Vechtsporten

Vechtsport, vechtkunst en uitleg achtergornden veechtsporen en toepassingen.

Vechtsporten en vechtkunst

Vechtsporten en vechtkunsten zijn er in vele verschillende vormen, maar wel allemaal met als basis het bestrijden en het verdedigen van onderlinge persoonlijke aanvallen. Het is een contactsport die door velen wordt beoefend of aandachtig wordt gevolgd. Onder vele vechtkunsten ligt een verregaande traditie, en er liggen technieken aan ten grondslag die bijzonder zijn om meester te maken. We hopen u te inspireren om verder te verdiepen in vechtsporten.

Wij geven een overzicht van vechtsporten en geven uitleg over de oorsprong, kenmerken en technieken van de verschillende vechtsporten en vechtkunsten.

We geven je een overzicht van de bekendste vechtsporten en/of vechtkunst stijlen uit de verschillende landen. De oorsprong van veel vechtsporten zijn de oosterse landen China en Japen.


Overzicht vechtsport en vechtkunsten

CHINESE VECHTKUNST

Kung Fu - De term Kung Fu betekent 'vaardigheid' of 'toewijding'. In het westen zijn onder de naam Kungfu de chinese vechtkunsten algemeen bekend geworden. Met de term Kung Fu wordt over het algemeen verwezen naar traditionele vechtstijlen, voornamelijk gericht op zelfverdediging.

Wushu - kan vertaald worden in meerdere begrippen als tegenhouden van wapens of aanvallen, en methodes en vaardigheden, Vrij vertaald wordt wel gesproken van 'militaire vaardigheid' ofwel Martial Arts. Wushu is naast het pure verdedigen en beheersen ook gericht op beweging en acrobatiek. Hier komt al snel de 'verwarring' met het woord Kung Fu boven, wat in principe niet Martial Arts betekend, maar wel zo wordt bedoeld in het westen. Tegenwoordig wordt vaak de term Wushu gebruikt om de wedstijdgerichte variant aan te duiden in tegenstelling tot de vechtkunsttraditie. Een bekende beoefenaar van Wushu in films is Jet Li.

Wing Chun - Wing Chun is een Kung Fu vechtstijl, oorsprokelijk uit het zuidoosten van China. Korte en snelle bewegingen kenmerken de Wing Chun stijl, die ontwikkeld is in de Shaolin kloosters. Wereldwijd bekende beoefenaars van Wing Chung Kung Fu zijn Bruce Lee en Yip Man.

Jeet Kune Do - is de naam van de door Bruce Lee ontwikkelde vechtstijl, daar waar hij oorspronkelijk opgeleid was in de Wing Chung Kung Fu. Jeet Kune Do betekent, vertaald in het Kantonees: 'weg van de onderscheppende vuist'.

Cha Quan - is een oude veschtstijl uit het noorden van China. De vechtstijl kenmerkt zich in de combinatie van soepele en snelle bewegingen, in combinatie met plotselinge standvastigheid.

Choy Li Fut - is een voorbeeld van een Shoalin Kungfu stijl, ontwikkeld door Chan Heung. Bij het uitwerken van de stijl wilde hij dat ze door een gemiddelde vechtkunst student konden worden beoefend, waardoor het geleerd kon worden door de meeste mensen. De vechtkunst richt zich op het lichaam, spieren en botten, en daarnaast op techniek en zelfverdediging.


vechtsportkunst

Hierboven typische bokshandschoenen van het merk Twins.

vervolg Chinese vechtkunst

Dim Mak - is een techniek, afgeleid van de geneeskunde met acupunctuur. Dim Mak is geen vechtsport, maar betekent feitelijk 'dodelijke aanraking' Het is een verdedigende vechttechniek, gericht op het verlammen of geheel uitschakelen van aanvallers door snel, hard en gericht bepaalde drukpunten in het menselijk lichaam te raken.

Liuhe Quan - is Chinese Shoalin vechtkunst waarbij gebruik wordt gemaakt van de vechtstijlen van de tijger, draak, kraanvogel, konijn en aap.

San shou - kan gezien worden als een moderne vorm van Wushu, waarbij verschillende bestaande technieken zijn samengevoegd. San shou is ontwikkeld door het Chinese leger.

Tai chi - is een vechtkunst die bestaat uit verschillende vechtstijlen met elk hun eigen basis vormen. Het zijn vaak langzamere bewegingen, afgewisseld met snellere momenten. De nadruk ligt op zelfverdediging en het overnemen van de bewegingen van de tegenstander. De vechtsport is gebaseerd op het behouden van het eigen evenwicht en het uit balans brengen van de tegenstander.

