31-en

Spelregels en informatie over het kaartspel 31en.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

31-en

Voordat je alles gaat lezen over Eenendertigen, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is. Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Eenendertigen

31-en of eenendertigen is een leuk kaartspel wat eenvoudig te leren is en wat je ook in een wat groter gezelschap goed kunt spelen. Het spel 31-en kun je spelen van 2 tot 8 personen. Het is een afvalrace, waarbij je door het ruilen van kaarten combinaties moet maken om een zo hoog mogelijke score te halen en dit op tijd doen voordat de ronde stopt. De naam 31-en komt dan ook van het hoogst aantal punten wat je kunt behalen, en dat is 31.

De spelregels van 31-en zijn er soms in kleine varianten. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, als je er maar duidelijk over bent vooraf. Wij behandelen hier een zo gangbaar mogelijke variant van het spel.

31-en


31-en kaarten en punten

Het kaartspel 31-en wordt met de zogenaamde 'piketkaarten' gespeeld. Dat wil zeggen alle kaarten vanaf 7 t/m Aas. totaal zijn dit 32 kaarten.

De waarde of punten die de kaarten vertegenwoordigen zijn als volgt:

  • Aas = 11 punten
  • Plaatjes (B, V, K) en de 10 = 10 punten
  • 9, 8, 7 = respectievelijk 9, 8 en 7 punten.

Met deze kaarten, waarvan je er drie in handen krijgt, moeten spelers een zo hoog mogelijk puntenaantal in handen hebben op het moment dat een ronde stopt. Combinaties maak je door het optellen van kaarten van dezelfde 'kleur' (met kleur bedoelen we harten, schoppen, ruiten of klaver). Zo kun je met een Aas met twee plaatjes van bijvoorbeeld harten een totaal van 31 punten in handen hebben.

Een bijzonder puntenaantal bij 31-en is de score 30 1/2 (zegge: dertig half). Dit is een combinatie van 3 dezelfde kaarten van elke een andere kaartkleur. Dus zowel 3 zevens als 3 boeren of vrouwen zijn allemaal 30 1/2 punt waard.


Spelverloop 31-en

Het spelverloop van 31-en is als volgt. Aan het begin van het spel worden de kaarten goed geschud en door de deler gedeeld. Iedere speler krijgt 3 kaarten gesloten gedeeld die hij of zij voor zichzelf houdt. In het midden worden tevens drie kaarten neergelegd. Deze worden echter open neergelegd.

De eerste speler na de deler heeft nu een keuze om de eigen kaarten allemaal te wisselen met de kaarten in het midden en hiermee verder te spelen. Een bekende variant hierin is dat je de eigen kaarten gesloten moet houden voor jezelf als je hiervoor wil kiezen. Dit maakt dat je zelf niet weet wat je eigenlijk ruilt.

Hierna zijn met de klok mee alle andere spelers om en om aan de beurt om een kaart te ruilen van de stapel in het midden met een kaart uit de eigen hand. Dit gaat zo door totdat iemand 'past' en niet meer wil ruilen. Als dit gebeurt mogen alle andere spelers nog 1 x van de stapel ruilen.

In het geval dat iemand tijdens het spelen 31 punten weet te verzamelen, dan roept deze speler direct '31' en stopt de ronde direct. Na het stoppen van de ronde worden alle kaartwaardes vergeleken. Degene met de laagste score verliest een punt. Is er een gelijke lage stand, dan verliezen deze spelers een punt.


Winnen met 31-en

Een vrij gangbare en spannende manier om 31-en te spelen is om allemaal vooraf 3 punten beschikbaar te hebben. Meestal wordt dit dan voor het gemak bijgehouden, bijvoorbeeld met lucifers, pionnen of fiches die zichtbaar op tafel worden gelegd voor iedereen. Als je als speler een ronde verliest, dan ben je één van je punten kwijt.

Het spel gaat op die manier door, totdat er uiteindelijk nog maar twee spelers over zijn. Degene die uiteindelijk overblijft is de winnaar.

Spelen van het spel kan bijvoorbeeld ook met echte muntjes. Alle verloren muntjes worden dan verzameld in een schaaltje of op een schoteltje. De winnaar van het spel krijgt dan alle verzamelde muntjes.

Bij het verliezen van je punten (of munten) is er nog wel een bijzondere regel die 'de bok' wordt genoemd. Degene die als eerste alle punten verliest krijgt als het ware nog 1 extra herkansing en zit 'op de bok'. De regels blijven daarna hetzelfde. verlies je de ronde als je op de bok zit, dan ben je uit het spel.


Variatie in regels

Een aantal gangbare of bijzondere regels die je vaak tegenkomt zijn de volgende:

Als iemand drie Azen in zijn hand heeft is de ronde net als bij het hebben van 31 in één keer afgelopen.

Spelers mogen tijdens het spel ook in één keer alle kaarten uit de pot oppakken. Hiermee past die speler wel direct en mag niet meer ruilen. De anderen mogen nu nog 1 x een kaart ruilen (zoals bij een normale pas van een tegenspeler.)

Als er een 7,8 en 9 in het midden van de tafel komen te liggen bij de start van het spel wordt er gesproken van 'vuile was. De regel die nog wel eens wordt toegepast is dat deze 3 kaarten dan worden ingeruild voor 3 nieuwe uit de stapel.


Gewoon beginnen met 31-en

Als je een leuk spel zoekt, wat iedereen snel begrijpt, wat tot grappige situaties kan leiden en leuk is in een wat grotere groep, dan is 31-en echt leuk om een keer te proberen.

De regels zjn eenvoudig en na één of twee rondjes snap je wel hoe het werkt. Dat je een aantal kansen hebt in het spel en van strategie kunt veranderen maakt het ook leuk.

Je leert beetje bij beetje kennen hoe de anderen spelen. Je ziet snel wat voor soort kaarten er vooral in het spel zitten en wie op welke kleur zit te azen. Ook krijg je steeds beter gevoel bij de minimale scores die te behalen zijn in het spel. En lukt dit niet, dan is er altijd nog de bok!


SpeelgoedSpeelgoed



THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SpeelgoedSpeelgoed
  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over atletiek of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

A lot of legends, a lot of people, have come before me. But this is my time.

 


SPORT PARTNERS