Toepen

Spelregels, tips en uitleg over toepen.

Toepen
Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Kijk snel op de kickstarter pagina van Spatûla om gratis aan te melden voor de pre-launch en volg het project ook daarna!


Spelverloop toepen

Bij toepen krijgt iedere speler 4 kaarten vooraf gedeeld. Gebruikelijk is om de kaart 1 om 2 om 1 te delen om de kaarten een beetje goed verdeeld te hebben. Goed schudden is bij kaartspellen altijd belangrijk. Bij een spel met 32 kaarten nog eens extra.

Het doel van het spel bij toepen is om zoveel mogelijk handen te winnen. Dit doe je door niets meer en niets minder te doen dan de laatste slag (van de 4 per toephand) te winnen.

Een toephand gaat als volgt. De speler die (met de kok mee) na de dealer komt, moet als eerste open uitkomen met een kaart. De kleur van deze moet nu ook door de anderen open worden opgegooid. Dit opgooien gebeurt niet op één stapel, maar iedere speler heeft een eigen plek. Heb je meer van deze kleur dan mag je zelf kiezen welke je opgooit, heb je de kleur niet, dan moet je een andere kaart opgooien.

Degene die na de eerste ronde de hoogste kaart heeft van de gevraagde kleur moet bij de volgende kaart beginnen, en beplaalt daarmee de kleur. Degene die de 4e ronde de hoogste kaart in de juiste kleur heeft, heeft de pot gewonnen. De winnaar van de ronde deelt altijd de volgende ronde de kaarten uit.


toepen

Hoogte kaarten toepen

Om ervoor te zorgen dat je het spel naar je hand kan zetten, om uiteindelijk de laatste kaart te winnen en de hand te winnen, moet je bij toepen goed omgaan met je (hoge) kaarten.

De hoogte van de kaarten zijn wel belangrijk om te weten, zeker omdat deze iets afwijkt van een normale volgorde. Deze volgorde is als volgt. De hoogste kaart in toepen is de 10. Daarna is de volgorde: 9, 8, 7, Aas, Heer, Vrouw, Boer.


Wat is toepen

De term toepen komt van het tikken, kloppen of zeggen: 'ik toep', waarmee je aangeeft dat je een extra punt inzet.

Deze inzet kun je vooraf bepalen, waarbij de standaard regel is om een 'boompje' tot 15 punten te spelen. Ook kun je toepen en per ronde inzetten (dit is dan bijvoorbeeld met muntjes van 20 cent per ronde en per toep).

Toepen kan iedere speler op elk moment tijdens de ronde. Je hoeft niet eerst aan de beurt te zijn. Als iemand heeft getoept dan wordt de inzet (wat standaard 1 punt is vooraf) verdubbeld. Elke speler moet in volgorde na de toeper aangeven wel of niet mee te gaan hiermee.

Na een toep kan een andere speler hier (in verloop van de ronde, of direct) overheen toepen. Bij deze zogenaamde overtoep moet weer iedereen een keuze maken. Iemand die getoept heeft kan nooit over zichzelf heen toepen.

Vier dezelfde kaarten wordt een toep genoemd. Heb je vier dezelfde kaarten dan win je de ronde. De basisregel is om direct toep te roepen, je kaarten te laten zien en alle andere spelers krijgen 3 punten. Een alternatieve regel is dat je gewoon kan doorspelen en achteraf laat zien te winnen met 4 dezelfde kaarten. (hebben meer spelers 4 dezelfde, wat niet snel voorkomt, dan wint het hoogste 4-tal).

bordspel kickstarter

Reminder: Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling..

En kijk voor meer infomatie over het spel ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: Spatûla

Pelt bij toepen

Bij een spelletje toepen tot 15 punten is het de bedoeling om als laatste over te blijven. Kom je op 15 punten, dan lig je uit het spel. De handen die worden gespeeld leveren strafpunten op bij de verliezers, telkens eentje extra als je mee bent gegaan na een toep.

Als iemand op 14 punten komt te staan, dan is deze bijna uit het spel. Sta je op 14 punten, dan sta je op 'pelt'. Als iemand op pelt staat dan betekent dat dat alle andere spelers moeten aangeven of ze 'de pelt spelen'. Als iemand op pelt staat is het namelijk zo dat deze persoon altijd moet spelen voor zijn 'dood', maar niet meer kan en mag toepen. Echter vanaf pelt moet iedereen die de ronde meespeelt direct voor 2 punten spelen. Speel je de pelt niet, dan krijg je alsnog 1 strafpunt.

Soms loont het bij het toepen om niet al te veel mee te gan bij elke toep, omdat je dan snel richting pelt gaat. Aan de andere kant zijn er ook regels dat je strafpunten krijgt bij te passief spel. Dit zogenaamde lijntoepen (alleen inzetten als je bijna zeker weet te kunnen winnen) wordt hiermee tegengegaan.


Toepregels

Hou je de basisregels aan voor toepen, dan gaat het over het algemeen wel goed. Er zijn nog varianten op de regels die je nader kan afspreken.

Termen die je kan tegenkomen zijn: instappen - wat zoiets is als, opnieuw meedoen voor dubbele inzet, op basis van 1 punt meer dan de hoogst genoteerde speler. vuile was - wat zoiets is als zulke slechte kaarten (4 plaatjes) dat ze praktisch onspeelbaar zijn. En ook het verplicht fluiten als je 3 tienen in je handen hebt komt voor. Doe je dit niet dan verlies je bijvoorbeeld alsnog.

 

Als je het toepspel leuk vindt, dan zul je zeker ook het nieuwe spel Play Design op waarde kunnen schatten. Dit is namelijk voor een deel vergelijknaar met toepen. Kijk snel hierder:

Toepen Amercian Football style

Er is een fantastisch leuk kaartspel op de markt wat 2 spelvarianten in zich heeft. Eén van deze varianten is een afgeleide van het toepspel. Wil jij je toep vaardigheden toepassen en tegelijkertijd American Football formaties leren kennen, kijk dan eens naar onderstaand spel:

american football style toepen


SpeelgoedSpeelgoedTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over toepen of kaartspellen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Life is not a matter of holding good cards, but sometimes, playing a poor hand well.

 


SPORT PARTNERS