Gamehal

Uitleg over arcade games

speelhal

Gamehal

De gamehal of speelhal is de plek waar jaren geleden verschillende computerspellen voor het eerst door het grote publiek konden worden gespeeld. In deze speelhallen, ook wel Arcade of Gamehal genoemd, stonden meestal tientallen games, van computerspellen, flipperkasten tot simulators, waar je gebruik van kon maken door er een muntje in te gooien.

De eerste speelhallen waren begin jaren 70 voor het eerst te zien.

Met de komst van de persoonlijke computers (PC), en de verschillende game consoles, verloor de speelhal in de jaren 90 aan terrein. Toch is er ook nu nog volop plek voor speelhallen, die er op mikken om een ervaring te kunnen geven die je thuis niet kunt krijgen.

Naast de spellen in een speelhal was het ook een sociale ontmoetingsplek. Samen op pad om even lol te hebben, ook dat is een reden dat er altijd nog een aantrekkingskracht blijft uitgaan van gamehallen.


Soorten Speelhallen

Er zijn verschillende soorten speelhallen die je kunt benoemen. We zetten de belangrikste vormen op een rijtje.

Penny Arcade - Dit is eigenlijk de voorloper van de digitale gamelhal. Begin 19e eeuw werden er al spellen ontworpen die je kon spelen door er centen in te doen. Deze spellen waren echter toen nog allemaal mechanisch.

Gokhal - Vaak in combinatie met een speelhal of gamehal, zijn ingericht met gokkasten waar je kunt spelen om geld te winnen (verliezen).

Arcade - Dit is de benaming voor speelhallen die zich echt richten op computerspellen. Onder de klasiekers van de zogenoemde Arcade games zijn vaak klassiekers als Pac-Man, Galaga, Space Invadors, Donkey Kong, Out-Run, After Burner.

Gamehal - De gamehal of speelhal kun je als benaming gebruiken voor de plekken waar wat meer ander soortige spellen te spelen zijn. Tegenwoordig zijn dit vaak spellen waarmee je door behendigheid tickets kunt winnen. Met deze tickets kun je dan weer kleine prijzen mee naar huis nemen.

De laatste jaren zie je de populairiteit van de gamehallen weer toenemen, waar steeds meer de nadruk wordt gelegd op nieuwe spellen en nieuwe concpten met uiteindelijk een leuke ervaring voor alle leeftijden.


Arcade games

Door de ontwikkeling van de technonlogie en van games in arcade hallen kwam ook de markt voor de computer consoles tot leven. Naast de PC kwamen er tal van leveranciers van spelcomputers op de markt waarmee je ineens de populaire arcade games thuis kon spelen.

Game consoles zoals Magnavox, Atari, Commodore 64, Amiga en Nintendo waren daarin bekende merken van eerdere consoles. Later ontwikkelde zich dit verder, waaruit Sega Mega Drive, Playstation, Nintendo en de X-box zich als verdeer marktleiders ontwikkelden.

Een belangrijk doel van de eerste consoles was om de game ervaring bij iedereen thuis te brengen. In plaats van geld in een automaat te stoppen kon je urenlang spelen op je eigen consoles. Hierdoor veranderde ook de manier waarop spellen werden ontwikkeld. Niet langer alleen maar bedoeld als arcade game, met als doel om kort een leuk spel te spelen om te kijken hoe ver je kon komen. Nee er was nu meer vraag naar uitgebreidere spellen, met verhaallijnen en vele andere opties.

Belangrijk groot verschil tussen consoles en speelhallen is de tijd die de ervarvaring duurt. In een speelhal zijn er geen mogelijkheden om de vooruitgang van je spel op te slaan. Om terug te komen en je level weer op te pakken waar je was gebleven. Speelhallen waren er vooral voor een uurtje (of twee) gezelligheid.


Huidige gamehallen

De gamehal is nooit helemaal weg te denken of weg geweest. Zelfs zijn er plekken waar je de beleving van de oude arcade games weer kunt opzoeken. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden van speelhallen waar je ongetwijfeld veel plezier kunt hebben:

  • Gamestate - Is een plek waar je veel verschillende moderne spellen kunt spelen. Met tickets kun je leuke prijzen winnen. Gamestate kun je onder andere vinden in Utrecht en Rotterdam.
  • The Gamebox - Is een plek met een leuke mix van games en spellen om te doen. The Gamebox is o.a. te vinden in Apeldoorn, Arnhem, Den Bosch, Almere.
  • Bonami Spelcomputer Museum - In het spelcomputer museum van Bonami in Zwolle kun je vele oude arcade kasten terugvinden die voor een groot deel ook daar allemaal speelbaar zijn voor de bezoekers.
  • Funhouse - Dit is een bekende plek in Scheveningen waar je leuke spelletjes kuntspelen in combinatie met een dagje strand.
  • Blast Galaxy - Dit is een arcade in Amsterdam doet misschien nog wel het meest denken aan de traditionele rijen speelkasten die je in de speelhallen in jaren 80 kon aantreffen.
  • Het Nationaal Videogame Museum – Dit museum in Zoetermeer is net als het museum van Bonami een plek waar je de opkomst van de videogames kunt terugzien, met vele speelbare spellen en spelcomputers.

Bovenstaande lijst met plekken waar je nog kunt genieten van spellen en waar je de sfeer kunt proeven van oude speelhallen is niet uitputtend, maar het geeft een beeld van plekken waar je eens een kijkje kunt nemen als je in de buurt bent.


Game strategie

De speelhallen en arcade games uit de jaren tachtig kon je met veel oefenen, reactievermogen en strategie best tot een heel eind uitspelen. De kunst was natuurlijk ook om zo lang mogelijk te doen met je zakgeld.

Omdat in die jaren er nog geen internet was of er mobiele telefoons bestonden, waren er andere manieren om mensen de vaardigheden bij te brengen om een spel goed te spelen. Als het gaat om spellen in speelhallen zijn er in die tijd strategie gidsen op de markt gekomen die stap voor stap uitleg gaven over hoe je een spel het beste kon uitspelen.

De kunst van het uitspelen van een spel uit een speelhal maakte ook dat de hoogste scores van een speler als iets heel bijzonders werden gezien. Er ontstonden dan ook wedstrijden en kampioenschappen en er zijn tot op de dag van vandaag wereldrecord houders van verschillende spellen.

Er zijn nu ook nog steeds wereldwijd verschillende wedstrijden en kanpioenschappen die draaien rondom de oude arcade spellen.

Een bekend toernooi daarin is het KONAMI Arcade championship wat jaarlijks wordt gehouden.


Bekende Arcade games

Heb je de smaak te pakken van speelhallen en wil je vooral de wat oudere arcade games leren kennen, kijk dan eens naar de bekende titels in dit lijstje.

  • Space Invaders
  • Centipede
  • Pac-Man
  • Donkey Kong
  • Frogger
  • Galaga
  • Out Run
  • Qix
  • Afterburner
  • Burgertime
  • Dig Dug
  • Moon Patrol
  • Pole Position
  • Track & Field
  • Dragon's Lair
  • Wonder Boy
  • Shinobi
  • Mortal Kombat
  • Double Dragon
  • Streetfighter
  • Golden Axe
  • NBA Jam

Bovenstaande games hebben hun oorsprong in de speelhal, maar zijn vrijwel allemaal ook op PC of console tegenwoordig terug te vinden, zelfs soms in verbeterde versies.




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

If you have everything under control, you're not moving fast enough.

 


SPORT PARTNERS