basketbal

Home Contact Links

 

basketbal speelveldBasketbal spelregels en techniek

Basketbal is een sport waarbij twee teams proberen zoveel mogelijk punten te scoren in een basket (ring met netje aan een bord) en daarbij de tegenstander hierbij af te stoppen en de bal af te pakken. Alles uiteraard volgens de basketbal spelregels en de regels voor fouten bij basketbal. Het voortbewegen van de bal en de spelers binnen het basketbalveld gebeurt door met de bal al stuiterend te lopen, rennen en stil te staan. Medespelers bewegen vrij door het veld en volgens een aantal specifike spelregels voor basketbal. Door te passen (gooien) naar elkaar kan er richting basket worden gewerkt en uiteindelijk worden gescoord.

 

 

 

 

Kijk voordat je naar onze sporten en spelen kijkt, ook even naar een leuke FIGGET SPINNER voor uzelf, uw kinderen, neefjes of nichtjes. Kijk hieronder voor kwalitatief goede spinners, snel in huis en leuk om te hebben!

 

 

Basketbal speelveld en regels

Er zijn verschillen in spelregels waarbij de belangrijkste verschillen zijn tussen de sportbonden NBA in amerika en de FIBA in europa. Veldafmetingen en de speeltijden wijken iets van elkaar af. De NBA competitie wordt gezien als het hoogst haalbare als het gaat om basketbal. Op college (studenten) niveau wordt er in Amerika tevens al op een zeer hoog niveau gespeeld. Veel talenten worden daar klaargestoomd om door te groeien naar de NBA.

 

 

Hieronder een selectie van gerelateerde producten die je kan bekijken !

 

 

Basketbal techniek en posities

Basketbal is een sport waar veel techniek en snelheid bij komt kijken. Er zijn verschillende dribbel technieken, schottechnieken en andere specialiteiten als het blokken en stelen en rebounden van de bal.

Een aantal manieren om te scoren zijn:

 

Kijk hier naar een hele realistische weergave van het spel, in de PS4 game NBA 2K15. Dit is een perfect voorbeeld van een screen en een dunk die daaruit makkelijk volgt.

 

 

spalding basketbalDe posities en capaciteiten van basketbal spelers zijn in een team enigsinds verschillend. De veldbezetting bestaat in principe uit de volgend posities:

Point guard - Dit is de spelverdeler en meestal een wat kleinere en een zeer wendbare speler. De capaciteiten van een point guard zijn het snel kunnen passen en de balbehandeling, goed kunnen dribbelen en het spel kunnen overzien en verdelen. Bekende point guards uit uit de NBA waren bijvoorbeeld Isiah Thomas en John Stockton.

Shooting Guard - Dit is de speler die vooral voor de punten moet zorgen. Deze speler is vaak atletisch, redelijk lang, maar blijft wel wendbaar. De techische vaardigheden met schot, dunk en andere scoringstechnieken maken dit een veelzijdige en belangrijke speler. De bekendste shooting guards zijn Michael Jordan, en de nog spelende Kobe Bryant.

Center - De center is doorgaans de langste en meest statige speler in het team. Deze speler is een belangrijk aanspeelpunt en kan van dichtbij de basket scoren. Ook is dit een belangrijke speler in het verdedigen onder de basket en het blokken van schoten van de tegenpartij. De gemiddelde lengte van een center is in de NBA is minimaal 2,08 meter lang. Bekende center spelers zijn Shaquille O'Neil en in het verleden Patrick Ewing en Kareem Abdul-Jabbar.

Small Forward - De small forward positie is op meerdere manieren in te vullen, met als doel om bij te dragen aan het scoren van het team. Hoewel de naam small, is een gemiddelde small forward in de NBA toch echt minimaal 1,95 meter lang. De bekendse Small Forward in de huidige NBA is Lebron James. In het verleden bekleedde Scotty Pippen en Larry Bird ook deze plek.

Power Forward - Een Power forward combineert lengte met kracht en agressiviteit. Rebounds pakken, schoten blokken en scoren van dichtbij zijn de taken van de power forward. De lengte is in de NBA gemiddeld groter dan 2,00 meter. Bekende power forwards zijn Tim Duncan en in het verleden Dennis Rodman en Karl Malone.

 

 

En voor het allerbeste basketball simulatie spel kijk voooral naar:

 

Basketbal weetjes

 

Via de knop hieronder kom je op de hoofdpagina met alle sporten. Je kunt ook rechtstreeks naar gerelateerde sporten zoals american football en honkbal.

 

Terug naar sport regels