tennis regels

Home Contact Links

 

tennis puntentelling en regelsTennis spelregels en techniek

Tennis is een sport waarbij 1 tegen 1 of 2 tegen 2 met een racket en bal wordt gespeeld. Tennis is een uitermate geschikte recreatieve sport omdat de leeftijdscategorie waarin je het kunt spelen erg groot is, en er verschillende tennisbanen beschikbaar zijn om een los partijtje op te spelen.

Op professioneel niveau is tennis een bekende topsport waarbij kracht, precisie, techniek en mentale weerbaarheid belangrijk zijn om succesvol te zijn.

 

 

Tennis speelveld en regels

Het speelveld bij tennis heeft een afmeting van 78 voet lang (23,77 meter) en 27 voet breed (8,23 meter). Er zijn verschillende ondergronden waarop kan worden gespeeld. De belangrijkste zijn:

 

 

 

Tennis techniek en slagen

Tennis is een technische sport, waarbij het belangrijk is alle slagtechnieken goed te beheersen, maar ook om ze consequent goed toe te passen om een tegenstander onder druk te zetten.

De belangrijkste slag technieken bij tennis zijn de volgende:

 

Puntentelling bij tennis

tennisbalDe punten bij tennis gaan volgens een oud brits systeem.

De eerste score levert 15 punten op, daarna 30, 40 en 'game' (de gewonnen game). Als het echter in een game 40-40 staat, volgt er eerste een 'deuce' (gelijke stand) waarna eerst een 'voordeel' moet worden gehaald, waarna je het winnende punt kunt scoren. Scoor je hier niet maar de tegenstander wel, dan val je terug naar de gelijke stand (deuce).

Per game wisselt de servicebeurt. Als een speler 6 games heeft gewonnen, dan wint hij of zij de set. Echter als er een stand van 5-6 ontstaat, dan moet er tot 5-7 gespeeld worden, of volgt er na 6-6 een tie-break. Bij een tie-break wordt er eerst eenmaal en daarna om beurten van 2 geserveerd en tellen alle gemaakte punten voor elk 1 punt, totdat iemand 7 punten bereikt, maar wel zolang tot een verschil van 2 ontstaat. (dus 7-4, maar misschien ook pas 8-6 of 9-7)

Een tenniswedstrijd bestaat over het algemeen uit maximaal 3 gewonnen sets bij de heren (daarbij speel je maximaal 5 sets) en bij de dames 2 gewonnen sets (speel je maximaal 3 sets) De winnaar heeft de 'match' gewonnen.

 

Tennis toernooien

De belangrijkste toernooien in het tennisseizoen zijn de 4 grand slams. Dit zijn de 4grootste en meest belangrijke toernooien die er zijn in professioneel tennis. Hieronder een overzicht van deze 4 grand slam toernooien:

Australian Open - in Australie, rond januari - ondergrond is hardcourt.

Roland Garros - rond mei / juni - ondergrond is gravel.

Wimbledon - in Engeland, rond juni / juli - ondergrond is gras.

US Open - in Amerika, rond augustus / september - ondergrond is hardcourt.

 

 

Via de knop hieronder kom je op de hoofdpagina met alle sporten. Je kunt ook rechtstreeks naar gerelateerde sporten zoals tafeltennis en badminton.

 

Terug naar sport regels