Voetbal

Spelregels, tips, uitleg en weetjes over voetbal.

Voordat je verder leest over Voetbal, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Voetbal spelregels

Voetbal is één van de populairste sporten ter wereld, iedereen van jong tot oud kent wel iets van de voetbalregels, maar kent ook iedereen wel alle basis regels van het voetbal en een aantal voetbal feiten en weetjes?

Er zijn een paar belangrijke basis spelregels die zijn bepaald door de FIFA en deze voetbal spelregels zijn van toepassing bij elke vorm van competitie van het voetbal. Natuurlijk zijn er kleine verschillen tussen jeugdvoetbal en seniorenvoetbal, maar wij focussen ons op de basisregels die voor voetbal gelden.

We gaan hier op de sport en spelen site een aantal belangrijkste regels van het voetbal, een aantal leuke weetjes, maar bijvoorbeeld ook de afmeting van het speelveld verder verduidelijken.

Ben je op zoek naar voetbal spelregels op een korte manier uitgelegd, dan ben je hier op het juiste adres.

Zo kun je vrij eenvoudig kennismaken met voetbal en alles wat daarbij komt kijken. Dit gaat van de veldmaten, de posities van de spelers, tot uitleg over overtredingen en het gebruik van de VAR.

Voetbal NFT

Voetbal is tegenwoordig op op blockchain als NFT een gewild onderwerp. Als je nog niet zo bekend bent met NFT's en NFT marktplaatsen kijk dan hier voor meer informatie over NFT.

Voor de kenners en liefhebbers, hieronder een voorbeeld van een digitaal voetbal werk wat als NFT beschikbaar is op Opensea:

NFT American Football


Voetbalveld en basis regels
  • Voetbal wordt gespeeld op een voetbalveld, met 11 tegen 11 spelers.
  • Beide teams mogen 3 keer wisselen. (tijdelijk is 5 x wisselen toegestaan, mede vanwege corona)
  • De wedstrijd duurt 2 keer 45 minuten.
  • De lengte van het voetbalveld is minimaal 90 en maximaal 120 lang.
  • Een voetbalveld is minimaal 45 en maximaal 90 meter breed.
  • Bij internationale wedstrijden zijn de afmetingen: lengte 100-110 mbreedte 64-75 m.
  • Het doel is 7,32 m breed en 2,44 m hoog. Doelen staan aan weerszijden van het veld.
  • De voetbal is minimaal 410 en maximaal 450 gram en heeft een omtrek van 68 tot 70 cm.
  • Bij het scoren in het doel krijg je een score van 1 punt.
  • Wie aan het eind van de wedstrijd de meeste punten heeft wint.
  • Bij gelijke punten is er een gelijk spel.
  • In competities is er sprake van het behalen van punten door wedstrijden te winnen of gelijk te spelen. Bij een overwinning ontvangt een ploeg 3 competitiepunten, bij een gelijk spel krijgt elke ploeg 1 punt.
  • In competities wordt er in de regel tegen elke deelnemer 2 x gespeeld, 1 x thuis en 1 x bij de tegenstander (uit).

VAR

VAR staat voor Video Assistent Referee, wat ook wel videoscheidsrechter kan worden genoemd. De VAR is bedoeld om op basis van videobeelden tijdens de wedstrijd te kijken naar belangrijke beslissingen, met de mogelijkheid daar tijdens de wedstrijd het besluit te wijzigen. De scheidsrechter op het veld heeft op dergelijke momenten contact met de videoscheisrechter die op afstand meekijkt.

Beslissingen die zo mogelijk teruggedraait kunnen worden zijn bijvoorbeeld doelpunten waar een overtreding aan vooraf ging, of penalty momenten. Meer informatie over de regels en werking van de VAR kun je hier vinden.


voetbal spelregels

Voetbal technieken

Voetbal wordt gespeeld met de voeten, maar ook het hoofd wordt gebruikt, benen, borst en schouders. Een bal met handen of armen raken mag niet, behalve de keeper, die mag in het eigen doelgebied wel de handen gebruiken.

Voebal is een spel waar veel en goed moet worden samengespeeld. Het is een spel van aanvallen en verdedigen, maar de rollen in het veld zijn wel verschillend. Er zijn verschillende specialisten, zoals aanvalers, verdedigers en middenvelders.

Basis technieken bij het voetal zijn het pasen (overspelen) naar elkaar. Dit kan kort, lang, hoog of laag. Verder is het schieten (op doel om te scoren), belangrijk. Dit schieten kan geplaatst, bijvoorbeeld met de binnenkant met de voet, of harder met de wreef of zelfs buitenkant van de voet.

Koppen is weer een hele andere techniek die zowel verdedigend als aanvallend (doorkoppen of scoren) wordt grbruikt. Tot slot is ook het bewegen op het veld, vrijstaan om over te spelen en vrijlopen om ruimte te maken op het veld erg belangrijk.


Posities in het voetbal

Hieronder de posities bij het voetbal. Voetbal kent veel opstellngen, maar dit overzicht gaat uit van een 4-3-3 opstelling.

