Dammen

Spelregels, tips en weetjes over het damspel.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Dammen spelregels

Voordat je alles gaat lezen over Dammen, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Dammen

Dammen wordt traditioneel gespeeld op een bord met 10 x 10 = 100 vakken die om en om licht en donker zijn gekleurd. Het is een spel voor 2 personen. Elke persoon krijgt 20 damstenen, de ene krijgt de lichte kleur, de andere de donkere.

De damstenen worden bij aanvang van het spel door beide spelers op de achterste 4 rijen op de donkere vakken geplaatst. De 2 middelste rijen blijven vrij. Let wel op dat bij het neerleggen van het bord bij elke speler in de linker onderhoek een donker vlak ligt, en niet het lichte vlak.

De speler met de witte damstenen begint het portje dammen.


Zetten en slaan

Om de beurt mogen spelers zetten doen of slagen maken. Een zet mag alleen schuin naar voren worden gedaan op een vrij donker vak. Zolang dit kan zonder te moeten slaan, kunnen er zetten worden gedaan.

Het slaan van een steen van de tegenstander moet op het moment dat een eigen schijf schuin voor een schijf van de tegenstander ligt en als het veld achter deze steen vrij is. Op deze manier moet de eigen steen over die van de tegenstander worden gezet. De steen van de tegenstander wordt daarmee geslagen en wordt van het bord verwijderd.

Slaan is verplicht bij dammen. Ook als een slag nadelig kan uitpakken of over het hoofd wordt gezien. Als er per ongeluk al een andere zet is gedaan, moet deze teruggezet worden en moet er alsnog worden geslagen. Tegenstanders kunnen en mogen wijzen op de spelregel van noodzaak om te slaan

In tegenstelling tot bij het schuiven van de stenen, mag er wel ook achterwaards geslagen worden als die mogelijkheid er is. Als er meerdere mogelijkheden tot slaan ontstaan, dan kan de speler die aan zet is kiezen welke slag hij of zij doet.


dambord regels

Ontstaan van dammen

Het exacte ontstaan van sporten en spelen is niet altijd even duidelijk. Zo ook bij dammen waren er 5000 jaar geleden al vormen van bordspellen met gekleurde vlakken. De basis opzet van het damspel is ook niet dusdanig complex dat dit niet op meerdere plekken op een beplaade manier bedacht kan zijn. Egypte eerst en later de Engelsen kennen varianten met 64 vakken (8 x 8).

Dammen is volgens sommige verhalen internationaal bekend geworden doordat soldaten het op hun veldtochten meenamen. Zo werd het Pools dammen (ook wel draughts genoemd) de variant die wij in Nederland kennen.


Meerslag

Naast het normale slaan van een damsteen zijn er ook situaties waarin een meerslag mogelijk is. Een meerslag is een slag waarbij er na het slaan van een steen direct een volgende situatie ontstaat waarin de steen op een plek is gekomen die grenst aan een steen van de tegenstander, met daarachter weer een nieuw vrij vlak.

Een meerslag in dammen hopt dus eigenlijk over meerdere stenen heen met tussenlanding op de vrije plaatsen.

Als er meerdere slag-mogelijkheden zijn om uit te kiezen, gaat de mogelijkheid van een meerslag, of de grootste meerslag altijd voor. Bij een meerslag mag je overigens nooit twee keer over dezelfde steen heengaan.


Een dam halen

Als je een steen op de achterste rij van de tegenstander laat eindigen, komt er een steen bovenop en wordt dit een dam genoemd.

Het doen van zetten met deze dam is krachtiger dan met een enkele steen, omdat de dam meerdere velden diagonaal mag gaan als daar de ruimte voor is. Een dam mag ook zowel vooruit als achteruit worden bewogen.

Het slaan met een dam gebeurt ook met meer vrijheid. Een dam mag/moet elke vrije steen in het diagonaal slaan, en mag daarbij landen op de vrije ruimte naar keuze die daarachter beschikbaar is.

Het slaan van een dam met een regeliere steen vraagt wat inzicht en strategie omdat je er voor moet zorgen dat de dam ergens moet komen te landen waar geen vrije keuze is en je als tegenstander de dam kan slaan. Het voorkomen dat je tegenstanders een dam haalt is natuurlijk altijd een goede aanpak.


Dammen en spelinzicht

Dammen is makkelijk te leren, maar heeft toch veel diepgang en vraagt inzicht in de consequenties van zetten. Dit maakt het op alle niveau's een uitdagend spel en er zijn veel posities en technieken die je jezelf eigen kunt maken. Dit kan bijvoorbeeld het goed verdelen van de stenen zijn, het tijdig aansluiten, opofferen van stenen, bewaken van lijnen en het behalen van een dam zijn.


SpeelgoedSpeelgoedTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SpeelgoedSpeelgoed

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Champions aren't made in the gyms. Champions are made from something they have deep inside them -- a desire, a dream, a vision.

 


SPORT PARTNERS