Patience

informatie en uitleg over Patience

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

patience

PATIENCE

Voordat je alles gaat lezen over Patience, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Patience

Patience is een kaartspel wat je alleen speelt. Een andere benaming voor Patience is ook wel Solitiaire. Patience speel je met een standaard kaartspel wat bestaat uit 52 kaarten.

Ok zijn er al lange tijd digitale varianten beschibaar zodat je het spel op een computer of tablet kunt spelen. Elke standaard windows PC had vroeger het spel Patience / Solitaire op de computer staan. Tegenwoordig is er de gratis Windows Solitaire Collection, waar je meer spellen kunt vinden.

Patience wordt ook aangeboden als online casinospel. Dit is dan meestal zo ingericht dat je een bepaald bedrag vooraf inzet en daarna per weggespeelde kaart een bedrag kunt winnen. Hoe meer kaarten je wegspeelt, hoe meer je kunt winnen.


Hoe speel je Patience

Zoals gezegd, het spel wordt gespeelt met éém spel kaarten van totaal 52 kaarten. Deze kaarten worden vooraf in 7 rijen verdeeld, waarna alle kaarten volgens de spelregels weggespeelt moeten worden.

De 7 rijen worden op een specifieke wijze gesloten op tafel gelegd. Het begint met 7 kaarten op rij. Daarna bij de laatste 6 kaarten doe je er een kaart gesloten deels bovenop erbij, daarna alelen bij de laatste 5 een kaart, steeds schuift dat een rij op. Als het goed is heb je van rechts naar links steeds aflopende rijen. De 1e rij heeft maar 1 kaart, de 7e rij heeft 7 kaarten. De onderste kaarten van de rijen worden open neergelegt.

Als het goed is, ziet het geheel er vooraf als volgt uit voordat je start:

patience


Spelverloop Patience

Het spelverloop van Patience is als volgt:

  • De kaarten worden goed geschud, heel goed.
  • De 7 rijen kaarten worden op de juiste mnaier voor je gelegd. Totaal zijn dit 28 kaarten.
  • De resterende stapel kaarten (ook wel stock genoemd) leg je gesloten naast je.
  • De onderste kaart van elke rij mag alvast opengedaaid / omgedraaid geplaatst worden.
  • Je houdt wat ruimte voor je om straks de aflegstapels vanaf de Azen neer te leggen.
  • De Azen die je straks open tegenkomt vormen straks de start van de aflegstapel / het wegspelen, per kaartkleur (harten, schoppen, ruiten, klaver.

Nu ben je klaar voor het spelen van Patience. Doe je dit goed dan zal de hele waaier kaarten die je zo zorgvuldig hebt neergelgd helemaal worden weggespeelt.

Spelregels Patience

Bij Patience is het de bedoeling om alle rijen weg te spelen. Dit wegspelen doe je door per kleur vanaf de Aas (die telt als 1) een stapel te maken waar opvolgend alle kaarten van de kleur mogen worden opgelegd. Dit wegnemen van de kaarten mag alleen bij de onderste kaart van de rijen, omdat dat telkens de enige kaart is die opengedraaid mag worden.

Het opnedraainen van nieuwe kaarten mag als de kaarten daaronder weet weg te spelen of te verplaatsen. Dit verplaatsen van kaarten kan op twee manieren. De eerste is het wegleggen op de stapels die zijn begonnen met de Aas. De tweede manier is het aanleggen van een open kaart aan één van de andere rijen. Als dit lukt mag je de eerstvolgende gesloten kaart van een rij weer opendraaien.

Je mag ook hele rijen van kaarten die je gemaakt hebt en die al open liggen als geheel verplaatsen naar een andere rij. Heb e bijvoorbeeld een rij met 6,5,4 gemaakt, dan mag je die drie kaarten aanleggen bij een eindkaart met een 7 (mits die van de tegenovergestelde kleur is van de 6).


Aanleggen van kaarten

Het openspelen van kaarten in Patience gebeurt dus door het wegleggen van kaarten aan aan andere rijen. Hiervoor zijn eigenlijk maar twee simpele regels die je moet volgen.

Een kaart mag alleen maar weggelegd worden onder een kaart die 1 waarde hoger is. De waardes lopen van Aas (1) t/m Koning.

Darnaast mag je alleen een lagere kaart onder een hogere leggen als de kaart van een andere kleur is dan de kaart erboven. En met kleur wordt in Patience letterlijk de kleur bedoeld, rood of zwart en niet de kaartsoorten (harten, schoppen, ruiten, klaver) die ook wel 'kleuren' worden genoemd.

Als je een aas tegenkomt bij het omdraaien, dan leg je die open op tafel naast je, dit wordt de aflegstapel van deze betreffende kaartsoort.

Hoe lager je komt met de kaartwaarden in een beplaalde rij, hoe makkelijker het wordt om de stapels op de Aas te vullen. Deze stapel moet namelijk op volgorde worden gevuld, van Aas, naar 2,3,4,5 etc. Dit dan weer wel in de vorm van 4 stapels overeenkomstig de 4 kaartsoorten (kleuren) Harten, Schoppen, Ruiten, Klaver.


Stock kaarten Patience

Naast de rijen kaarten is er nog het stock aan kaarten van 24 kaarten. Deze stapel moet gesloten op tafel gelegd worden, maar deze mag je wel gebruiken in het spel.

De stock kaarten mag je gebruiken als je vanuit de rijen geen enkele kaart meer kan spelen, je loopt als het ware vast. Nu mag je van het stock de 3 bovenste kaarten open leggen, op elkaar, waarbij de bovenste kaart de onderste open kaart wordt. Je mag nu de bovenste open kaart gebruiken in het spel. Dat wil zeggen aanleggen aan een rij of eventueel afleggen op de aflegstapel van de Aas. Lukt dit, dan mag je de kaart eronder gebruiken en eventueel de laatste van de 3. Loop je weer vast, dan mag je 3 nieuwe stockkaarten pakken.

Als alle stockkaarten zijn opengespeelt mag je de stapel weer omdraaien, zonder te schudden, en opnieuw gebruiken.

Het spel Patience is afgelopen als je alle kaarten hebt kunnen wegspelen of als je vastloopt en het niet voor elkaar hebt gekregen. Speel je alles weg dan win je het spel!.


SpeelgoedSpeelgoedTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SpeelgoedSpeelgoed

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over Patience of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Zelfs als ik nummer één word, is er een entiteit die onverslaanbaar is. (over het verlies van de Alpha-Go computer)

 


SPORT PARTNERS