Squash spelregels

Spelregels, tips en weetjes over de squashsport.

Squash spelregels en techniek

Squash is een intensieve indoor racketsport waarbij twee spelers naast elkaar in een gesloten ruimte met een speciaal squash racket en squash bal elkaar betrijden. Squash is een sport of spel wat wel wat lijkt op een compinatie van tennis en badminton, maar wat door het spelen tegen een muur en als tegenstanders naast elkaar toch een heel eigen karakter heeft. We proberen de basis spelregels en de puntentelling bij squash uit te leggen en de basis informatie te geven om makkelijk zelf squash te kunnen spelen.

Het squashspel is ontstaan omstreeks 1830 in Engeland. Vanuit daar is het verder in de wereld verspreid.


Squash speelveld en regels

Squash word gespeeld in een afgesloten ruimte, vaak met een achterwand (met toegangsdeur) van gehard glas. De ruimte heeft een afmeting van 9,75 diep en 6,4 breed. Doormiddel van lijnen op de zijwanden en achterwand is de speelruimte waar de bal terecht mag komen weergegeven.

De puntentelling gaat tot 11 punten, waarbij door beide spelers een punt kan worden gescoord, ongeacht wie er serveert. Er moet echter wel minimaal 2 punten verschil worden gemaakt, dus bij en stand van 10 tegen 10 zal er worden doorgespeeld tot 12, of zelfs verder als het verschil telkens maar 1 punt blijft.

Bij het serveren mag er gekozen worden vanuit welk vak wordt gestart. De bal wordt nu op de achterwand gespeeld en moet in het vak van de tegenstander terecht komen. De bal moet boven de rode servicelijn worden geslagen, maar onder de bovenste uitlijn blijven. Na 1 stuiter van de bal, kan deze door de tegenstander worden teruggeslagen.

Na de service wordt de bal om en om teruggeslagen, tussen de onderste en bovenste rode lijnen. De bal mag voor het slaan 1 x stuiteren, maar daarna de grond niet meer raken. Het raken van de lijnen mag ook niet, want dan is de bal uit.


squash spelregels

Squash termen en fouten

Een aantal spelregel en termen bij squash zijn:

  • Een Stroke; waarbij een punt wordt toegekend als iemand verhindert wordt om te spelen.
  • Fishing; het uitlokken van een overtreding door bewust teveel richting tegenstander te bewegen.
  • Blocking; het in de weg staan, zonder dat dit een overtreding is.
  • Let; het vragen om het overspelen van een punt als er niet kan worden geslagen door een onveilige situatie.
  • No let; een afwijzing op een aangevraagde let, omdat er geen sprake was van overspelen om een onveilige reden.

Squash ballen

Er zijn een aantal verschillende squash ballen die gebruikt worden. Het gebruik is afhankelijk van het niveau van spelen. Hieronder een kort overzicht met korte uitleg:

Pro bal = een zwarte bal met 2 gele stippen. Dit is de officiële wedstrijdbal.

Competition bal= een zwarte bal met 1 gele stip. Deze bal is even groot als de pro bal, maar stuitert ongeveer 10% meer.

Progress bal = een zwarte bal zonder stip of met een rode stip. Deze is iets groter dan de wedstrijdballen (ongeveer 6%) en stuitert 20% meer.

Max bal = een blauwe bal zonder stip of een zwarte bal met blauwe stip. De bal is 12% groter en stuitert 40% beter dan de pro bal.

De pro ballen en competition ballen zijn trager en stuiteren minder. Dit is beter voor gevorderde spelers. De competition en max ballen zijn weer beter geschikt voor beginnende spelers of recreatief spel. Door de hogere snelheid en betere stuiter eigenschappen is het spel met deze ballen wat makkelijker.


Squash slag technieken

Hieronder een aantal technieken en slagen die je kunt toepassen bij het squashspel.

  • Drive - is een bal die met een lange slag, dicht langs een zijmuur wordt geslagen.
  • Dropshot - is een bal die zacht en kort wordt geslagen waardoor deze vlak bij de muur op de grond komt.
  • Lob - een hoge bal op de muur waardoor en snelheid uit het spel wordt gehaald.
  • Nick of nickbal - is een bal die schuin van de achterwand in de overgangsrand tussen wand en vloer komt waardoor deze verder rolt en onhaalbaar is geworden voor de tegenstander.
  • Boast - een bal die via een zijmuur naar de achterwand wordt geslagen.

Met deze squash technieken kun je het spel goed varieren en daarmee je tegenstander flink op het verkeerde been zetten of juist hard laten werken om jou gespeelde ballen te kunnen terugspelen.


Sportkeuze squash

Ben je enthousiast geworden om eens een keer squash te spelen, ga dan eens een kijkje nemen in één van de ruim 1000 squashbanen die in Nederland te vinden zijn.

Zowel voor het beoefenen van oog hand coordinatie, als voor het fit blijven en intensief bewegen is squash een leuke sport.




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I play each point like my life depends on it.

 


SPORT PARTNERS