Mikado

Uitleg over het spel Mikado

mikado

MIKADO

Mikado is een apart soort behendigheidspel. Het is geen bordspel, kaartspel, maar wel een spel wat je samen op een tafel speelt.

Mikado is een klassiek spelletje wat wordt gespeeld met stokjes, die nog het beste vergelijkbaar zijn met houten sate stokjes. Het is een spel waar behendigheid en slimigheid voor nodig is om te winnen.

Het verhaal gaat dat Mikado ontstond in Europa. De naam Mikado is echter ook de naam van die 'Keizer van Japan' betekent. De naam Mikado komt dan ook van het hoogste stokje wat je kunt winnen, inderdaad vernoemd naar Keize van Japan.

Mikado is er tegenwoordig in verschillende soorten, bijvooreeld mini mikado (denk dan aan formaat tandenstokers) en reuze mikado met stokken tot wel bijna een meter.


Mikado spelen

Mikado wordt gespeelt met 41 stokken met puntige uiteinden. De stokken worden voorafgaande aan het spel samen in één hand gehouden, rustend op het midden van het speelveld. Door de stokken plotseling los te laten vallen ze op een natuurlijke wijze kriskras door elkaar op het speelveld. Vanaf dat moment kan het spel beginnen.

Spelers mogen nu om de beurt stokjes uit de stapel verwijderen, maar dat moet ZONDER dat een ander stokje beweegt. Elke kleine beweging van een andere stok betekent dat de poging ongeldig is.

Het is een spel waar inzich voor nodig is en een bepaalde mate van concentratie en behedingheid om stokjes veilig uit de stapel te krijgen. Soms gaat hiet mis, maar dat is niet altijd erg, want meestal komen daardoor weer nieuwe kansen doordat er nieuwe stojese vrijkomen.

Mikado kun je met meerdere spelers spelen, tot wel acht personen als je zou willen. De speelduur van een potje Mikado is 15 tot 20 minuten, maar dat is ook afhankelijk van hoeveel ronden je wilt spelen.


Stokjes Mikado

Mikado kent een aantal verschillende soorten stokjes. Deze stokjes hebben namen en vertegenwoordigen punten. De speler die na een ronde de meeste punten heeft weten te verzamelen is winnaar.

De verschillende stokjes met de bijbehorende aziatische namen zijn als volgt:

  • 1 x Mikado (keizer) - zwarte markering
  • 5 x Manadrijn (hoge functionaris) - gele markering
  • 5 x Bonze (priester) - oranje markeringen
  • 15 x Samoerai (krijger) - groene markering
  • 15 x Koelie (arbeider) - rode markeringen

De kleuren en varianten wijken regelmatig af. Veelal worden blauw / rode markeringen gebruikt. De bedoeling van de verschillen in markering heeft alles te maken met de oorsprong van de genoemde verdeling hierboven. Er is dus altijd ook maar één Mikado (keizer) in het spel te vinden als het goed is.

Heb je een spel Mikado met afwijkende kleuren, dan is meestal met een beetje logisch bekijken de originele classificering van het aantal stokjes met een zelfde markering wel terug te vinden.


Puntentelling Mikado

Bij Mikado speel je om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dit doe je door niet af te gaan en telkens weer een nieuw stokje op de juiste wijze aan je verzameling toe te voegen.

De waarde van de verschillende stokjes verschilt per type stik. Het is dus raadzaam om rekening mee te houden welke stokjes je wilt pakken. De waardes in punten van de verschillende stokken zijn als volgt:

  • Mikado (keizer) = 20 punten
  • Manadrijn(hoge functionaris) = 10 punten
  • Bonze (priester) = 5 punten
  • Samoerai (krijger) = 3 punten
  • Koelie (arbeider) = 2 punten

Kom je in de gelegenheid door in één keer de hele tafel leeg te spelen en alle stokjes te bemachtigen, dan kun je hiermee totaal de maximale score van 170 punten behalen!


Varianten Mikado

Ondanks dat Mikado geen ingewikkeld spel is en geen moeilijke spelregels heeft, zijn er wel een aantal varianten die je kunt tegenkomen, of huisregels die worden gehanteeerd:

De eerste variaties zie je bij het spelen om de beurt. Meest gebruikelijk is dat spelers na het bewegen van een stokje de andere speler aan de beurt laten, totdat de hele stapel leeg gespeelt is. Wat echter ook een leuke manier is om te spelen, is dat iedere speler om de beurt 1 beurt krijgt om zoveel mogelijk punten uit één stapel te halen. als een stokje beweeft is de speler af en begint de volgende speler met een hele nieuwe stapel door alle stokjes weer te laten vallen.

Variaties op het gebruik van de hulpstokken zie je ook veel voorkomen. In de originele regels zou alleen de Keizer en Mandarijn als hulpstokje worden gebruikt. Vaak komt het voor dat ook alle andere gewonnen stokjes als hulpstok worden gebruikt.

Tot slot kun je varieren in speelduur. Leuk is het om bijvoorbeeld een spel over 5 ronden te spelen en alle punten opgeteld als eindscore aan te houden. Dit maakt het in elk potje spannend om toch nog wat extra punten te verzamelen, ook al sta je in die ronde te ver achter om die ronde te winnen.


Mikado tot slot

Mikado is een spel wat eenvoudig is om te spelen en het heeft nauwelijks voorbereiding of uitleg nodig. Als je het een keer ziet of speelt snap je al snel wat de bedoeling is en welke valkuilen er liggen bij het weghalen van de stokjes.

Het is een spel waarbij je de kleine krachten leert kennen van de stokjes die op elkaar steunen. Je leert voorzichting een stokje uit een stapel te trekken en je leerst hoe je snel en handig stokjes vrij kan wippen tussen de rest.

En hoewel het een simpel spel in opzet is, vraagt het concentratie, niet alleen van de speler die aan de beurt is, maar ook van de tegenspelers. elke beweging die wordt gemaakt kan fataal zijn, maar dan moet het wel gezien worden door de deelnemers.

Tot slot is Mikado bij uitstek een spel wat snel te leren is en snel te starten is. altijd leuk dus om gewoon een keer Mikado weer eens uit de kast te pakken en letterlijk (de stokjes) op tafel te gooien!




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

De mens kan naar de hoogste toppen klimmen, maar er lang verblijven kan hij niet.

 


SPORT PARTNERS