informatie en uitleg over snowboarden
Snowboarden is een inmiddels goed bekende sneeuwsport. Veel mensen kennen wellicht niet de term 'snurfen' of 'snurfing', maar dit is in feite de naam die verbonden is met het ontstaan van snowboarden.
Zoals ook skateboarden is ontstaan uit de surfsport is dit ook het geval met snowboarden. In 1964 bedacht een surfer genaamd Sherman Poppen een bord om van sneeuwhellingen af te glijden. Dit board, ongeveer 1,20 meter lang, kwam in 1965 in productie onder de naam snurfer (vanuit snow surfer).
En net als met veel (extreme) sporten ontwikkelde ook het snurfoard zich, waarbij in de jaren 70 ook bindingen werden toegevoegd aan steeds betere boards. Alles ontwikkelend zich in de sport snowboarding of snowboarden zoals we het nu kennen.
Om te kunnen snowboarden zijn een aantal zaken van belang. Het eerste is uiteraard het snowboard wat je wilt gebruiken, waarbij er in feite 3 soorten zijn te onderscheiden, namelijk freestyle, freeride en alpine. Het type board en hoe deze aansluit bij het type snowboarder wat je bent of wilt worden is belangrijk om te weten.
Naast de boardkeuze is ook de vorm van het board ten opzichte van het oppervlak belangrijk. Hier gaan we verderop op deze pagina wat dieper in.
Naast een goed board heb je bij snowboarden ook snowboardschoenen en bindingen nodig, zodat je goed op het board kan blijven staan. Tot slot heb je snowboardkleding nodig, wat bestaat uit goede thermo onderkleding, een skijas en skibroek, handschoenen, goede helm en skibril.
De kleding van een snowboarder is vergelijkbaar met die van skieers. Het enige verschil is soms de wat meer baggy (wijde) pasvorm en soms wat meer uitgesproken stijlen en smaken.
Qua bescherming is het aan te raden om ook goede polsbescherming en kniebescherming te overwegen. Een breuk is snel opgelopen als je verkeerd neerkomt na een mislukte trick. Ook speciale valbroeken zijn een mogelijkheid.
Zoals aangegeven zijn er in basis 3 type snowboards. Hieronder een korte toelichting over de verschillen tussen freestyle, freeride en alpine
Naast het type snowboard is het belangrijk te weten wat voor type camber jou het beste past. Dit camber gaat over de vorm die het bord heeft ten opzichte van het oppervlak. En de manier waarop een snowboard daarop reageert.
De verschillende manieren hoe een snowboard contact maakt met de ondergrond zijn hieronder nader toegelicht. We concentreren ons hierbij op de meest voorkomende vormtypen zoals Camber, Rocker, Flatbase en Hybrid Rocker of Camber
Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen wat voor type board het beste bij je past. Laat je goed informeren of probeer verschillende boards door ze te huren in plaats van direct aan te schaffen.
Snowboarden is al vanaf 1998 een onderdeel op de Olympische winterspelen. Het is een spectaculaire en dynamische sport waar wordt gestreden in 5 verschillende disciplines, zowel voor mannen als voor vrouwen gelijk.
De Olympische snowboard onderdelen zijn als volgt:
Bij alle disciplines zijn medailles te winnen. De onderdelen zijn ook dusdanig specifiek dat het maar zelden voorkomt dat deelnemers medailles winnen in verschillende onderdelen. Iemand die extreem goed is in het doen van tricks, is vast een goede snowboarder downhill, maar niet zomaar wereldtop daarin.
Nicolien Sauerbreij is Nederlands meest succesvolle snowboardster. Ze won goud op de olympische spelen in 2010 in Vancouver met de reuzenslalom. Ze deed ook mee tijdens de winterspelen van 2002, 2006 en 2014.
Een levende legende op gebied van snowboarden is Shaun White. Naast vele titels bij de x-games, won hij ook gouden medailles in de discipline halfpipe in zowel 2006, 2010 en 2018.
De beste snowboarders in de cross zijn de laatste 4 Olympische spelen maar verdeeld over 2 personen. Daar waar de Amerikaan Seth Wescott in 2006 en 2010 goud won, zijn de laatste twee Olympische medailles, in 2014 en 2018, een prooi geweest voor de Fransman Pierre Vaultier.
Snowboarden is natuurlijk leuk en uitdagend, maar ga niet onvoorbereid of te wild van start. Vergeet niet dat snowboarden gewoon een zogenaamde 'extreme sport' is.
Weet dat er gemiddeld meer dan 3000 Nederlandse wintersporters per jaar met spoed wordt opgenomen in Nederlandse ziekenhuisen. veelal teruggevlogen met zogenaamde gipsvluchten. Daarnaast zijn er nog een aantal die in buitenlandse ziekenhuizen aan verwondingen worden geholpen.
Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?
Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie
Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over snowboarden of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!
I'm one of these people that likes adrenaline and new things, like extreme sports. It makes me feel alive.
Gisele Bundchen