Klimsport

Uitleg over klimsport

klimmen

KLIMSPORT

Wij willen je op deze pagina meenemen in de verschilende soorten klimsporten die je kunt beoefenen. Met klimsport bedoelen we het werkelijk fysieke beklimmen van obstakels.

Hoewel klimmen voortkomt uit het onderweg zijn en obstakels overwinnen in de natuur, bij een wandelingen, bergpassen doorkruisen, gaan we hier vooral in op de sport die is bedoeld om klimtechieken toe te passen en jezelf telkens daarin weer te verbeteren.

Klimmen is een sport die iedereen op zijn of haar niveau kan beoefenen. Het gebruik van handen en voeten en eventuele klimbenodigdheden zijn nodig om naar boven te komen. Fitheid en spierkracht zijn handig om te hebben, maar ook leuk om te ontwikkelen juist door het klimmen.

We hopen je met de informatie over klimmen in iedere geval voldoende inspiratie te geven om zelf een keer te gaan klimmen!


Klimterreinen

Klimmen kom je tegenwoordig steeds vaker recreatief tegen. Van jongs af aan, in een sporthal of een klimbos.

Klimmen kun je dan ook op veel verschillende plekken doen. Op allerlei terreinen of in de natuur, onder verschillende omstandigheden. Hieronder een overzicht van een aantal verschillende plekken om te klimmen.

  • Alpinisme - Dit is het beklimmen van (hoog)gebergte.
  • Ijsklimmen - Specifieke vorm van Alpinisme, het beklimmen van ijswanden of bevroren begen (meestal hooggebergte).
  • Rotsklimmen - Dit is het klimmen rotsen of rotswanden.
  • Builderen - Het beklimmen van gebouwen.
  • Indoor klimmen - Vaak zijn dit nagemaakte rotswanden om rotsklimmen indoor te beoefenen.
  • Klimbos - Een klimbos is een aangelegd parcours tussen bomen, meestal in een bos.

Naast deze specifieke klimvormen zijn er ook combinaties mogelijk van het klimmen.

Er zijn ook routes waarbij de klimmer pas op dat moment weet wat er te doen staat. Dit wordt ook wel 'on-sight' klimmen genoemd.


klim benodigdheden

Als je wilt klimmen heb je, afhankelijk van de soort dat je verkiest, niet heel veel nodig om te starten.

Goede klimschoenen en makkelijke kleding waar je je goed in kunt bewegen zijn belangrijk. Vaak hebben klimmers een zogenaamde 'pofzak' bij zich. Hierin zit magensiumpoeder waarmee je je handen droog kunt houden voor goede grip.

Bij indoor klimmen is vaak de klimwand vooraf geprepareerd met touwen en zekeringen en wordt je voorzien van een klimgordel. Ga je outdoor klimmen dan wordt er vaak ook gebruik gemaakt van valmatten om veiligheid te kunnen inbouwen als het een keer mis gaat. Ook heb je outdoor je eigen touwen en haken nodig als je die nodig hebt en een klimroute niet door anderen vooraf geprepareerd is.

Uiteraard is het bij alle buitensporten en avontuurlijke sporten goed om bereikbaar te zijn, de omgeving en de route te weten en voor noodgevallen medische spullen in de buurt te hebben.

Ook is het natuurlijk altijd belangrijk om voldoende te drinken mee te hebben om niet uit te drogen en goed te eten voor de juiste energie onderweg, naar boven.


Klim stijlen

Hieronder (internationaal) meest bekende manieren van klimmen, op alfabetische volgorde:

  • Artificieel klimmen: hierbij mag gebruik gemaakt worden van allerlei hulpmiddelen zoals touwen en zekeringen, etc. Je moet hierbij goed gebruik leren maken van touwen.
  • Boulderen: Het verplaatsen / springen van steen tot steen. Balans, evenwicht en kracht zijn hier belangrijk.
  • Hiking: Hiermee wordt wandelsport bedoeld, soms met wat (makkelijke) klimgedeeltes ertussen. Enige conditie is van belang en de mogelijkheid om kleine obstakels te overwinnen.
  • Scrambling: klimmen zonder gezekerd te zijn aan touwen. Dit vraagt veel kunde en foutloos kunnen klimmen om dit veilig te kunnen beoefenen
  • Vrij klimmen: Dit is klimmen met enkel het gebruik van het eigen lichaam. De meest pure vorm van klimmen, zonder hulpmiddelen.

Wedstrijd klimmen

Klimsport wordt ook in wedstrijdvorm gedaan. Wedstrijden worden over het algemeen indoor gehouden. Er zijn een aantalwedstrijdvormen die daarin kunnen worden onderscheiden:

  • Boulderwedstrijd - Dit zijn wedstrijden waarbij verschillende rotsblokken moeten worden beklommen. Het doel is om in zo min mogelijk pogingen en binnen een bepaalde tijd de klimopgave te behalen.
  • Lead wedstrijd - Hierbij wordt steeds na elkaar met oplopende moeilijkheidsgraad geklommen. Het doel is om binnen bepaalde tijd zo hoog mogelijk te komen om door te gaan naar een volgende ronde.
  • Speed wedstrijd - Hierbij wordt er op tijd geklommen, waarbij de snelste klimmers doorgaan naar een volgende ronde. Er wordt meestal direct tegen elkaar geklommen. Soms worden er twee verschillende routes geklommen waarvan de eindtijden opgeteld worden.

Klimwedstrijden worden door het hele land en daarbuiten gehouden. Ook in de klimsport zijn er verschillende wedstrijden en kampioenschappen zoals een NK, EK en WK.


klim weetjes

Hieronder een aantal weetjes en tips over klimmen.

  • De Mount Everest is de hoogste berg die je kunt beklimmen. Deze reus met de top op 8.849 meter hoog kun je alleen bereiken als je door extreme omstandigheden weet te klimmen. Ijs, zuurstofbebrek en regelmatig stormen en extrreem weer kom je tegen als je de Mount Eversest wil beklimmen.
  • De gekleurde rostblokjes op een indoor klimwand zijn er niet alleen om het er feestelijk uit te laten zien. De verschillende kleuren geven de moeilijkheidsgraad van een route aan.
  • Het klimcentrum Neoliet in Utrecht is één van de grootste klimhallen in Nederland en omstreken. Hier kun je wel 300 routes klimmen.
  • rotsklimmen




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

De mens kan naar de hoogste toppen klimmen, maar er lang verblijven kan hij niet.

 


SPORT PARTNERS