Padel

Spelregels en informatie over padel.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

padel

Padel

Voordat je alles gaat lezen over Padel, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Padel

Padel is een relatief nieuwe racketsport. Het is een sport waarbij met een racket en een bal over een net gespeeld moet worden. Padel is goed te omschrijven als een mix tussen tennis en squash.

Er wordt gespeeld op een wat kleiner speelveld dan bij Tennis en er is sprake van een doorzichtige wanden waartegen, zoals bij squash, gespeeld kan worden.

Padel speel je normaal gesproken met 2 tegen 2. Dit vanwege de snelheid die nodig is. 1 tegen 1 Padel spelen wordt in competitieverband niet gedaan. Wel is het mogelijk om technieken op die manier te trainen en natuurlijk recreatief te spelen.


Padel speelveld

Padel wordt gespeeld op een zogenaamde padelbaan. Deze baan is 20 meter lang en 10 meter breed en heeft kenmerken die liggen tussen die van een tennisbaan en een squashbaan.

Het speelveld van een Padel baan is op de middellijn met een net verdeeld in twee helften. De beide speelhelften hebben 3 vlakken. Twee sericevlakken tegen het net aan, en een achtervak. De vakken en markeringen worden met witte lijnen aangegeven.

De padelbaan heeft aan beide zijden een achterwand en zijwanden van 3 meter hoog. Deze zijn meestal van glas, maar kunnen ook van beton zijn. Langs de zijkanten van de padelbaan is een afrastering van 12 meter lang aan beide zijden. Daarin is ook de toegangsdeur naar de baan te vinden..

Padel wordt meestal gespeeld op kort kunstgras, maar er zijn ook andere ondergronden mogelijk, zoals gravel. Padel kan zowel indoor als outdoor worden beoefend.


Padel spelverloop

Bij een servicebeurt wordt er door het serverende team eerst van de rechterkant gesererveerd, daarna van de linkerkant, en zo om en om verder.

Bij padel wordt er geserveerd door de bal eerst te laten stuiteren en dan onderhands over het net te slaan. Hierbij moet de bal in het beoogde servicevak van de tegenstanders komen. De tegenspeler mag nu na het stuiteren de bal als return ook alleen maar onderhands retourneren.

Bij het spelen van Padel mag gebruik gemaakt worden van de wanden om het speelveld heen. Het doel is om de bal in het vak van tegenstander te laten komen en ervoor te zorgen dat deze de bal niet meer op juiste wijze kunnen terugslaan.

Bij het terug slaan van de bal mag er bijvoorbeeld ook gebruik worden gemaakt van de eigen achterwand om een bal over het net van de tegenstander te laten komen.


Puntentelling Padel

Padel kun je in competitieverband of recreatief spelen. Als je een wedstrijd speelt dan bestaat deze uit games en sets, waarna je de 'match' kunt winnen.

De puntentelling bij Padel is vergelijkbaar met dat van Tennis. Bij het scoren van een punt loopt dit van 15, 30, 40 tot 'game'. Ook bij Padel is sprake van een ' deuce' stand bij 40 - 40. Bij deze stand moeten altijd 2 achtereenvolgende punten behaald worden om de game te winnen.

Padel wordt meestal gespeeld over meerdere sets. Een set wordt gewonnen door het team wat als eerste 6 games wint, maar met een verschil van 2 games. Als het 6-6 wordt in sets, dan wordt een zogenaamde tie-breaker gespeeld. Het team wat de 7e game wint, wint dan de set.

Wedstrijden worden meestal gespeeld over meerdere sets. Gebruikelijk is om te spelen om 2 of 3 gewonnen sets. In feite is dat hetzelfde als best of 3 en best of 5.


Padel bal

Padel wordt gespeeld met specifieke een bal die weliswaar lijkt op een tennisbal, maar veel minder stuiterend vermogen heeft. Over het algemeen is een padelbal wat lichter en kleiner dan een tennisbal.

De regel voor een goede bal is dat een padelbal na een val van 2,54 meter op een harde ondergrond terug moet stuiteren tussen 1,35 meter en 1,45 meter.

Om dit te bewerkstellingen is de benodigde luchtdruk van een padelbal tussen de 1,78 en 2,01 bar.

Padel ballen zijn net als bij tennis over het algemeen geel gekleurd, soms met wat accenten of bijzondere varianten voor jeugd of trainingsballen.

Doordat de bal bij Padel minder goed omhoog stuitert, is het nodig om sneller te reageren en om de bal terug te slaan. Door de eigenschappen van de bal, de rackets en de kleinere afmeting van de padelbaan is het een snelle en intensieve sport.


Padel racket

Padel wordt gespeeld met een padelracket, meestal van grafiet of carbon, met een gewicht tussen 265 en 396 gram.

Een padelracket heeft een oppervlak met gaten er in. Het aantal gaten di er in aanwezig mogen zijn is niet gespcificeerd. De lengte van een padelracket mag maximaal 45,5 centimeter zijn en de breedte 26 centimeter.

De vorm van de rackets kunnen varieren. De vormen die een racket hebben zijn ook gekoppeld aan het betreffende niveau wat je speelt. Een ronde vorm is vooral voor beginners, de traanvorm voor gemiddelde spelers en de diamantvorm is wat meer voor gevorderde spelers.

Padel rackets hebben een zogenaamde 'sweetspot' die het beste effect hebben bij een slag. Per type racket ligt ook de sweetspot op een iets andere plek.


SportSportTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SportSport

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I play each point like my life depends on it.

 


SPORT PARTNERS