Surfen

Uitleg over surfen, surfborden, surfregels en surf weetjes.

Surfen

Surfen, in pure vorm als golfsurfen, is een sportbeoefening waarbij er gebruikt wordt gemaakt van golven in de zee om snelheid te krijgen en over het water te surfen. Het is een sport waarbij heel direct contact is met de natuurlijke omgeving die ook van invloed is op de mogelijkheden en de prestaties.

De culturele en religieuze bezigheid van het surfen is onstaan in Polynesie, duizenden jaren geleden. Van daaruit is het in Hawaii terecht gekomen en van daar uit weer o.a. terrecht gekomen in bijvoorbeeld Hawaii.

Er wordt gesproken over drie Hawaïaanse prinsen die in 1885, tijdens hun studie in Californië, als eerste zijn gaan surfen aan de kust. Maar ook de naam van George Freeth komt al snel op. Hij zou in 1907 naar Redondo Beach, California zijn gevraagd om zijn kunsten te vertonen aan het grote publiek.


Surfstijlen en boards

Er zijn verschillende manieren van surfen, waarbij er verschillde surfplanken worden onderscheiden.

  • Shortboard - dit zijn wenbare surfplanken, tussen de 1,8 en 2,1 meter en hebben meestal 3 vinnen.
  • Skimboard - dit zijn kleine surfplanken die zijn gemaakt om snel mee te manoeuvreren.
  • Funboard - hiermee worden surfplanken van gemiddelde grootte bedoeld. Er zijn veel verschillende maten en afmetingen waamee snelheid, stabiliteit en wendbaarheid kan verschillen naar eigen voorkeuren.
  • Longboard - dit is een wat andere technische vorm van surfen op een bord va ca. 3 meter lengte. Een langer bord is bijvoorbeeld een stuk minder wendbaar.

Bij de uitrusting van een surfboard hoort ook een zogenaamde leash. Dit is een koord wat ervoor zorgt dat je met je enkel aan het bord vast blijft zitten als je valt. Dit voorkomt verloren borden, schade en maakt dat je snel een drijvend object hebt als je valt.

Verder zijn er wetsuits, zeker voor in koud water, en zijn er nog mogelijkheden om je surfboard te voorrien van een zogenaamde tailpad voor meer grip acherop het bord.


surfen

Moderne surfen

De surfsport heeft zich in de loop van jaren steeds verder ontwikkeld. Waar er eerst gebruik werd gemaakt van massieve borden van balsahout, werden er holle planken ontwikkeld, waardoor deze minder zwaar werden. Tegenwoordig zijn planken niet meer van hout, maar van polyurethaan of polystyreenschuim met een glasvezeldoek en kunstharslaag als coating. Nieuwe technieken hebben het ook mogelijk gemaakt om kleinere, stabielere en wendbaardere borden te ontwikkelen. Ook worden er borden gemaakt die recreatief of voor beginners makelijker zijn om mee te starten.

De strandwacht George Freeth, die oorspronkelijk uit Hawaii komt, wordt gezien als de grondlegger van het moderne surfen.


Verschillende surfvormen

Hieronder een overzicht van verschillende manieren van surfen.

  • Tube riding (Pipeline surfen) - Als een golf breekt dan kan er een sitatie ontstaan dat zich een tunnel van water vormt waarin gesurft kan worden. Er zijn bekende plekken als Banzai Hawai en Teahupoo Tahiti waar dit voorkomt.
  • Big wave surfing - Zo wordt het surfen op golven van minimaal 8 meter hoog genoemd.
  • Tow-in surfing - Dit is een surfvorm waarbij een surfer naar de juiste startplek wordt getrokken door een jet-ski.
  • Padle boarding (paddle surfing) - Dit is een vorm van surfen waarbij een padle wordt gebruikt om vooruit te komen, en niet zozeer de golven zelf. Het is daarom ook een minder intensieve en gevaarlijke sport, maar zeker recreatief wel erg leuk om een keer te doen.
  • Kite surfen - Dit is een vorm waarbij er gebruik wordt gemaakt van een vlieger (kite) en een board waarop je staat. Door gebruik te maken van de kracht van de wind en de golven zijn spectaculaire sprongen en bewegingen mogelijk.

Leren surfen

Surfen is misschien een sport die heel moeilijk lijkt en niet te leren is. Je hebt balans nodig, moet kunnen zwemmen en fit zijn. Maar er zijn veel plekken waar je kennis kunt maken met surfen, en waar je op gemoedelijke golven de technieken kan leren om vanaf het peddelen op de buik op het juiste moment op te taan en je staande te laten meenemen door een golf, wat een fantastisch gevoel is.

Naast het sportieve element en het één zijn met de zee, heeft surfen ook een eigen cultuur ontwikkeld. Specifieke surfkleidng, handgebaren als het shaka-teken (hang loose), Het gebruik van stationwagons (woody) voor het vervoer van surfboards, maar ook de scene zelf met zogenaamde beach bunnies. (meiden die zelf niet surfen maar wel graag rond dit fenomeen en op het strand rondhangen).

Surfen heeft ook specifieke surf regels of etiquette om rekening met ekaar te houden en de veiligheid in de gaten te houden. Op de meeste surfplekken en bij surfscholen is dit aangegeven. Let daar wel goed op!


Surf weetjes en feiten

Hieronder nog een aantal weetjes over de surfsport of daar omheen:

Leuke films waarin surfen tot uiting komst zijn o.a. Surf's up, Blue Crush en Point Break.

Ook de tekenfimserie Rocket Power (1999 - 2004) geeft een beeld van het leven aan de kust en daarin komen extreme sporten en surfen regelmatig aan bod.

Duke 'The Big Kahuna' Kahanamoku is een zwemkampioen en zeer bekend surfer en verspreider van de Aloha spirit. Hij won 3 olymische zmemmedailles.

Kelly Slater is éém van de meest succesvolle professionele surfers. Hij is maar liefst 11 x wereldkampioen geworden (de laatste keer in 2011).




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Just take your time - wave comes. Let the other guys go, catch another one.

 


SPORT PARTNERS