Rummikub

Uitleg over het spelen van Rummikub

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

rummikub

RUMMIKUB

Rummikub is een spel wat gespeeld wordt met kleine speelstenen en een bordje per deelnemer. Met de speelstenen moet je combinaties maken waarmee je al jou spelen wegspeeld op tafel. Lukt dit als eerste, dan win je het spel.

Rummikub is eigenlijk een afgeleide van een eenvoudig kaartspel wat Jokeren heet. Ook hierbij is het de bedoeling om combinaties te maken met je kaarten en in dit geval je hand leeg te spelen. De bedenker van Rummikub bedacht in feite een versie van het spel wat minder ruimte nodig had op een speeltafel.

doordat Rummikub eenvoudig is om te leren is het leuk voor alle leeftijden.


Rummikub set

Rummikub wordt, zoals al aangegeven, gespeeld met kunststof speelstenen. Een complete Rummikub set bestaat uit 106 steentjes. De steentjes hebben getallen van 1 t/m 13 in vier kleuren, zwart, rood, geel en blauw (samen 13 x 4 = 52 stenen). Van deze genummerde sets zijn er 2 in het spel (52 + 52 = 104). Daarnaast zijn er twee jokers in het spel met een lachend gezicht of ancer icoon erop (104 + 2 = 106 stenen totaal).

Bij het starten van het spel worden alle stenen op de kop tussen de spelers gelegd en trekken spelers 14 stenen totaal. Deze stenen worden (alleen zichtbaar voor de betreffende speler) op een opstaand bordje voor de speler gezet. Hierna kan het spel beginnen.

Los van de basisset is het ook mogelijk om een zandloper aan te schaffen. Rummikub heeft een bijbehorende zamdloper gemaakt. Met deze zandloper kun je 1 minuut speeltijd per speler instellen (of veelvouden van 1 minuut) voor een vlotter spelverloop.


Spelverloop Rummikub

Bij Rummikub is het de bedoeling om als eerste al je speelstenen kwijt te raken door deze op de juiste wijze af te leggen op de tafel. De eerste keer dat een speler iets wil afleggen op de tafel moet dat uit een eigen gemaakte combinatie van zijn of haar speelstenen zijn met een totaal aan punten van minimaal 30.

Als een speler eenmaal op tafel ligt, mag deze ook gebruik maken van de andere stenen op tafel om stenen aan te leggen of zelfs nieuwe combinaties te vormen.

Bij het vormen van combinaties kan nog weleens wat tijd verloren gaan als iemand ingewikkeld aan het puzzelen is met alle steentjes. Om die reden wordt er vaak gebruik gemaakt van een zandloper of andere manier van tijdsklok. Het is niet de bedoeling om al puzzelend naar mogelijkheden te blijven zoeken en teveel tijd in beslag te nemen.

Als een speler niets kan afleggen tijdens een beurt dan moet deze een extra steen trekken en deze toevoegen op het eigen bordje.


Rummikub combinaties

Er zijn een aantal spelregels waaraan de te maken combinaties op tafel bij Rummikub moeten voldoen.

 • Een combinatie (of reeks) aan stenen moet altijd minimaal uit 3 stenen bestaan.
 • Een reeks kan bestaan uit oplopende nummers van dezelfde kleur (bijvoorbeeld 10,11,12 in het zwart).
 • Een reeks kan ook bestaan uit 3 of 4 dezelfde getallen van elk een andere kleur. (bijvoorbeeld 9,9,9)
 • Het gebruik van een joker mag op elke denkbeeldige plek van een getal plaatsvinden. De joker telt overigens niet mee als puntenaantal bij de eerste plaatsing van 30 punten per speler.
 • Reeksen mogen tijdens het spelen aangevuld worden door andere spelers. (bijvoorbeeld een 4 toevoegen aan een reeks van dezelfde kleur van 5,6,7).
 • Spelers mogen stenen omwisselen en anders gebruiken, bijvoorbeeld 7,7,7 gaan gebruiken bij reeksen van gelijke kleuren.
 • Reeksen mogen ook losgehaald worden, mits het resultaat maar zo is dat er altijd minimaal 3 stenen per reeks overblijven. (1,2,3,4,5,6 mag je splitsen naar 1,2,3 en 4,5,6. Op die manier kun je mogelijk een eigen 3 of 4 weer aanleggen./

Winnen Rummikub

Rummikub wordt gewonnen door de speler die als eerste alle stenen heeft weten weg te spelen op tafel. Als dit gebeurt dan is het spel direct afgelopen.

Om te winnen met Rummikub is het goed kijken naar alle mogelijkheden op tafel. Als je aan de beurt bent mag je namelijk zoveel mogelijk stenen afleggen als je mogelijk ziet.

Het kan slim zijn om bij Rummikub een eigen combinatie achter de hand te houden zodat je altijd iets kunt plaatsen als het op de tafel niet mogelijk lijkt. Zodoende hoef je geen nieuwe stenen te trekken.

Jokers die je in bezit hebt zijn waardevol. Je kunt ze immers voor elke andere ontbrekende steen inzetten. Let wel op dat als jij jou joker inzet op tafel, dat daana iedereen deze weer kan gebruiken voor eigen combinaties. Ga er dus slim mee om.

Soms heb je stenen in bezit die je op meerdere manieren kunt wegspelen of aanleggen. Het kan lonen om af te wachten of je een steen trekt die je helpt om net die ene slimme combinatie te maken die je nodig hebt. Het een keer niet kunnen afleggen kan dus een tactiek zijn.

Als je goed oplet, dan krijg je een beeld van welke stenen andere spelers willen wegspelen. Hou er dus rekening mee dat je het niet te makkelijk maakt voor je tegenstanders.


Rummikun weetjes

Hieronder een aantal weetjes over Rummikub:

 • Rummikub wordt ook in wedstrijdverband gespeeld. Er zijn nationale kampioenschappen en om de 3 jaar is er een wereldkampioenschap Rummikub.
 • Nederlandse deelnemers hebben het wereldkampioenschap gewonnen in 1997, 2006, 2012 en 2020.
 • Rummikub is er tegenwoordig in allerlei soorten en formaten. Er zijn varianten die nog makkelijker zijn voor de allerjongste spelers. Ook zijn er varianten met extra grote speelsenen en grotere cijfers voor slechter ziende spelers.
 • Net als zoveel spellen is ook Rummikub te vinden als digitale varianten in apps en games op de computer.

We hopen je met deze basisinformatie over Rummikub in ieder geval een beetje wijzer te hebben gemaakt over het spelletje. En hopelijk enthousiast om het zelf (weer) eens te spelen.


SpeelgoedSpeelgoedTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SpeelgoedSpeelgoed

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Mijn favoriete deel van het spel is de kans om te spelen.

 


SPORT PARTNERS