Stratego

Een korte uitleg over de oorsprong en de spelregels.

Stratego

stratego

Stratego is een bordspel wat de strijd tussen twee legers weergeeft. De spelvorm is wereldwijd in verschillende vormen ontwikkeld. De Nederlandse variant met de naam Stratego is tijdens de tweede wereldoorlog bedacht.

Het spel stratego is er in de originele variant, met 40 tegen 40 pionnen. Ook wordt er tegenwoordig in een snelere variant gespeeld, waarbij er met 8 tegen 8 wordt gepeeld. Dit wordt de variant 'barrage' genoemd.

Stratego wordt ook in toernooiverband nog gespeeld. Er is zelfs een Stratego bond in Nederland. Wereldwijd is er ook een wereldkmpioenschap wat georganiseerd wordt door de De International Stratego Federatie.


Oorspronkelijk Stratego

Stratego is een spel van zetten die om en om worden gedaan, en waarbij de waarde van de pionnen van de tegenstander niet zichtbaar zijn.

Stratego is makkelijk te leren maar heeft voldoende verdieping voor spelers van elk niveau. Het is ook een spel wat van jong tot oud kan worden gepeeld.

De eerste variant van Stratego was van karton gemaakt. Omdat één van de uitganspunten van het spel is dat je de afbeeldingen / waarde van de speelstenen niet ziet, is het van belang dat er geen zichtbare kenmerken zijn die speelstukken onderscheiden. Dit was bij karton wel het geval.

Hierdoor is het spel in eerste instantie eerst nog uitgegeven als houten variant, maar uiteindelijk is de kunsstof variant die we hedendaags kennen de meest bekende vorm en meest vormvaste variant als het gaat om de speelstukken. Hierdoor kun je nooit van tevoren raden welke pion op welke plek is neergezet door je tegenstander.

Stratego wordt 1 tegen 1 gespeeld. De speelstenen bij Stratego zijn blauw tegen rood.


Stratego spelen

Bij het starten van een spel Stratego is het eerst zaak dat beide spelers de achterste vier rijen (4 x 10 vakken) opvullen met hun speelstenen. Hierbij wordt de gesloten kant richting de tegenstander neergezet. De kant waarop de afbeelding van het soort pion is aangegeven is alleen voor de speler zelf zichtbaar.

Het doel van het spel is om de vlag (die je niet mag verplaatsen tijdens het spel) van de tegenstander te veroveren door die te slaan.

Het slaan van stukken gebeurt door vanaf een naastgelegen vakje een steen van de ander aan te vallen door te vragen welke soort steen deze heeft. Heb je een hogere steen dan je tegenstander dan win je en neem je het stuk van je tegenstander van het bord en neem je diens plaats op het bord in. Verlies je, dan verdwijnt jou steen. Gelijk kan ook, dan verdwijnen beide speelstenen van het bord.

De sterkte van stenen en het aantal wat je beschikbaar hebt van elke soort zijn belangrijk bij Stratego. Ook zijn er stenen met bijzondere eigenschappen.


Stratego stenen<

De sterkte van de Strategostenen is hieronder weergegeven. Darbij is belangrijk om te weten dat een bom een bijzondere steen is die zelf niet kan bewegen, net zoals bij de vlag. Een bom wint echter elke confrontatie die ermee wordt aangegaan, behalve van een mineur. Dit is een specifieke bommenveger die ontzettend handig, nuttig en zelfs vaak cruciaal is in het spel.

De speelstukken in volgorde van sterkte:

  • Maarschalk (1x) - wint van iedereen, behalve als Spion hem eerst aanvalt.
  • Generaal (1x)
  • Kolonel (2x)
  • Majoor (3x)
  • Kapitein (4x)
  • Luitentant (4x)
  • Sergeant (4x)
  • Mineur (5x) - wint wel van elke bom.
  • Bom (6x)
  • Verkenner (8x)
  • Spion (1x) - wint alleen bij eigen aanval op Maarschalk.
  • Vlag (1x)

Spelen van Stratego

Stratego wordt gespeeld door om en om een steen te verzetten. Je mag stenen alleen maar horizontaal of verticaal verplaatsen naar vakken die vrij zijn. Of aanvallend op een steen / vak van een naastgelegen tegenstander.

Bijna alle stenen mogen maar 1 stap per beurt doen. Daarbij mag je 1 steen niet meer dan 5 keer heen en weer laten zetten. De vlag en de bommen mogen niet verplaatst worden. De verkenners mogen in een rechte lijn zoveel mogelijk vakjes verplaatsen als gewenst of mogelijk. Hiermee kun je dus heel direct even verkennen wat voor soort pionnen er verderop tegenover je staan.

Bij het aanvallen / bevragen van de tegenstander wordt bekend tegen welke pion je bent aangelopen. Als je tegenstander wint dan blijft die steen staan. Wel heb je nu wel meer informatie over de sterkte en misschien wel de opstelling van je tegenstander. Dit gaat het hele spel zo verder, totdat je genoeg informatie of durf hebt om door te stoten, alles uiteindelijk om met welk poppetje dan ook de vlag te pakken.


Spionnen en Bommen

Zoals al aangegeven zijn er wat bijzondere pionnen bij Stratego. Hieronder nog wat nadere uitleg over de werkwijze en tactiek met de Bom en de Spion:

Bom: De bom is een speeltuk wat je na het plaatsen niet meer mag verplaatsen. Doordat de bom niet mag bewegen kan een tegenstander op een gegeven moment inschatten waar ze staan. Het is zaak om rondom bomen niet teveel te bewegen, zodat alles lekker onduidelijk blijft. Ook kun je bommen goed om een vlag heen zetten als specifieke verdediging. Als een tegenstander namelijk geen mineurs meer heeft, kan deze dan nooit meer de vlag bereiken.

Spion: De Spion is bijna waardeloos, maar tegelijkertijd machtig, ook als je hem niet gebruikt maar nog wel ergens ter dreiging hebt verscholen. De Maarschalk is de machtigste pion in het spel. Deze kan eigelijk zo dwars door het bord heen alles slaan, behalve de Maarschalk van de tegenstander, want dan verliezen ze beiden, of als deze tegen een bom aanloopt. Een derde manier waarop een Maarschalk kan verliezen is als dze door een spion wordt aangevallen / bevraagd. Als dit lukt dan wint de spion op slinkse wijze van de Maarschalk. Valt de Maarschalk echter de spion als eerste aan, dan wint de Maarschalk die zet. Verder verleist de spion van alle andere stenen in het spel.




THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Strategie zonder tactiek is de langzaamste route naar de overwinning. Tactiek zonder strategie is het geluid voor de nederlaag.

 


SPORT PARTNERS