Tanglang quan - is de vechkunst die gebaseerd is op de techniek van de bidsprinkhaan. Het is een vecht techniek op korte afstand, die praktisch, snel en doelgericht is. Er zijn verschillende stromingen van de vechttechniek; de basis ligt in het gebruik van de bidsprinkhaan-handtechniek, die de vorm van de sprinkhaan haken nabootst.

Kempo - is een vechtsportnaam die in veel delen van de wereld wordt gebruikt, zoals Ryu Kempo uit Hawai, Kempo karate uit Amerika en Kempo kai uit Japan. De oorsprong van de term kempo komt van de Shaolin monniken uit China.


Japanse veschtkunst

Jiujitsu - is een zelfverdedigngsvechtkunst, waarbij men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. In jiujitsu is niet alleen verdedigen belangrijk, maar ook aanvalstechnieken als drukpunten, klemmingen, stoten en slagen. Jiujitsu is in principe geen sport, maar er is wel een vorm van vechtsport voor ontwikkeld.

Aikido - is een japanse vechtkunst die is ontwikkeld met invloeden van samoerai en jiujitsu. Het is een vechtkunst die met of zonder wapens kan worden beoefend. Aikido heeft een filosofische basis en heeft morele waarde toevoegd uit de Japanse Omoto-kyo religie.

Judo - is een zelfverdedigingssport, ontstaan uit een vechtsport die gebaseerd is op zachtere technieken om een tegenstander uit te schakelen. Judo is al jaren een olympische sport.

Karate - Karate is de vechtkunst of vechtsport uit Japan die wellicht het meest bekend is. Er wordt bij karate veel gebruik gemaakt van hand, vuist en slagtechnieken. Ook zijn er verschillende traptechnieken.

Kendo - is een japanse zwaardvechtkunst.

Ninjitsu - is een vechtkunst die ontstaan is uit jachttechnieken in combinatie met vechtkunsten. Ninjutsu is ontstaan in de bergen van Japan en heeft een sterke band met het boeddhisme. De vechtkunst is ontwikkeld voor eigen bescherming maar ook om als huurling te kunnen werken voor landheren en shogun. Een beoefenaar van Ninjitsu heet een Ninja. Ninja werden veel gebruikt als spion en huurmoordenaar, mede doordat er geen specifieke erecode hoefde te worden nageleefd. Ninjitsu maakt gebruik van geruisloos voortbewegen, wapens en explosieven, camoeflage en verwarring. Een bekend wapen van een Ninja is de Shuriken (werpster).


Overige vechtsporten

Muay Thai - is een vechtkunst uit Thailand, in europa ook wel kickboxen genoemd. Muay Tai is afgeleid van het wapenloze gedeelte van de thaise Krabi Krabong vechtkunst. De oorsprokelijke wapenloze technieken worden Muay-Boran genoemd, waarbij word uitgegaan dat acht lichaamsdelen als dodelijk wapen kunnen worden gebruikt. Veel van de oorspronkelijke, dodelijke, Muay-Boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden.

Pencak Silat - is de verzamelnaam voor traditionele Indonesische krijgskunsten.

Taekwondo - is een koreaanse vechtkunst, gebaseerd op wapenloos vechten.

Capoeira - is een braziliaanse dans-vecht stijl.

Worstelen - is een krachtsport waarbij niet geschopt of geslagen mag worden. In basis zijn er twee verschillende stijlen, namelijk: Grieks-Romijns worstelen en vrije stijl. Worstelen is een olympische sport.

Boksen - is een vechtsport waarbij het gericht slaan en scoren van punten of een knock-out voor de overwinning zorgen. Boksen wordt gedaan in een boksring en met gebruik van bokshandschoenen. Ook boksen is een olympische sport.

Schermen - is een gewapende, olympische, vechtsport waarbij gebruik wordt gemaakt van een floret, sabel of degen.


Vechtsporten

Vechtsport is een mooie manier om met je lichaam bezig te zijn en technieken te leren die vaak uit oude tradities zijn ontstaan. Veel technieken richten zich op zelfverdediging, maar misschien wel net zoals ons leger Defenisie wordt genoemd, is het zeker niet alleen maar afwachten, maar ook kunnen aanvallen als dat nodig is.

We hebben een overzicht gegeven van veel vechtsporten, waarbij voor veel van deze sporten eigen kampioenschappen en evenementen zijn te vinden.

Vechtsporten die op de olympische spelen werden gehouden waren in Rio de Janeiro in Brazilie in 2016:

  • Boksen
  • Judo
  • Taekwando
  • Schermen
  • Worstelen

Vechtsport is zeker ook voor kinderen een goede manier om met lichaamsbeheersing om te gaan en zelfvertrouwen op te bouwen zowel mentaal als fysiek.


SportSport



THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SportSport

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over vechtsport en vechtkunst of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Champions aren't made in the gyms. Champions are made from something they have deep inside them -- a desire, a dream, a vision.

 


SPORT PARTNERS