  • Keeper - degene die het doel verdedigd.
  • Links back - verdediger in de linkerhoek, gezien vanaf de keeper.
  • Recht back - verdediger in de rechterhoek (backs komen ook vaak mee op in de aanval).
  • Centrale verdedigers - in een 4-3-3- opstelling staan er 2 centaal naast elkaar (vaak komt er 1 bij het aanvallen ook wat meer mee naar voren).
  • Linker middenvelder - staat links op het middenveld.
  • Centrale middenvelder - midden in het midden (vaak ook een belangrijke spelverdeler).
  • Rechter middenvelder - staat rechts op middenveld.
  • Links buiten - linker aanvaller.
  • Rechts buiten - rechter aanvaller.
  • Spits - centrale aanvaller.

Met de voetbalopstelling kan veel gevarieerd worden. Zo kan er bijvoorbeeld met een verdediger minder gespeeld worden, maar een extra middenvelder, dan spreek je over een 3-4-3 opstelling. En hierbij kun je dan weer kiezen voor één of twee aanvallende middenvelders of juist verdedigende middenvelders.

Een andere veel voorkomende basisopstelling is 4-4-2. Hierbij wordt er met twee centrale aanvallers gespeeld en zonder echte buitenspelers in de aanvalslijn.

Wat de basisopstelling van de veldpelers ook is, de manier van invullen daarvan maakt weer of er wel of niet aanvallend gespeeld wordt of juist verdedigend. De rolinvulling van voetbal is dus erg belangrijk.

 


Buitenspel en fouten

Overige belangrijke spelregels en kenmerken van voetbal zijn:

Buitenspel: Als een aanvallende speler voorbij de denkbeeldige breedtelijn is van de laatste verdediger op de speelhelft van de tegenstander staat deze speler buitenspel op het moment dat een medespeler de bal hier naartoe schiet. Deze regel voorkomt een oneerlijk voordeel in afstand naar de keeper en het balletje-afwachten waarbij een aanvaller dicht bij de keeper blijft staan als het spel verderop aan de gang is.

Penalty: Als er een overtreding wordt gemaakt binnen het strafschopgebied ontvangt de gedupeerde een strafschop, ookwel penalty genoemd. Bij een penalty mag een speler naar keuze uit het elftal 1 tegen 1 tegen de keeper een schot op het doel doel doen vanaf de penalty stip.

Vrije trap: Dit is een trap vanaf een plek buiten het strafschopsgebied als er een overtreding is gemaakt. Vrije trappen mogen geblokt worden op afstand en de andere spelers mogen tussen doel en keeper staan. Een vrij trap kan direct of indirect (als voorzet naar een andere speler) genomen worden.

Corner: Een corner of hoekschop is een trap vanaf de hoek bij het vijandige doel. Een corner wordt verdiend als de bal via de tegenstander over de achterlijn bij de keeper van de tegenstander uit het veld gaat.

Ingooi: Is het gooien van de bal vanaf de zijlijn. De ingooi wordt toegekend aan het team wat niet als laatste de bal heeft geraakt als deze over de zijlijn uit het spel is gegaan.

Gele kaart: Bij een overtreding kan een scheidrechter, naast een vrije trap of penalty, een officiele waarschuwing geven door middel van een gele kaart. Een gele kaart heeft geen directe gevolgen, maar bij een tweede gele kaart in de wedstrijd krijg je de rode kaart.

Rode kaart: Bij een rode kaart moet een speler het veld verlaten en mag deze niet vervangen worden door een wisselspeler. De ploeg speelt vanaf dat moment met een speler minder. Bij een zware overtreding kan een scheidsrechter besluiten om direct een rode kaart te geven. Een rode kaart volgt ook altijd na een tweede gele kaart.


Voetbal op straat

Voetbal is een spel waarbij behendigheid ook veel op straat wordt ontwikkeld. Er zijn veel spelvormen, waarvan tienen een bekende vorm is die we nog even toelichten.

Om te tienen heb je een voetbal nodig, minimaal 3 spelers en een doel. 2 opstaande objecten zoals bomen kunnen een doel vormen, maar ook een garagedeur of een doel op een trapveldje.

Bij tienen wordt eerst bepaald wie de keeper wordt, het keepersaantal punten begint bij 20 Daarna mag iedereen bepalen of ze voor een punt minder willen starten net zolang tot er 1 iemand overblijft. De keeper krijgt dat aantal punten, de rest van de spelers krijgen 10 punten.

De bedoeling is dat de bal door de lucht wordt overgespeeld en dat de bal de grond niet raakt voordat er een doelpoging wordt genomen. Als er dan met de voet wordt gescoord gaat er 1 punt af en met het hoofd 2. Maar, gaat de bal naast, of wordt deze gevangen door de keeper, dan moet degene die heeft geschoten of gekopt het doel in.

Zo gaat dat door totdat er 2 spelers overblijven. Die 2 gaan panalties nemen op degene die er als eerste uit was. Wie dan de meeste scoort uit 5 penalties wint.

Sporten is er voor iedereen op elk niveau. Wij hopen u op onze website te informeren en te inspireren om sportief bezig te zijn en te blijven! En wil je een nog kortere uitleg van voetbal spelregels kijk dan ook verder onder de link.


SportSport



THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over voetbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.

 


SPORT PARTNERS