Yahtzee

informatie en uitleg over yahtzee

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

yahtzee

YAHTZEE

Yahtzee is een dobbelspel wat gespeeld wordt met 5 dobbelstenen en een heel specifiek voor het spel ontworpen scorekaart. Door het gooien van verschillende combinaties met de dobbelstenen is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren.

De manier waarop je punten kunt scoren is door keuzes te maken op het juiste moment op de in te vullen scorekaart.

Yahtzee is een spel wat zowel met dobbelstenen en een kaart live is te spelen, maar er zijn ook varianten die online worden aangeboden. Ook zijn er verschillende handheld spelletjes voor gemaakt en apps op mobiele apparaten om het te kunnen spelen.

Wij vertellen je hier graag meer over de basis spelregels van Yahtzee.


Yahtzee spelen

Yahtzee is een spel van 2 tot 4 spelers. Spelers nemen het tegen elkaar op door afwisselden dobbelbeurten waarmee punten gescoord kunnen worden op een eigen scorekaart.

Overigens kun je Yahtzee ook alleen spelen. Om te oefenen of om te kijken of je een hoge score kunt halen.

Per dobbelbeurt zijn er 5 dobbelstenen beschikbaar. Elke speler mag 3 x gooien met de dobbelstenen en mag daarbij na elke gooi een aantal stenen apart leggen om zodoende de gewenste combinaties bij elkaar te sparen. Na de 3e worp wordt er gekeken welke combinaties er mogelijk gemaakt zijn en kunnen de bijbehorende punten worden genoteerd op de scorekaart.

Per dobbelbeurt moet er iets ingevuld worden op de kaat. Als de scorekaart van iedere speler volledig gevuld is, worden alle punten opgeteld en kan worden bepaald wie de winnaar van die ronde is.

Vergeet hierbij niet te kijken naar de eventuele bonuspunten die je hebt behaald bij de bovenste 6 regels.

Op een typische originele papieren Yahtzee scorekaart zijn 5 kolommen weergegeven. In principe staan die voor 5 verschillende / losse speelronden. Je kan er wel voor kiezen om meerdere rondes te spelen als je het tegen elkaar opneemt en de einduitslag bepalen aan de hand van een totaalscore of het aantal gewonnen rondes.


Puntentelling Yahtzee

Zoals aangegeven zijn er verschillende combinaties te maken met Yahtzee. Deze combinaties leveren punten op de scorekaart op.

Hieronder een overzicht van de verschillende rijen waarop je punten kan scoren bij het spel Yahtzee:

 • De bovenste 6 vakken 1 t/m 6 - Hierbij tel je het aantal gegooide punten op bij het betreffende nummer. (gooi je 3 x vijf, dan vul je 15 punten bij regel 5 in).
 • Bonus bij bovenste 6 regels - Als je bij de bovenste 6 regels totaal 63 of meer punten haalt, krijg je 35 punten bonus.
 • Drie gelijken - Hier mag je punten invullen als je 3 of meer gelijken hebt. Je mag dan wel alle punten van de vijf dobbelstenen optellen (gooi je bijvoorbeeld 33365 dan heb je 3 gelijken (3) = 9 punten + 6 + 5 = totaal 20 punten).
 • Vier gelijken - Hier mag je punten invullen als je minimaal 4 gelijken heb. Ook hier wel alle punten van 5 dobbelstenen optellen. (bijvoorbeeld 4 x 4 + 6 = 22 punten).
 • Kleine straat - Je krijgt 30 punten als je een straat van 4 opvolgende nummers maakt. (bijv. 2,3,4,5).
 • Grote straat - Je krijgt 40 punten als je een straat van 4 opvolgende nummers maakt. (bijv. 1,2,3,4,5).
 • Full House - Je krijgt 25 punten als je een combinatie hebt van 3 gelijken en 2 gelijken (bijv. 222 + 33).
 • Kans - Bij deze regel mag je gewoon het totaal aan punten invullen van de 5 dobbelstenen. Het wordt ook gebruikt om punten in te vullen als je nergens anders meer iets kunt invullen.
 • Yahtzee - Gooi je 5 gelijken, dan mag je hier 50 punten invullen!
Yahtzee bonus

Het gooien van Yahtzee, 5 gelijken, is al lastig zat, maar kan je naast de eerste keer van 50 punten ook bonus punten opleveren.

