Spelregels en informatie over curling.
Curling is een sport wat de laatste tijd meer en meer te zien is, ook in Nederland. Het Nederlands team had zich ook bijna gekwalificeed voor Olympische winterspelen in 2018. Wellicht lukt dat wel voor de komende Olympische winterspelen in 2022.
Curling is een sport wat wordt gespeeld op een speelveld van ijs met en afmeting van 45,72 meter lang en maximaal 5 meter breed. Er wordt gespeeld in teams van 4 spelers die het tegen elkaar opnemen.
Het is een precisiespel, een mikspel, waarbij er ook goed moet worden samengewerkt door het team bij het 'real time' beinvloeden van de uitkomst van de worpen die worden gedaan bij het spel.
Op deze pagina geven we je graag wat meer uitleg over het curlingspel.
Curling wordt gespeeld met ronde granieten stenen met een omvang van maximaal 91,44 cm en met een gewicht niet minder dan 17,24 kg en niet meer dan 19,96 kg.
Bij curling heeft elk team 8 stenen ter beschikking, per team in een verschillende kleur. Deze stenen worden per 2 stuks door elke speler van het team gespeeld. Er wordt om en om gespeeld door de teams.
De stenen die geworpen (of gegleden) worden, mogen niet omkantelen of de zij- of achterlijnen van het speelveld raken.
Belangrijk is ook dat stenen bij het werpen op tijd worden losgelaten, voordat de zogenaamde hog-line wordt bereikt. Deze hog-line is ook aan de andere kant van het speelveld aanwezig, de stenen moeten daar juist minimaal voorbij om op het speelveld te mogen blijven liggen. Er is ook een achterlijn (backline) waarbij de stenen die daar voorbij gaan niet meer meetellen.
De stenen van elk team blijven op het speelveld aanwezig na elke worp. Stenen mogen andere stenen wegkaatsen en aan het eind van alle worpen wordt de stand bepaald op basis van de dichtsbijzijnde stenen bij het centrale doel.
Bij curling is het de bedoeling om de stenen zo dicht mogelijk bij een centrale markering, de tee, te krijgen (ook wel het huis genoemd). Dat is het middelpunt met daaromheen een rode cirkel en een blauwe cirkel. Deze tee's zijn weergegeven aan het eind van de baan.
De puntentelling bij curling gaat via het bepalen hoeveel stenen het dichts bij het centrum van het doel (tee of huis) liggen, voordat enige steen van de tegenpartij dichterbij ligt. Voorwaarde is wel dat de stenen wel minimaal dichtbij genoeg zijn zodat ze de gekleurde cirkels raken.
De maximale score is theoretisch 8, vanwege de 8 stenen per team. Dit is echter vrij zeldzaam en wordt ook wel een 'snowman' of 'eight-ender' genoemd.
In principe worden tijdens een curling wedstrijd 10 beurten (ends) gespeeld. Als de stand na deze 10 ends gelijk is, dan wordt er doorgespeeld met een extra end om de winnaar te bepalen.
Curling is een echt precisiesopel, waarbij het gooien van de stenen precies goed gemikt moeten worden en kleine draai bewegingen effect hebben op de baan van de steen.
De naam curling komt dan ook van het draaien van de stenen die ervoor zorgen dat de steen een kleine kromming maakt richting het doel. Andere technieken die mogen worden ingezet om de baan van de stenen te beinvloeden is het zogenaamde vegen voor de stenen. Door dit vegen wordt de ijsbaan een klein beetje warmer en kan de vaart en baan van de steen licht worden beinvloed.
Een andere handige tactiek is om stenen van de tegenstander weg te kaatsen (een ogenaamde take-out) van het doel. Het is echter wel zo dat de eerste 2 stenen van elk team niet voor een take-out mogen worden gebruikt.
Bij curling wordt er gebruik gemaakt van verschillende tactieken om de score van de tegenstanders te beperken of om zelf de score zo hoog mogelijk te maken om te kunnen winnen.
Het team wat tijdens de wedstrijd de laatste steen mag gooien heeft in principe altijd een voordeel om nog wat orde op zaken te stellen op het laatste moment. Deze steen wordt ook wel 'the hamer' (de hamer) genoemd, omdat deze er vaak genoeg voor zorgt dat cruciale stenen worden weggekaatst door een harde worp.
Een andere tactiek die vaak wordt toegepast is dat teams een steen iets voor het huis laten stoppen, zodat die de stenen daarachter kunnen verdedigen tegen het wegkaatsen.
Curling is al vanaf 1998 een olympische winter sport.
Curling is in de 16e eeuw ontwikkeld en met name in Schotland geworden tot de sport in de vorm dat het nu heeft. De sport heeft kenmerken van Bowls en Jeu de Boules in zich, doordat het gaat om zo dicht mogelijk mikken bij een centraal punt via meerdere pogingen.
De aanvoerder van het team geeft instructies. Deze aanvoerder wordt de 'skip' of 'skippy' genoemd.
Het Nederlands curling team begeeft zich tussen de A-landen en mikt via EK's en WK's op een ticket voor de Olympische winterpelen in 2022.
Voor detailuitleg over de spelregels hebben wij de officiele regels in pdf voor u beschikbaar gemaakt.
Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?
Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie
Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over curling of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!
A part of me feels very Swiss. I follow Swiss sports, Curling for example, and i support Swiss teams. I love Roger Federer.
profvoetballer (o.a. Barcelona) Ivan Rakitic