Windsurfen

Alles over windsurfen.

Windsurfen

windsurfen

Windsurfen is een hele leuke recreatieve sport, wat ook in wedstrijdvorm wereldwijd wordt beoefend. Windsurfen is een watersport waarbij je met behulp van een sufplank met een zeil erop over het water gaat.

Windsurfen is een leuke manier om je snel en vrij over het water te bewegen. Het is een sport waarbij behendigheid en balans van bealng zijn, maar ook enige kracht of uithoudingsvermogen. windsurfen kun je in rustig water doen met lage windsnelheden, maar ook in ruwer water en in zee, met hogere windsnelheden.

windsurfen kun je op elk niveau beoefenen en is ook voor wat oudere kinderen al snel leuk om een keer te leren.

Op deze pagina verstellen we je graag wat meer over windsurfen. De werking van een windsurfplank, de verschilende onderdelen die je nodig hebt, en een aantal wedstrijdvormen die je met windsurfen kunt beoefenen.


Onderdelen windsurfplank

Een complete windsurfset bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. We zetten de belangrijkste onderdelen graag voor je op een rijtje:

  • De surfplank - Dit is de basis van een windsurf set. De plank is vergelijkbaar met dat van een gewone surfplank, maar dan is deze bewerkt om er een mast en zeil op te zetten. Ook is de plank stabieler gemaakt door niet alleen vinnen achterop onder het board te hebben, maar ook een zogenaamd 'zwaard' in het midden van het board.
  • Mast - De mast is bedoeld om de windsurfplank te besturen en om het zeil aan te bevestigen die voor de windsnelheid moet zorgen. De mast staat in het midden van de plank. Masten zijn best lang, daarom bestaan ze tegenwoordig meestal uit twee delen, zodat ze beter op te bergen zijn.
  • Zeil - Het zeil van een windsurfplak bestaat uit een kunsstof zeil. Er zijn verschillende maten en vormen, afhankelijk van het type windsurfen wat je ernmee wilt beofenen. Zeilen worden aan de mast bevestigd en zijn verstevigd met roeden van fiberglas.
  • Giek - Om het zeil de stabiliteit te geven en om de windsurfplank te besturen wordt er een giek gemonteerd op armhoogte voor de surfer. Een giek is meestal van aluminium en heeft een afwerking voor extra grip.

Assesoires windsurfen

Windsurfen kun je in verschillende weersomstandigheden doen. Als je op een rustig meertje in de zomer een keer een windsurfplank gebruikt dan kan dat prima in je zwembroek of badpak. Ga je ook windsurfen bij lagere temperaturen of in kouder water, dan is een wetsuit aan te raden. Een wetsuit is een strak zittend pak wat ervoor zorgt dat je relatief warm blijft in koud water.

Bij het windsurfen kun je ook gebruik maken van surfschoenen of surflaarzen. Deze zorgen voor meer grip op het board.

Om onderweg je armen wat te kunnen laten rusten en om lekker te 'hangen in de wind' kun je een 'trapeze' verbinden tussen je middel en de giek.

Windsurfers maken soms gebruik van handshoenen. Het ophalen van het zeil uit het water kost echter kracht en daarbij is goed grip van belang. Dit kan soms zonder handschoenen zelfs een beetje beter gaan.

Naast deze assesoires of hulpmiddelen is het ook aan te raden om in zonnig weer goede bescherming tegen de zon te hebben. Een wetsuit kan daarbij al helpen, maar ook goede watervaste zonnebrand.


Soorten windsurfen

Bij het windsurfen kun je verschillende specifiek disciplines beoefenen. Zeker als het gaat om wedstrijdvormen zijn er een aantal verschillende vormen die we graag voor je op een rijtje zetten:

  • Slalom - hierbij leg je zo snel mogelijk een bepaald parcours af met wind van de zijkant.
  • Course Race - zo snel mogelijk een parcours afleggen met variabelere wind.
  • Formula Course Race - dit is een speciale klasse met grotere zeilen en grotere boards.
  • Olympische Klasse - dit is een Formule klasse waarbij iedere deelnemer hetzelfde materiaal gebruikt (op de Olympische spelen).
  • Wave - Dit is het springen met behulp van golven.
  • Freestyle - Dit is het springen en doen van behendigheidsoefeningen op vlak water.
  • Speedsurfen - Bij het speedsurfen is het de bedoeling om hoge snelheden te behalen, bijvoorbeeld een hoge pieksnelheid, of de hoogste snelheid over een beppaalde afstand.

De hierboven genoemde windsurf vormen is een greep uit de meeste bekende varianten. Uiteraard zijn hierbinnen weer allerlei specifieke wedstrijdvormen en details te ontdekken.


Basisvaardigheden windsurfen

Windsurfen is voor iedereen makkelijk te proberen en te leren. Er zijn een aantal basisvaardigheden die van belang zijn om windsurfen een beetje onder de knie te krijgen.

Balans is een belangrijk onderdeel. Je zult op de plank moeten kunnen blijven staan en genoeg balans moeten behouden om de mast en het zeil te besturen.

Sturen doe je op een surfplan door de mast naar voren of naar achteren te bewegen. De verandering van het middeplunt van de kracht die op de mast komt door de wind, zorgt voor het draaien van je board.

Windrichting aanvoelen en goed gebruiken is van groot belang. Je vangt de wind op met je zeil en moet ook leren om (zig zaggend) tegen de wind in te kunnen surfen.

Overstag gaan als je van richting verandert. Dit doe je door je zeil naar achteren te houden totdat je niet meer draait. Je stapt dan om de mast heen en kan de andere kant op terugzeilen.

Zeil uit het water halen doe je door een touw met knopen omhoog te trekken. Het ophalen van het zeil vraagt wat oefening. Het begint zwaar omdat het in het water ligt, daarna vang je steeds meer wind. je moet controle en balans weten te behouden.


Windsurf weetjes

Hieronder een aantal leuke weetjes over windsurfen:

  • De oorspong van het windsurfen zoals wij het kennen ligt in Amerika waar in 1969 Jim Drake en Hoyle Schweitzer met een zeil op een surfplank an de slag gingen.
  • In de jaren 80 is windsurfen wijdverspreid over de hele werled en werd het enorm populair.
  • Windsurfen moet het tegenwoordig opnemen met allerlei wind- en watersporten, waarbij kitesurfen wingsurfen vergelijkbare sporten zijn waarbij je met een board over het water gaat met wind die voor snelheid moet zorgen.
  • In 2019 behaalde de Belg Vincent Valkenaers op 25 jarige leeftijd de snelste windsurf snelheid ter Wereld. In een wedstrijd in Namibië behaalde hij een topsnelheid van 103,7 kilometer per uur!
  • Een Sinker is de naam van een windsurfplank wat kleiner is en minder gewicht kan hebben. Deze zinkt als je erop gaat staan, maar blijft voldoende drijven als je voldoende snelheid maakt.
  • Een zwaard is traditioneel onderdeel voor stabiliteit op een surfplank. Een zwaard is inklapbaar en is vooral voor beginnende surfers een uitkomst.



THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de wielersport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Just take your time - wave comes. Let the other guys go, catch another one.

 


SPORT PARTNERS