het verschil telkens maar 1 punt blijft.

Bij het serveren mag er gekozen worden vanuit welk vak wordt gestart. De bal wordt nu op de achterwand gespeeld en moet in het vak van de tegenstander terrecht komen. De bal moet boven de rode servicelijn worden geslagen, maar onder de bovenste uitlijn blijven. Na 1 stuiter van de bal, kan deze door de tegenstander worden teruggeslagen.

Na de service wordt de bal om en om teruggeslagen, tussen de onderste en bovenste rode lijnen. De bal mag voor het slaan 1 x stuiteren, maar daarna de grond niet meer raken. Het raken van de lijnen mag ook niet, want dan is de bal uit.

 

 

 

 

Een aantal spelregel en termen bij squash zijn:

 

Squash ballen

squashbalEr zijn een aantal verschillende squash ballen die gebruikt worden. Het gebruik is afhankelijk van het niveau van spelen. Hieronder een kort overzicht met korte uitleg:

Pro bal = een zwarte bal met 2 gele stippen. Dit is de officiƫle wedstrijdbal.

Competition bal = een zwarte bal met 1 gele stip. Deze bal is even groot als de pro bal, maar stuiterd ongeveer 10% meer.

Progress bal = een zwarte bal zonder stip of met een rode stip. Deze is iets groter dan de wedstrijdballen (ongeveer 6%) en stuiterd 20% meer.

Max bal = een blauwe bal zonder stip of een zwarte bal met blauwe stip. De bal is 12% groter en stuiterd 40% beter dan de pro bal.

De pro ballen en competition ballen zijn trager en stuiteren minder. Dit is beter voor gevorderde spelers. De competition en max ballen zijn weer beter geschikt voor beginnende spelers of recreatief spel. Door de hogere snelheid en betere stuiter eigenschappen is het spel met deze ballen wat makkelijker.

 

 

Squash slag technieken

Hieronder een aantal gebruikte uitdrukkingen en overtredingen bij het squash spel:

 

 

Via de knop hieronder kom je op de hoofdpagina met alle sporten. Je kunt ook rechtstreeks naar gerelateerde sporten zoals badminton en tennis.

 

Terug naar sport regels