american football regels

Home Contact Links

 

american football stadionAmerican Football spelregels en uitleg

American football is één van de populairste en grootste sporten in Amerika. Het is een afgeleide van het engelse rugby alleen hebben de amerikanen er een geheel eigen sport van gemaakt. Op het eerste gezicht lijken de regels en de opzet van de competitie erg ingewikkeld maar als je jezelf er een beetje in verdiept zijn de spelregels goed te begrijpen. American football combineert strategisch spel met atletisch en fysiek spel, waarbij veel gewerkt wordt met specialisten in verschillende onderdelen van het spel. We gaan je hier de basis regels van het american football uit te leggen en de verschillende veldposities toelichten.

 

 

Basis spelregels bij American football

Hieronder de belangrijkste zaken die je moet weten als het gaat om de spelregels en het spelen van American football.

 

 

 

Basis spelregels van een american football wedstrijd

american footballDe american football wedstrijd begint met de coin toss oftewel kop of munt. Het team dat de coin toss wint mag kiezen of ze de bal willen wegtrappen of ontvangen. Daarna wordt de bal weggetrapt vanaf de 30 yard lijn. Het ontvangende team probeert na het vangen van de bal zoveel mogelijk terrein te winnen.

Nadat de aftrap is afgerond doordat het teruglopen is tegengehouden door het trappende team, starten de pogingen (downs) van de aanvallende partij om langzaam terreinwinst te boeken en uiteindelijk te scoren. Een aanvallende ploeg mag doorgaan met opschuiven richting de endzone van de tegenstander, totdat het gestopt wordt door de verdediging, de bal verlieest door een fumble. (een laten vallen bal die wordt opgepakt door de tegenstander) of een vangbal van een verdediger.

Nu is het de bedoeling van het aanvallende team om in maximaal 4 pogingen (downs) minimaal 10 yards te overbruggen. Dit dit kan door de bal over de grond te rennen of door de lucht te gooien. Als er minimaal 10 yards overbrugd zijn krijgt men weer 4 pogingen om weer verder op te schuiven. De bedoeling is om uiteindelijk in de endzone van de tegenpartij te komen of om dichtbij genoeg te komen om de bal tussen de palen te schieten. Als dit niet lukt krijgt de tegenstander de bal.

Er zijn 3 manieren om te scoren bij American football:

  1. Touchdown - Als men de bal in de end zone krijgt is dat 6 punten waard met een kans om de bal voor 1 extra punt tussen de palen te schieten of 2 extra punten door opnieuw de end zone in te krijgen vanaf de 2 yard lijn.
  2. Fieldgoal - als de bal tussen de palen wordt geschoten vanaf een veldpositie is dit 3 punten waard.
  3. Safety - wanneer een aanvallende speler in zijn eigen end zone wordt getackeld krijgt het verdedigende team 2 punten en balbezit.

 

Aanval, verdediging en special teams

De aanval, verdediging en special teams hebben allemaal 11 spelers in het veld als ze worden ingezet, maar die spelers hebben natuurlijk niet allemaal dezelfde functie. Hieronder een overzicht van de verchillende functies:

Aanval bij American football

Quarterback
Dit is de spelverdeler van het team, hij moet er voor zorgen dat de bal bij een medespeler komt, dit kan door de bal door de lucht naar een medespeler te gooien of de bal aan een lopende speler op de grond te geven. Het belangrijkste wapen van de quarterback is een zuivere en krachtige worp van de bal.

snap formationOffensive line
Dit is een vijftal spelers dat er voor moet zorgen dat de quarterback niet getackeld wordt. Ze stoppen hierbij verdedigers die door de linie willen breken en helpen bij het maken van ruimte als er wordt gekozen voor een grondaanval door te rennen met een running back.

Running backs
Dit zijn spelers die voor de grondaanval zorgen, zij krijgen de bal van de quarterback en proberen dan zoveel mogelijk terreinwinst te boeken. Runningbacks zijn vaak klein, en in ieder geval razend snel en extreem wendbaar. Een zwaardere variant van een running back wordt ook wel Full back genomed. Deze kan door kracht en gewicht vaak korte terreinwinst boeken en daarnaast helpen bij het blokken voor een collega running back.

Wide receivers
Dit zijn spelers die meestal aan de zijkanten van het veld opgesteld staan en bepaalde patronen rennen om vrij te komen en de bal te vangen. Het doel hierbij is om meerdere yards terreinwinst te boeken en sommige gevallen direct de endzone te bereieken. Een wide reciever heeft meerdere capaciteiten nodig om succesvol te zijn. Naast snelheid en lengte moet hij tegen een stootje kunnen, wendbaar zijn en uiteraard extreem goed kunnen vangen.

Tight ends
Dit zijn spelers die of de offensive line helpen met blokken, of de quarterback helpen door vrij te komen om de bal te kunnen vangen.

 

 

 

 

Verdediging bij American football

Defensive line
De defensive line probeert de aanval te verstoren door zo snel mogelijk naar voren te gaan en de offensive line naar achteren te drukken en bij de quarterback te komen. De defensive line bestaat veelal uit grote sterke verdedigers.

Linebackers
De linebackers zijn er om de aanval op elke manier te stoppen. Zij kunnen de runningback tackelen, proberen de bal door de lucht te vangen of de quarterback te tackelen. Linebackers staan iets achter de defensive lijn en combineren snelheid met kracht. De zogenoemde Blitz, waarbij men zo snel mogelijk bij de quarterback probeert te komen is een van de specialiteiten.

Defensive backs (corner backs, safety)
Dit zijn de spelers die de wide recievers dekken en de bal door de lucht proberen te onderscheppen. Deze spelers zijn vaak net zo snel als de wide recievers en zijn specialist in het verhinderen van het vangen van de bal, door deze te blokken.

 

Special teams bij American football

Special teams komen in actie tijdens specifieke momenten in de wedstrijd zoals het wegtrappen en ontvangen van de bal, en het maken van een fieldgoal of het punt na de touchdown.

Special teams kunnen ook spelers uit bijvoorbeeld het aanvalsteam bevatten. Vaak wordt er bijvoorbeeld bij het teruglopen van de bal gebruik gemaakt van een snelle reciever of running back die ook normaal bij de aanval meedoet.

Het team heeft in veel gevallen iemand die de bal trapt in specifieke gevallen. Vaak wordt deze rol door een enkle speler vervult.

Punter
De punter trapt de bal nadat het niet is gelukt om de 10 yards te overbruggen en men niet dichtbij genoeg is om een field goal te maken de bal naar de tegenpartij. Met het punten van de balzorgt men ervoor dat de tegenstander ver van de endzone begint met de aanvalspogingen.

Kicker
De kicker is degene die probeert om een field goal te maken en om het extra punt na een touchdown tussen de palen te schieten.  

 

De superbowl

De National Football League (NFL) is de belangrijkste competitie ter wereld. Jaarlijks wordt er in een competitie in periode van oktober t/m februari gestreden voor de Super Bowl, en de bijbehorende Vince Lombardy Throphy.

De datum van de superbowl 2017. De rstvolgende superbowl in 2017 is op de datum 5 februari 2017. De dag is altijd op een zondag plaatselijke tijd. In de nacht van 5 op 6 februari zal deze te zien zijn in Nederland.

 

 

 

Via de knop hieronder kom je op de hoofdpagina met alle sporten. Je kunt ook rechtstreeks naar gerelateerde sporten zoals basketball en honkbal.

 

 

Terug naar sport regels