Alles over raften.
Raften is een spannende en leuke recreatieve watersport waarbij je met een rubber vlot (een raft) over een rivier gaat. Meestal doe je dit met een groep mensen op één raft, waarbij je samen met peddels het raft in de juiste richting probeert te laten bewegen terwijl je de rivier afgaat.
Raften kan spectaculair zijn als je een rivier afgaat met stroomversnellingen en obstakels. Raften kan ook gevaarlijk zijn als je extreem wilde rivieren probeert te bedwingen. Dit is enkel weggelegd voor goede getrainde rafters.
We geven je op deze pagina een eerste inzicht in het raften en wat voorbeelden van plekken waar je goed kunt raften.
Op een raft kun je meestal tussen 4 en 12 personen kwijt. Daarnaast heb je bij het raften een aantal andere zaken nodig die zeker niet onbelangrijk zijn om veilig en goed te raften. Dit zijn:
Ook al kun je goed zwemmen, in een wilde rivier is het echt noodzakelijk om een goed zwemvest aan te hebben. Een helm zorgt bij raften dat als je tegen een rots aankomt of er stenen vallen, je goed beschermd bent.
Val je per ongeluk alsnog in het water, leer dan de zogenaamde 'Down River Swimmers Position'. Dit is een techniek waarbij je op je rug gaat en met je tenen omhoog komt en tegelijkertijd je hoofd omhoog brengt om te zien waar je naartoe gaat. Op deze manier zie je probelemen op je afkomen en kun je je benen gebruiken om eventuele obstakels te weren of om af te zetten.
Probeer in een wilde rivier te vermijden om te lopen in het water. Je kunt zomaar beklemd raken tussen rotsen. Drijf of zwem liever naar een veilige kant.
Raften op recreatieve manier kun je zonder professionele begeleiding doen. Op relatief vlak en rustig water kun je prima zelf varen tot en met een bepaalde wildklasse (bijvoorbeeld wildklasse 1 WW1). Zorg er wel voor dat je weet wat je doet. Dat je alle benodigdheden en veiligheidsonderdelen hebt en weet hoe te sturen in een raft.
Zorg er ook voor dat iedereen zijn of haar pedel altijd goed vast houdt!
Wil je varen op wildere wateren dan is het als recreatieve deelnemer aan te raden om je goed te laten begeleiden.
Door middel van internationale klassen voor rivieren wordt de moelijkheid en wildheid van de waterstroom door een rivier of wildwater parcours aangegeven. De klassen lopen van 1 t/m 6, waarbij 1 makkelijk te bevaren wateren zijn en 6 praktisch onmogelijke of levensgevaarlijke wateren zijn. De wildheid van het water wordt tevens met een + of - verder verfijnd. Je kunt dus een wildklasse 2+ of een 4- hebben.
sommige stukken water worden aangeduid met een X. Dit betekent dat het onbegaanbaar is.
Raften wordt ook in verenigingsverband beoefent en je kan er een opleiding in behalen. Met de opleiding tot IRF Raft Guide heb je een diploma in bezit waarmee je professioneel aan de slag kunt bij watersport bedrijven, ook in het buitenland.
Je kunt raften ook in verenigings- en teamverband beoefenen. Zo kun je deelnemen aan verschillende wedstrijden. Er is bijvoorbeeld een jaarlijks Europees kampioenschap. Ook is er elk jaar een Wereld kampioenschap raften. Om deel te kunnen nemen moet je als team de Nationale selectiewedstrijd hiervoor wel eerst weten te winnen.
Raften valt internationaal onder de Internationale Rafting Federation (IRF) en in Nederland is er een Nederlandse Raft Bond (NRB).
Hieronder een overzicht van rivieren die Wereldwijd bekend staan omm er goed te kunnen raften. Over het algemeen zijn dit locaties waar veel uitdaging in zit en met bijzondere landschappen om te aanschouwen.
Veelal worden er excursies georganiseerd om te kunnen raften op deze locaties. Ook zijn er vele mogelijkheden voor professionele begeleiding en verhuur aanwezig.
Hieronder een overzicht van rivieren in Europa die bekend staan om er goed te kunnen raften. Ook hier gaat het om locaties voor de echte raft liefhebber en een combinatie met bijzondere plekken in de natuur.
Ook als je dus niet de hele wereld over wil om mooie raft locaties te bezoeken zijn er dus redelijk ditchbij een aantal plekken waar je fantastische rafting ervaringen kunt opdoen in Europa.
Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?
Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie
Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de wielersport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!
Just take your time - wave comes. Let the other guys go, catch another one.
Duke Kahanamoku