Als je namelijk al een keer Yahtzee hebt gegooid en daarmee de reguliere 50 punten hebt gescoord, dan telt elke volgende 5 gelijken (oftewel Yahtzee) als een extra bonus van 100 punten.

Bij elke extra gegooide Yahtzee moet je nog wel de uitkomst van je worp ergens invullen. In de eerste plaats bij de betreffende bovenste 6 regels als de gegooide cijfers waarmee je Yahtee gooide nog beschikbaar zijn. (heb je bijvoorbeeld 5 x 3 gegooid, dan vul je bij dde drieen 15 punten). Als het betreffende cijfer al ingevuld is bij de bovenste 6 regels, dan mag je de Yahtzee gebruiken om 3 gelijken, 4 gelijken of een straat of kans in te vullen.

Het riscio voor het telkens maar gaan voor een Yahtzee is dat je natuurlijk niet verder komt dan 3 of 4 gelijken. Als dan de betreffende cijfers of regels al ingevuld zijn, dan wordt het steeds lastiger om alle kolommen van punten te voorzien en ben je soms genodigde om een kruis te zetten.


Kruis bij Yahtzee

Bij het spelen van Yahtzee krijgen alle spelers om de beurt evenveel dobbelbeurten. Bij elke dobbelbeurt MOET je iets invullen op één van de regels op de scorekaart.

In eerste instantie is dat natuurlijk niet zo moeilijk. De bovenste 6 regels bieden namelijk voor elk soort cijfer wel een plek. Maar naarmate de scorekaart voller wordt moet je goed kijken waar de riscio's liggen dat je ineens nergens meer iets kan invullen.

Als je een combinatie maakt die je nergens meer kwijt kunt dan ben je genoodzaakt om een kruis te zetten op een vakje naar keuze. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat het gewoon niet lukt om een Yahtzee te gooien. Uiteindelijk zul je na de laatste poging daar niet anders kunnen dan een kruis zetten. Daarmee loop je 50 punten mis in de totaalscore.

De hoogste score die je kunt halen in één kolom met Yahtzee is 375 punten. Hiermee zijn alle vakjes maximaal van punten voorzien en dan ook nog in de hoogste combinaties. Bij deze 375 zijn eventuele extra bonuspunten voor extra Yahtzee buiten beschouwing gelaten.


Yahtzee weetjes

Yahtzee is in 1954 bedacht in Canada. De originele naam die ze eraan gaven was The Yacht Game. De bedenkers van het spel verkochten de rechten voor het spel aan een uitgeverij in ruil voor 1000 sets die ze aan vrienden cadeau wilde geven. De uitgever veranderde daarna de naam in Yahtzee.

Tegenwoordig worden er, volgens de huidige uitgeverij, wereldwijd 50 miljoen exemplaren per jaar van het spel verkocht.

Interessant aan deze verkoopclaim van de uitgever is dat het spel Yahtzee enkel draait om 5 willekeurige dobbelstenen die bijna iedereen wel in huis heeft. Het was vooral puntentelling op de scorekaart die het eendudig maakte. Tegenwoordig zijn er ook eigen varianten van scorekaarten beschikbaar en met de komst van mobiele telefoons en apps zijn er eenvoudige scorekaarten digitaal te gebruiken. 5 dobbelstenen zijn meestal niet echt lastig om te vinden.


SpeelgoedSpeelgoedTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SpeelgoedSpeelgoed

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over bingo of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Maybe the thing to do after you roll the dice-and lose-is simply pick them up and roll them again.

 


SPORT PARTNERS