Bobslee

informatie en uitleg de bobslee sport

bobslee

BOBSLEEËN

De bobslee sport is een typische wintersport wat tegenwoordig eigenlijk alleen maar kan worden beoefend op een typische bobslee baan.

Bosleeën is zo rond eind 18e eeuw en begin 19e eeuw ontstaan toen men lange sleeën ontwierp waarmee je ook een beetje kon sturen. Door het in wedstrijdverband tegen elkaar op te nemen, op in eerste instantie ijsparcoursen in de natuur, was de bobslee sport geboren.

De vorm van de slee en het materiaal, eerst van hout, later van metaal, veranderde mee terwijl de sport zich verder ontwikkelde tot wat het nu is.

Ook ontsonden er meer en meer specifiek voor de sport ontworpen bobslee banen.

We vertellen je graag wat meer over deze hele specifieke, maar ook bijzondere wintersport.


De bobslee

Een bobslee is er in twee varianten. Een 2 mans bob en een 4 mans bob.

Een bobslee is in feite een afgeronde kuip waar twee of vier personen in kunnen plaatsnemen en waarmee lichtjes gestuurd kan worden bij het afdalen.

Een boblee heeft twee glij ijzers aan de achterzijde die vast gemonteerd zijn en twee glij ijzers die bestuurd kunnen worden door de stuurman voorin de bob.

Er zijn richtlijnen waar een bobslee aan moet voldoen, waarvan de belangrijkste gaan over het maximale gewicht, lengte en breedte. Deze maxima zijn als volgt:

2 mans bob

  • max. gewicht: 390 kg
  • max. lengte: 2,70 meter
  • max. breedte: 0,67 meter

4 mans bob

  • max. gewicht: 635 kg
  • max. lengte: 3,85 meter
  • max. breedte: 0,67 meter

Het gewicht van de bobslee is belangrijk, want hoe zwaarder de bob is, hoe sneller deze naar beneden gaat. Het gewicht van de inzittenden wordt om die reden meegetels bij het totale gewicht.


Olympische bobslee

Bobsleeën is zoals gezegd een typische wintersport en de sport is al vanaf de allereerste Olympische Spelen in 1924 een terugkerend Olympisch onderdeel.

Daar waar bij de eerste Olympische spelen er nog enkel met een viermans bobslee werd gestreden, werd er vanaf de Olympische spelen van 8 jaar later, in 1932, ook een tweemans bobslee toegelaten.

Bobslee wordt vanaf de Spelen van 2010 ook voor damesteams gehouden.

Qua medailles en overwinningen bij het onderdeel boblee, is Duitsland de onbetwiste nummer 1, gevolgd door Zwitserland en de Verenigde Staten. Nederland heeft nooit een medaille weten te winnen met bobslee. België heeft wel een zilveren en bronzen plak weten te pakken. Het was brons in 1924 en zilver in 1948.

Een bobslee kan tijdens officiele wedstrijden met gemak snelheden van ruim boven de 100 km per uur halen. Dit komt vooral door de snelheid die wordt gemaakt door het geleidelijke hoogteverschil (verval) tussen de start en finish.

De gemiddelde lengte van een bobslee baan is ongeveer 1,5 kilometer. Het totale hoogteverschil van boven naar beneden (het verval) is gemiddeld ruim 100 meter.

Bobslee banen

Een bobsleebaan is een hele specifieke ijsbaan. Het is een smal parcours met omhooggekrulde randen en bestaat uit verschillende bochten en dalingspercentages.

Boblee banen hebben allemaal hun eigen specifieke karaktiritieken, hoogteverschillen en vormen.

Een overzicht van de plaatsen en landen waar een bobslee baan te vinden is, staat hieronder:

  • Calgary - Canada
  • Whistler - Canada
  • Altenberg - Duitsland
  • Köningssee - Duitsland
  • Winterberg - Duitsland
  • La Plagne - Frankrijk
  • Cesana Torinese - Italië
  • Cortina d'Ampezzo - Italië
  • Nagano - Japan
  • Sigulda - Letland
  • Lillehammer - Noorwegen
  • Igls (nabij Innsbruck) - Oostenrijk
  • Lake Placid - Verenigde Staten
  • Parc City - Vernigde Staten
  • Sankt Moritz - Zwitserland

Van al deze bobslee banen wordt Whistler in Canada als de meest gevaarlijke gezien.

Deze baan heeft een lengte van 1450 meter, een hoogteverschil van 150 meter en een gemddeld verval 10,5 %, daar waar dat bij de meeste bobsleebanen rond de 8,5 % is. Het maximale verval is op een blek binnen de baan zelfs 20 %.


Bobslee techniek

Bij bobsleeën is het de bedoeling om zo snel mogelijk naar beneden te komen. Degene met de snelste tijd wint de bobslee race.

De bobslee maakt snelheid doordat het een gewicht heeft en door het verval van de baan in beweging komt, maar om op snelheid te komen is het van groot belang om een snelle start te maken.

De start met een bobslee wordt gemaakt door de bobslee over de eerte 50 meter aan te duwen en er daarna in te springen. Dit aanduwen gebeurt door alle inzittenden van de bob, maar bij een tweemans bob wordt de achterste deelnemer de duwer genoemd en de voorste de stuurman. Bij een viermans bob zijn er twee extra duwers toegevoegd.

Met name de duwers zijn erop getraint om explosief van start te gaan en de bobslee zo snel mogelijk op een zo hoog mogelijke snelheid te krijgen.

Vlak voor het eind van de eerste 50 meter springen de bobsleeërs zo behendig mogelijk in de bobslee. Nu is het aan de stuurman om de bobslee zo soepel mogelijk door de baan te sturen en om zo min mogelijk weerstand te verkrijgen van de baan, waardoor de snelheid verder toeneemt.

Bij bobslee gaat het qua tijden vaak maar om hondertsten van seconden, dus een matige start of een kleine stuurfout kan het verschil betekenen tussen winst of verlies.


Bobslee weetjes

Een leuke film, losje gebaseerd op een werkelijk plaatsgevonden deelname van het tropische land Jamaica aan de pure wintersport bobsleeën op de Olympische Spelen, is Cool Runnings (1993).

In deze film is te zien hoe onervaren sprinters worden ingezet om het bobsleeën te leren en om daarmee naar de Olympische spelen te gaan.

Hoewel de film vooral een comedy is en ook niet helemaal volgens de werkelijkheid is nagespeelt, heeft Jamaica weldegelijk in 1988 meegedaan aan de Olympische spelen. Daar waar ze in de film echter een heel eind komen, crashte ze bij de werkelijke eerste deelname bij de eerste runs, waarna ze in het vervolg van het toernooi niet meer konden deelnemen voor de prijzen.

Leuk aan de film is dat, ondanks comedy, er weldegelijk uitleg wordt gegeven over wat er nodig is om te bobsleeën.

Hele andere leuke verwijzing naar bobsleeën zijn de pretpark atracties die ervan gemaakt zijn. Ook de Efteling had een attractie die de 'De Bob' of 'Bobbaan' werd genoemd was een leuke variant en kennismaking met het gevoel van bobsleeën.

Deze bobbaan is in 2019 na 34 jaar dienst gesloopt. De Bob in de Efteling had een topsnelheid van 60 km/u en was 524 meter lang en 19,5 meter hoog.




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over bobsleeën of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Sanka you dead man? ... Yah man.

 


SPORT PARTNERS