Zweefvliegen

Zweefvliegen als sport beoefenen

zweefvliegen

Zweefvliegen

Zweefvliegen is een sport waarbij je met een zweefvliegtuig door de lucht gaat. Het is zowel recreactief te beoefenen als in wedstrijdverband. Zweefvliegen geeft je de ervaring om als een vogel in de lucht te vliegen en te genieten van de rust en de omgeving om je heen.

Zweefvliegen kun je niet zomaar uit het niets doen. Het vraagt kennis van een zweefvliegtuig en de zweefvliegsport. Om zweefvliegen te ervaren kun je het onder begeleiding van een ervaren zweefvlieger meemaken, maar je kunt ook zelf de benodigde ervaring en diploma's halen om zelfstandig te mogen vliegen.

We vertellen je graag wat meer over de beginselen van zweefvliegen.


Waar zweefvliegen

Om te kunnen zweefvliegen is er voldoende ruimte nodig en een locatie vanwaar je veilig kunt opstijgen en landen. Er zijn in Nederland tientallen locaties waar je kunt zweefvliegen. Door het hele land zijn zweefvlieg verenigingen te vinden waar je kennis kunt maken met de zweefvliegsport.

Zweefvliegen kun je doen als een eenmalige ervaring, maar je kunt ook lid worden van een vereniging en zelf je vliegbrevet voor zweefvliegen halen.

Wil je een keer kennismaken met zweefvliegen of gewoon eens een keer kijken in de buurt van een zweefvlieg locatie, kijk dan eens bij een zweefvlieg vereniging of evenement bij jou in de buurt. Zeker bij gunstig zweefvlieg weer kun je daar eens zien hoe dat in zijn werk gaat.

Zweefvliegen valt onder de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). Wil je alle daar bekende zweefvlieglocaties snel inzien, kijk dan op deze pagina van vlieglocaties van de KNVvL.

Zweefvliegtuig

Een zweefvliegtuig is een vliegtuig wat bestaat uit een lichte constructie en heeft een slanke vorm. Een zweefvliegtuig maakt geen gebruik van een hulpmotor om te vliegen. Er zijn wel uitzonderingen waarbij wel kleine hulpmotoren worden gebruikt, maar de pure sport van het zweefvliegen is om dat zonder te doen.

Het materiaal van een zweefvliegtuig is doorgaans glasvezelversterkt kunsstof. Oudere toestellen werden ook wel van hout of doek gemaakt. Een modern zweefvliegtuig heeft een gesloten, doorzichtige, kap. De cockpit van een zweefvliegtuig heeft een stuurknuppel en een aantal instrumenten zoals een snelheidsmeter, hoogtemeter, kompas en variometer (luchtdrukmeter). Ook is een zweefvliegtuig tegenwoordig voorzien van moderne apparatuur zoals GPS en antibotsings systemen.

Hieronder een afbeelding van een modern zweefvliegtuig.

zweefvliegtuig


Zweefvliegen leren

Zweefvliegen gebeurt door gebruik te maken van luchtweerstand en thermiek. Een zweefvliegtuig wordt de lucht in gebracht door middel van een zogenaamde lierstart vanaf de grond. De lier zorgt ervoor dat het zweefvliegtuig op een snelheid van ongeveer 100 km wordt gebracht, waarmee het de lucht in wordt getrokken. De lier ontkoppelt daarna. Andere manieren om een vliegtuig in de lucht te brengen zijn bijvoorbeeld door omhoog getrokken te worden door een propellervliegtuig. Dit wordt een sleepstart genomed.

De vlucht van een zweefvliegtuig neemt normaal gesproken na het opstijgen vanf de start gedurende de vlucht af met ca. 0,5 tot 1 meter hoogteverlies per seconde. Om een vlucht te verlengen wordt gebruik gemaakt van opgaande luchtstromen. Dit zijn bijvoorbeeld tehermiek stromingen, maar ook kunnen opwaartse windstromen die van hellingen van gebergte of duinen komen worden gebruikt.

Na het afleggen van een vliegtraject wordt het zweefvliegtuig zelfstandig geland op de bedoelde landingsplaats.

Zweefvliegen mag vanaf 14 jaar als je een zweefvliegopleiding hebt afgerond. De Nederlandse zweefvliegopleiding bestaat uit drie onderdelen:

  • EVO (elementaire vliegopleiding)
  • VVO-1 (voortgezette vliegopleiding deel 1)
  • VVO-2 (voortgezette vliegopleiding deel 2)

Heb je deze opleidingen succesvol doorlopen dan ontvang je een officieel zweefvliegbewijs (ZVB).


Zweefvlieg wedstrijden

Zweefvliegen wordt ook als wedstrijdsport beoefent. Wedstrijden bestaan uit een vluchtopdracht die voor alle deelnemers hetzelfde is. Bij wedstrijden worden punten gegeven, bijvoorbeeld voor de snelste vliegtijd van een bepaald traject. Ook zijn er punten (of strafpunten) voor het correct of foutief over bepaalde gebieden vliegen.

Er zijn verschillende klassen waarin wedstrijden worden gevlogen. Als er in een wedstrijd meerdere type vliegtuigen deelnemen met verschil in kwaliteit of eigenschappen, wordt er gebruik gemaakt van handicap systemen om de eindscore goed vergelijkbaar te houden.

Afhankelijk van het type vliegtuig kun je deelnemen aan kampioenschappen. De hoogste klasse is de Wereldklasse. Hierbij wordt tegenwoordig gebruikt gemaakt van één type zweefvliegtuig, namelijk de PW5.

Elke twee jaar is er een wereldkampioenschap zweefvliegen.

Er zijn ook vormen van kunstvliegen die je kunt beoefenen. Hierbij worden verschillende figuren in de lucht gemaakt, zoasl rolls en loopings. Dit kunstvliegen met zweefvliegtuigen wordt ook wel Aerobatics genoemd.


Zweefvliegtuig weetjes

De ontwikkeling van zweefvliegtuigen is in Duitsland ontstaan. Dat er voor de ontwikkeling van vliegtuigen zonder motor is gekozen heeft te maken met het verbod aan Duitsland op het bouwen van vliegtuigen met een motor. Dit als onderdeel van de straffen voor de Duitsers na het verlies van de eerste Wereldoorlog.

Tot op heden worden 90% van de zweefvliegtuigen in Duitsland gebouwd.

De Spaceshuttle, die nu niet meer in gebruik is, was in feite ook een zweefvliegtuig. Hoewel deze met gigantische raketten de ruimte in werd geschoten, werd er bij de landing gebruik gemaakt van een ongemotoriseerde zweefvlucht.

De grootste hoogte ooit bereikt door een zweefvliegtuig is 23 kilometer en 203 meter hoog. Dit record is in handen van het duo Jim Payne en Tim Gardner.

De snelheid van een zweefvliegtuig is al snel rond 80 km per uur zijn. Door de luchtstromen en de valsnelheid kan dit oplopen tot wel 280 km per uur.

Bij het beoefenen van het kunstvliegen (of Aerobatics) is het meestal verplicht om een parachute te dragen tijdens het vliegen. Uiteraard vanwege de veiligheid bij dit wat gewaagder gebruik van een zweefvliegtuig.




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.

 


SPORT PARTNERS