voetbal

Home Contact Links

 

voetbal spelregelsVoetbal Spelregels

Voetbal is één van de populairste sporten ter wereld, iedereen van jong tot oud kent wel iets van de voetbalregels, maar kent ook iedereen wel de basis regels van het voetbal en een aantal voetbal feiten en weetjes?

Er zijn een paar belangrijke basis spelregels die zijn bepaald door de FIFA en deze voetbal spelregels zijn van toepassing bij elke vorm van competitie van het voetbal. Natuurlijk zijn er kleine verschillen tussen jeugdvoetbal en seniorenvoetbal. maar wij focussen ons op de basisregels die voor voetbal gelden.

We gaan hier op de sport en spelen site een aantal belangrijkste regels van het voetbal, een aantal leuke weetjes, maar bijvoorbeeld ook de afmeting van het speelveld verder verduidelijken.

 

 

 

Basis regels en afmetingen voetbal veld

 

 

 

Overige belangrijke spelregels en spel kenmerken van voetbal zijn:

Buitenspel: Als een aanvallende speler voorbij de denkbeeldige breedtelijn is van de laatste verdediger op de speelhelft van de tegenstander staat deze speler buitenspel op het moment dat een medespeler de bal hier naartoe schiet. Deze regel voorkomt een oneerlijk voordeel in afstand naar de keeper en het balletje-afwachten waarbij een aanvaller dicht bij de keeper blijft staan als het spel verderop aan de gang is.

Penalty: Als er een overtreding wordt gemaakt binnen het strafschopgebied ontvangt de gedupeerde een strafschop, ookwel penalty genoemd. Bij een penalty mag een speler naar keuze uit het elftal 1 tegen 1 tegen de keeper een schot op het doel doel doen vanaf de penalty stip.

Vrije trap: Dit is een trap vanaf een plek buiten het strafschopsgebied als er een overtreding is gemaakt. Vrije trappen mogen geblokt worden op afstand en de andere spelers mogen tussen doel en keeper staan. Een vrij trap kan direct of indirect (als voorzet naar een andere speler) genomen worden.

Corner: Een corner of hoekschop is een trap vanaf de hoek bij het vijandige doel. Een corner wordt verdiend als de bal via de tegenstander over de achterlijn bij de keeper van de tegenstander uit het veld gaat.

Ingooi: Is het gooien van de bal vanaf de zijlijn. De ingooi wordt toegekend aan het team wat niet als laatste de bal heeft geraakt als deze over de zijlijn uit het spel is gegaan.

Gele kaart: Bij een overtreding kan een scheidrechter, naast een vrije trap of penalty, een officiele waarschuwing geven door middel van een gele kaart. Een gele kaart heeft geen directe gevolgen, maar bij een tweede gele kaart in de wedstrijd krijg je de rode kaart.

Rode kaart: Bij een rode kaart moet een speler het veld verlaten en mag deze niet vervangen worden door een wisselspeler. De ploeg speelt vanaf dat moment met een speler minder. Bij een zware overtreding kan een scheidsrechter besluiten om direct een rode kaart te geven. Een rode kaart volgt ook altijd na een tweede gele kaart.

 

 

 

Voetbal spelen voor thuis

Naast het voetbal in competities zijn er natuurlijk ook genoeg spelen die je met een voetbal kan doen. Het zijn vaak makkelijke spellen met eenvoudige regels die je op straat of bijvoorbeeld op de camping kan doen. We zullen de basis regels van deze voetbal gerelateerde spelen en de basis en benodigdheden uitleggen.

Tienen

Tienen is een bekend straatvoetbalspel, zeker vroeger, veel gespeeld werd. De voetbal regels of spelregels van dit spel zijn uitermate eevoudig te leren en het kan op veel plekken gespeeld worden. Veel grote voetballers zijn ook ooit vroeger op straat begonnen en tienen was een spel wat daar werd gespeeld.

Om te tienen heb je een voetbal nodig en 2 opstaande objecten zoals bomen om een doel te vormen, of bijvoorbeeld een garagedeur of doel op een trapveldje.

Spelegels

 

Flessenvoetbal

wedstrijd voetbalFlessenvoetbal is een leuk spel om met hele kleine kinderen al te oefenen met een bal en leuk te spelen in de tuin. Voor flessenvoetbal heb je een bal nodig en 2 met water gevulde flessen waar de dop vanaf wordt gehaald.

Spelregels:

 

 

 

Voetbal weetjes:

 

Via de knop hieronder kom je op de hoofdpagina met alle sporten. Je kunt ook rechtstreeks naar gerelateerde sporten zoals zaalvoetbal en tafelvoetbal.

 

Terug naar sport regels