Spelregels en informatie over Boksen.
Boksen is een vechtsport wat wordt beoefend door twee tegenstanders die het tegen elkaar opnemen. Boksen is een sport waar kracht, snelheid, reactievermogen, uithoudingsvermogen en soms ook het juiste geduld en creativiteit nodig is.
Bij boksen gaat het er letterlijk om dat je jou tegenstander verslaat in een 1 op 1 gevecht. Om het gevecht zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en wat veiliger te houden, zijn er bij het gevecht een aantal regels die te maken hebben met persoonlijke bescherming en met gewichtklassen.
We nemen je graag mee met een inkijkje in de bokssport.
Boksen wordt beoefend in een zogenaamde boksring. De afmetingen van een boksring zijn volgens de richtlijnen van de internationale boxing assosiation (AIBA) als volgt:
Doordat het speelveld is opgebouwd uit touwen is het niet mogelijk om de boksring tijdens de wedstrijd zomaar te verlaten. Hierdoor blijft het gevecht voor beide deelnemers dichtbij. Wel heb je tussen de boksrondes een korte pauze.
Een bokswedstrijd duurt, als deze niet voortijdig wordt beslist, 12 ronden lang van elk 3 minuten, met 1 minuut rust tussen de ronden. Tijdens deze pauze kan een bokser even uitrusten in de hoek van de ring. Dit mag ook op een krukje. Er wordt meestal wat water gedronken en er vindt soms wat verzorging van het gezicht plaats. Ook krijgt een bokser weer wat gerichtte instructies van zijn of haar coach.
Een bokswedstrijd wordt uitgevochten over een maximaal aantal van 12 ronden. Om een bokswedstrijd te winnen zul je de meeste punten moeten verzamelen. Er wordt door 3 tot 5 juryleden per ronde geteld met het zogenaamde '10 point must system'. Dit betekent dat per ronde de juryleden tien punten moeten toewijzen, op basis van rake klappen tijdens het gevecht. Meestal wordt een ronde dan 10-9 gescoord met tien punten voor de winnaar van de ronde en negen voor de verliezer van de ronde. Als iemand neergeslagen wordt, een knockdown, wordt een extra punt afgetrokken. Bij één knockdown wordt het dus 10-8 en bij twee knockdowns 10-7. Na 12 ronden worden alle punten opgeteld waardoor er een winnaar is.
Een andere manier om een bokswedstrijd te winnen is om iemand tijdens de wedstrijd Knock Out (KO) te slaan. Als een deelnemer neergeslagen wordt (met minimaal een knie op de grond) is er sprak van een knockdown. Als je binnen 10 tellen niet weer op kunt staan en klaar bent om te vechten, dan is er sprake van een Knock Out. In feite is de tegenstander dan (even) bewusteloos geslagen en verliest daardoor de wedstrijd.
Ook kan een sprake zijn van een technische knock out (TKO). Dit is het geval wanneer een bokser niet meer verder kan of mag door verwondingen of te veel aangeslagen te zijn. Ook als er sprake is van 3 knock downs in een ronde is (bij de meeste boksbonden) sprake van een TKO.
Bij de bokssport zijn specifieke voorschriften voor kleding en bescherming. Om een beeld te krijgen, hieronder de belangrijkste uitrusting van een bokser:
Bij de bokssport zijn specifieke bokshandschoenen verplicht. Qua kledingvoorschriften zijn er een aantal onderdelen die boksers dragen, hieronder alles op een rijte:
Bij amateurboksen en bij oefenen (sparren) wordt ook gebruik gemaakt van hoofdbescherming.
Boksen wordt over het algemeen met een ontbloot bovenlichaam beoefend bij de heren. Bij Olympisch boksen en bij vrouwenboksen wordt een mauwloos shirt gedragen.
Om de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te maken wordt er bij boksen een indeling gemaakt op basis van gewichtsklassen. Zowel op amateruniveau als professioneel is er per gewichtsklasse een kampioenschap. De gewichtsklassen bij profboksen zijn als volgt ingedeeld:
Het moge duidelijk zijn dat de wereldkampioen in het zwaargewicht wordt gezien als het hoogst haalbare in de bokssport. Aan de andere kant zijn er natuurlijk uitermate goede boksers te vinden in alle gewichtsklassen. Afhankelijk van iemands bouw is een een gevecht in een lichte of zware gewichtsklasse soms simpelweg niet mogelijk.
Hieronder een aantal namen van bekende boksers en grote wereldwijde kampioenen.
Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?
Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie
Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over boksen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!
Champions aren't made in the gyms. Champions are made from something they have deep inside them -- a desire, a dream, a vision.
Muhammad Ali