Hockey

Spelregels, tips en informtie over hockey

Sport en spelregels

Hockey is een spel waarbij er met een stick en een bal gespeeld wordt tussen 11 spelers tegen elkaar, waarvan 1 keeper. De bal mag alleen maar worden bewogen door de hockeystick en dan ook alleen maar met de platte kant van de stick.

Hockey is een populaire sport in Nederland en met name de dames maken al jaren furore in deze sport.

Hockey wordt gespeeld op een kunstgrasveld met aan weerszijde een hockeydoel. De ploeg die de meeste punten scoort wint de hockeywedstrijd.

Een hockey wedstrijd wordt gespeeld in twee helften van 35 minuten, met daartussen een pauze van 5 minuten. Internationaal bestaat een wedstrijd uit 4 kwarten van een kwartier. Bij een strafcorner, strafbal of een doelpunt wordt de klok 40 seconden stilgezet.


Regels bij hockey

Hockey wordt gespeeld op een veld met een afmetingen van 91,40 x 55,00 meter. Dit is incl. de lijndikte. Lijndikte hoort dus bij het veld. Alle lijnen moeten 7,5 cm breed zijn. Een hockeyveld heeft 23 meter lijnen dwars over het veld (op 22,90 meter gemeten vanaf de achterlijn) en twee cirkels voor de doelen. Veldhockey werd vroeger op natuurgras gespeeld, maar tegenwoordig meestal op kunstgras. Binnen het kunstgras zijn drie type hockey kunstgras velden te onderscheiden:

  • Waterkunstgras (watervelden)
  • (water)Zandkunstgras
  • Zandkunststofvelden

Binnen deze lijnen zijn aan het hockeyspel een aantal regels verbonden, waarbij de volgende zaken niet toegestaan zijn:

  • Niet met de bolle kant van de stick slaan.
  • Niet spelen van de bal of van richting veranderen met voeten, benen of andere lichaamsdelen.
  • Je mag je lichaam niet gebruiken om de bal af te schermen.
  • Je mag de bal niet spelen als deze boven schouderhoogte komt.
  • Je mag de tegenstander niet vastpakken of hindernen met je stick.

De keeper mag wel gebruik maken van het lichaam om de bal te stoppen. Wat een keeper dan weer niet mag is op de bal blijven liggen of (als keeper) buiten het 23 meter gebied komen.


hockey

Scoren met hockey

Scoren doe je bij hockey als je binnen de cirkel van de tegenstander slaat en de bal in zijn geheel over de doellijn gaat. Het team dat de meeste doelpunten maakt heeft gewonnen. Als er niet wordt gescoord of er wordt evenveel gescoord dan is er een gelijkspel. In toernooien kunnen dan een verleging of een penalty shoot-out uitkomst bieden.

Om doelpunten tegen te gaan is er een goede keeper nodig met spelinzicht en goede reflexen. Omdat hockeyballen hard zijn en hard geslagen worden heeft een keeper de nodige bescherming aan die bestaat uit een helm, beenbeschermers, 'klompen', armbescherming, borstbescherming en handbescherming. De keeper heeft naast de afwijkende uitstraling door alle bescherming ook een afwijkende shirtkleur van de rest van het team.


Hockey straffen

Hockey is een sport waar veel straffen zijn betrokken bij het spelverloop. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende straffen en consequenties in de vorm van een vrije slag, een strafcorner of een strafbal.

Een vrije slag wordt gegeven bij overtredingen op het middenveld tussen de 23 meter lijnen, bij overtredingen van aanvallers binnen het 23 metergebied van de tegenstander en bij overtredingen van verdedigers in het eigen 23 meter gebied, maar buiten de cirkel.

Een strafcorner wordt gegegeven bij onopzettelijke overtredingen van een verdediger binnen de eigen cirkel (bijvoorbeeld de bal raken met de voet), bij het opzettelijk over de achterlijn spelen van de bal, en bij opzettelijke overtredingen binnen het eigen 23 meter gebied.

Een strafbal wordt gegeven bij opzettelijke overtredingen van een verdediger in de eigen cirkel tegen een tegenstander die aan de bal is, het weerhouden van het aan de bal kunnen komen en overtredingen (al dan niet opzettelijk) die een bijna zeker doelpunt voorkomen.

Persoonlijke straffen kunnen aan een speler worden opgelegd door uitdelen van kaarten. Groen (driehoek)= tijdelijk 2 minuten van het veld. Geel (vierkant) = tijdstraf van 5 of 10 minuten. Rood (rond) = definitief van het veld.


Corners en strafballen

Hockey bestaat uit verschillende momenten waarbij de bal weer in het spel wordt gebracht. Bij reguliere uitballen aan de zijkant betekent dit het inslaan door de tegenstander vanaf die plek. Bij een achterbal wordt vanaf de eigen cirkel weer ingeslagen. Lange corners worden genomen vanaf de 23 meterlijn nadat een bal via de tegenstander over de achterlijn is gegaan. (vroeger gingen deze corners uit de hoek).

Een aantal bijzonder momenten vragen wat meer toelichting:

Strafcorners worden de cirkel ingespeeld vanaf een strafcornerstreepje op de achterlijn. De bal moet eerst buiten de cirkel komen voordat er een doelpoging kan worden gedaan. In de praktijk wordt de bal ingespeeld buiten de cirkel, stilgelegd door een stick bij de grond en richting doel gepushed of geslagen om te scoren. Een schot mag daarbij niet hoger dan de plank achter in het doel zijn, een push mag wel hoog worden gescoord.

Een strafbal is een situatie waarin speler en keeper oog in oog staan. De bal wordt genomen vanaf de stip en mag in 1 keer gepusht worden. Er is geen rebound mogelijk bij een strafbal

Als er bij toernooien in een knock-out fase een gelijke stand op het scorebord blijft na de speeltijd, wordt er een shoot out gehouden. Hierbij mag elke ploeg om en om 5 maal met één speler vanaf de 23 meterlijn op de keeper later afrennen om (binnen 8 seconden) te scoren. Een rebound mag hier wel afgemaakt worden. blijft het na deze 5 pogingen van elk team alsnog gelijk, dan wordt er 1 om 1 doorgegaan totdat één ploeg wint


Sportkeuze en plezier

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) bepaaald de regels in Nederland. Dit doen ze in lijn met de internationale spelregels van de International Hockey Federation (IHF).

Nederland doet al jaren op topniveau mee in de wereld, en in het bijzonder bij de Olympische spelen. Zowel de mannen als de vrouwen hebben daarin al meerdere grote prijzen gepakt.

  • Olympisch goud mannen: 1996 en 2000 (in 2016 in Rio de heren op de 4e plek)
  • Olympisch goud vrouwen: 1984, 2008, 2012 (in 2016 dames in Rio 2e plek zilver)
  • Wereldkampioen mannen: 1973, 1990, 1998
  • Wereldkampioen vrouwen: 1971, 1974, 1978, 1983, 1986, 1990, 2006, 2014.

hockey dame

Hierboven is de typische vorm van een veld hockystick te zien.




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over hockey of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

You miss 100 percent of the shots you don't take.

 


SPORT PARTNERS