Bowling

Spelregels, tips en weetjes over bowling of bowlen.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Bowling spelregels

Voordat je alles gaat lezen over Bowling, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Bowling

Bowling is een sport dat is afgeleid van het kegelen waarbij je met een bal een aantal kegels moet proberen om te gooien. Het is n Nederland vooral bekend als recreatieve sport of amuserend spel met vrienden of familie, maar het wordt wereldwijd ook professioneel beoefent. We gaan hier de basisregels en spelregels van het bowlen aan je uitleggen.

Wij hopen u in ieder geval op weg te helpen met informatie en mogelijkheden op het gebied van bowling.


Bowling spelverloop

Elke bowlingpartij bestaat uit tien beurten (frames) per speler. Men krijgt per frame 2 beurten om alle pins om te gooien. Elke pin is 1 punt waard, maar er zijn bonuspunten te verdienen als je een strike of een spare haalt.

Als bij de eerste worp alle pins om worden gegooid heeft die speler een strike gegooid en stopt de beurt direct.

Als alle pins in 2 worpen omvallen heeft men een spare gegooid. Ook als bij de eerste worp 0 pins omvallen en pas bij de tweede worp in één keer 10 pins, is het nog steeds een spare en geen strike.

Als een speler in twee worpen niet alle 10 de pins omkrijgt spreek je van een open frame.

Als men in het 10e frame een spare gooit krijgt een speler nog een extra worp om de bonuspunten uit de laatste frame te kunnen verzilveren. Een speler die in de laatste frame een strike heeft gegooid krijgt nog 2 extra worpen. Degene met de meeste punten na 10 frames (en eventuele bonuspunten) heeft gewonnen.


bowlen

Bowling basiselementen

Bij bowling is het de bedoeling om met een bal op een baan van kunststof of hout de 10 kegels, ook wel pins genoemd, aan de andere kant van de baan om te gooien met een zogenaamde bowlingbal.

 • Een bowlingbal heeft een omtrek van 21,7 cm en mag maximaal 7,2 kilo wegen.
 • In de bal zitten drie gaten waarmee je de bal vast kunt houden.
 • De baan waarop gespeelt wordt is 105 cm breed en heeft een lengte van 18,3 meter vanaf de beginlijn tot en met de eerste pin.
 • De pins worden in een driehoek geplaats met 1 pin voorop, daarachter 2 dan 3 en de laatste lijn heeft 4 pins.

Puntentelling bij bowling

De puntentelling bij bowling gaat tegenwoordig bijna overal automatisch, maar werkt als volgt.

Als je een strike gooit, dan heb je 10 punten verdiend, maar daarbij worden nog de eerste twee volgende beurten als bonus bij opgetelt. En omdat na een strike de pins om zijn is de beurt om en tellen deze punten pas mee bij je volgende beurt. Gooi je daarna een 'open frame' door bijvoorbeeld eerst 6 en dan 3 pins om te gooien, heb je in frame 1 een extra score van 9 punten. Dus 10 + 9 = 19. In het geval dat je na een eerste strike weer een strike gooit, dan zal de tweede bonusgooi pas in de derde frame plaatsvinden. Gooi je daar ook een strike dan scoor je in frame 1 de maximale score van 30 punten.

Als je een spare gooit, dan heb je ook 10 punten gehaald, en krijg je 1 x bonuspunten extra uit de volgende beurt. Na een spare kun je maximaal 20 punten krijgen als je de beurt erna alles in één keer omgooit (en dan heb je weer een strike).

Gooi je een open frame (dus niet alles om na twee beurten, dan heb je alleen de punten gescoord van het aantal pins dat je hebt omgegooid. Dit is dan dus altijd minder dan 10. En je krijgt geen bonuspunten bij de volgende worp.

De maximale score die je kan halen per 10 frames is 300 punten. Hiervoor moet je wel 12 strikes achter elkaar gooien (10 frames en 2 extra worpen na de 1e frame)


Bowling toernooien

Hoewel bowling vaak recreatief wordt beoefend zijn er een aantal toernooivormen te onderscheiden. In Nederland kennen we via de Nederlandse Bowling Federatie verschillende categorien, namelijk:

 • D-toernooi. Dit is een huistoernooi, hier mogen alleen spelers van een eigen vereniging aan meedoen.
 • C-toernooi. Dit zijn de zogenaamde (open) handicap toernooien.
 • B-toernooi. Toernooien zonder handicap en voor de serieuzere bowler. Veelal met leuk prijzengeld.
 • A-toernooi. Dit zijn toernooien met een internationaal karakter. In Nederland is er het A toernooi het Bronzen Schietspoel Toernooi in Tilburg. Dit toernooi maakt ook deel uit van de Europese Bowling Tour (EBT).

De berekening van een handicap bij bowling gebeurt op basis van een percentage (van bijvoorbeeld 80%) wat wordt toegekend tussen het verschil van een gemiddelde scoe (van bijvoorbeeld 200) en de eigen score over en aantal frames en/of wedstrijden. De exacte benadering en vastlegging van deze handicaps gebeurt per club of toernooi soms net even anders. Het doel van deze handicap benadering is om een eerlijk verdeelde wedstrijduitslag en strijd te krijgen tussen gemiddelde en betere spelers.


Bowling weetje en termen

Hieronder een aantal weetjes en gebruikte uitdrukkingen bij bowling:

 • Kingpin = is de voorste pin (kegel) van de 10 in de driehoek. Ook wel headpin genoemd.
 • Strike = het in één keer omgooien van alle 10 de pins.
 • Spare = het omgooien van alle 10 de pins in twee beurten.
 • Een 'Double' = twee strikes achter elkaar gooien.
 • Perfect Game = is de ultieme score van 300 punten, door maar liefst 12 strikes achter elkaar te gooien!
 • Gutter ball = is een bal in de goot, die geen enkele pin zal raken.
 • Bekende films over bowlen of waar bowlen veel in voorkomt zijn: Kingpin en The Big Lebowsky.
 • De term bowling en bowlen wordt nog weleens door elkaar gebruikt in Nederland, maar men bedoeld hetzelfde.

SportSportTHEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SportSport

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over bpw;ing, of de promotie van uw bowlingbaan of vereniging, neem dan gewoon direct even vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Obviously you're not a golfer.

 


SPORT PARTNERS