Biljarten

Spelregels, tips en weetjes over biljart.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Biljart spelregels

Voordat je alles gaat lezen over Biljart, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Biljart

Biljart wordt door veel mensen al snel gezien als een leuk recreatief kroegspel maar het vereist toch echt wel een hoge mate van inzicht en techniek, zeker op topniveau. Er zijn talloze biljartclubs en ook professioneel wordt de sport veel beoefend.

Er bestaan een aantal verschillende vormen van biljart. We gaan hier de basisprincipes van het biljart aan je uitleggen, gericht op het specifieke driebanden biljart en de bijbehorende spelregels.

Ben je benieuwd naa meer informatie over biljart, lees dan even verder op deze pagina over het ontstaan van biljarten en de belangrijkste regels.

Wij hopen u in ieder geval enthousiast te krijgen en geinformeerd te krijgen over de biljartsport


Ontstaan van de biljartsport

Het biljartspel is in de 15e eeuw onstaan in Europa. Gek gezien was het oorspronkelijk eigenlijk veldsport wat buiten werd gespeeld. Nadat het spel ook binnenshuis eerst nog op de grond werd gespeeld onstond de variant op een houten tafel met een groen kleed. De kleurkezue van dit kleed kwam dan ook van het nabootsen van het oorspronkelijke gras als buitensport.

Het biljar spel ontwikkelde zich van een tafel met simpele houten randen en een stok waarmee ballen werden geschoven, tot uiteindelijk het de bekende biljart met banden om de tafel waardoor de bal goed gekaatst kon worden. De keu's waarmeede ballen konden worden gespeeld kregen t veel precisie, zodat er met techniek kon worden gestoten.

Van het eerst alleen krijten va de houten keu werd later het bekende leertje aan de tip van de keu bedacht in 1823, de zogenaamde pomerans. Hiermee kon veel effect worden toegepast bij het stoten, zoals een trekbal.


biljart

Biljarttermen

Hieronder een aantal biljarttermen:

  • Carambole Met de stootbal zodanig spelen, dat uit die beweging de tweede en derde bal ook geraakt worden door de stootbal.
  • Acquitstoot Dit is de aanvangsstoot.
  • Trekstoot Door het spelen van de stootbal onder de hartlijn (middellijn) onstaat een bal die na het raken van de tweede bal een terugkerend roleffect krijgt.
  • Carotte De bal bewust moeilijk achterlaten voor je tegenstander zodat deze geen carambole (punt) kan maken.

Biljarttafel

Biljart wordt gespeeld op een biljarttafel. De afmetingen tussen een professionele biljarttafel en bijvoorbeeld een clubbiljart of cafebiljart kunnen verschillen. Hieronder de afmetingen:

  • Een professioneel wedstrijdbiljart: 2,84 bij 1,42 meter.
  • Een clubbiljart of cafebiljart is vaak eerder: 2,30 bij 1,15 meter.
  • Een klein cafebiljart kan ook de volgende afmeting hebben: 2,10 bij 1,05 meter.

De bodem van een biljarttafel is van een natuursteen, vaak is dat leisteen en heeft het een dikte van tussen de 45 en 60 mm. De tafel heeft rondom een opstaande stootrand van rubber van ongeveer 36 mm dikte. De biljarttafel is bekleed met een laken van kamgaren vermengd met polyester of nylon.

De professionele tafels worden ook nog eens verwarmd, zodat de ballen beter over de tafel kunnen rollen.

 


Biljart spelverloop

Voordat het spel begint moet er bepaalt worden wie er mag beginnen. Dit kan doormiddel van een coin toss maar meestal wordt dit bepaalt doordat beide spelers hun bal vanaf de eigen kant via de korte band aan de ander zijde in een rechte lijn zo dicht mogelijk bij de korte band aan hun eigen zijde spelen zonder die te raken. Degene die wint mag bepalen of hij zelf wil afstoten of de beurt aan de tegenstander geeft.

Nu volgt de acquitstoot oftewel afstoot. De ballen liggen in hun beginpositie die gemarkeerd staan op de tafel met de twee lichte ballen aan een kant en de rode aan de andere kant. De bedoeling is om de met de eigen bal via de rode bal de andere lichte bal te raken. Als dit lukt heeft de speler een punt en mag hij doorgaan. Bij het vrije biljart, ook wel Libre genoemd, is het de bedoeling om met de eigen bal beide ballen te raken. Het maakt op de afstoot na niet uit welke bal er eerst geraakt wordt.

Bij het specifieke Driebanden is het de bedoeling om, nadat een bal geraakt is, eerst drie banden te raken voordat de tweede bal geraakt wordt. Bij het drie-banden is het ook toegestaan om de losse band te spelen. Dit houdt in dat er eerst een band wordt geraakt voordat de 2 ballen worden geraakt. Bij het driebanden is goed inzicht en gebruik van effect vereist.

In het professionele biljarten wordt er in sets gespeelt die tot 15 punten gaan en wint degene die als eerste 3 sets heeft gewonnen.


Spelmateriaal biljart

Biljart wordt gespeeld met een keu en drie biljartballen. De biljartballen zijn massieve ballen van kunsthars en hebben een diameter tussen de 61 en 61,5 mm. Het gewicht van de biljartballen ligt tussen de 205 en 220 gram.

Van de biljartballen is er 1 rood gekleurd, de andere 2 zijn of wit gekleurd waarvan er 1 met 2 zwarte puntjes aan weerskanten of er is 1 witte en 1 gele bal. Dit is om verwarring tijdens het spelen te voorkomen.


SportSportTHEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SportSport

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over biljart of andere sport, of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Natuur: Populaire benaming voor miljarden en miljarden deeltjes die hun eindeloze spel biljart spelen

 


SPORT PARTNERS