Droneracen

Uitleg over Droneracing

droneracen

DRONERACEN

Drones zijn natuurlijk op zichzelf al leuk 'speelgoed'. Maar wist je dat er naast het gebruik voor filmpjes en fun er ook specifieke competities worden gehouden in droneracen?

We willen je op deze pagina een korte uitleg geven over wat droneracen is, waar het wordt gehouden en hoe je er evenetueel zelf mee kunt beginnen.

Droneracen is weer eens zo'n specifieke en unieke sport en spelbeoefening die we je op onze sport en spelen website niet willen onthouden.

Veel pelzier met alle informatie en uitleg over droneracen!


Drone racetrack

Droneracen wordt gedaan op speciaal daarvoor opgezette parcoursen (of racetracks). Dit kan in omgevingen in het buitenngebied zijn. Bijvoorbeeld een parkachtige omgeving, op een open veld of een open terrein of in een bos.

Ook wordt droneracen vaak binnen beoefend. Racetracks worden dan opgebouwd in een grote ruimte zoals een bedrijfhal, oude fabriekshal of een sporthal.

Bij het opzetten van een parcours wordt er gebruik gemaakt van poortjes om doorheen te vliegen, hoepels om doorheen te vliegen of vlaggen waar omheen gevlogen moet worden. Er zijn veel verschillende manieren om een leuk en uitdagend drone race parcours te maken en daar wordt vaak heel creatief mee omgegaan.

Elke racetrack heeft een starplek, vaak voor 4 drones tegelijkertijd. De route die de drones moeten vliegen wordt vaak ook ondersteunend aangegeven. Dit kan door pionen, lichtgevende kabels of andere aanduidingen.

Op bepaalde plekken zijn netten gespannen zodat deelnemers en toeschouwer veilig blijven voor de rondvliegende drones.


droneracer worden

Om te kunnen deelnemen aan droneracen heb je een specifieke race-drone nodig. Er wordt veelal gesproken over een FPV drone. FVP staat voor 'first person view'. Een race-drone bestuur je nameijk door via de camera's van de drone te zien waar je naartoe vliegt. Dit bekijk je dan idealiter met een 3d bril of op een goed scherm. Je ziet dus lettelijk waar je naatoe vliegt, alsof je in de drone zit.

De drones die worden gebruikt voor droneracen worden vaak zelf gemaakt uit losse onderdelen. Een deel van het plezier in deze hobby of sport is ook het knutselen aan de drone. Uiteraard zijn er ook kant en klare paketten te koop, maar voor onderhoud en herstel zul je toch af en toe zelf aan de slag moeten.

Een racedrone bestaat grofweg uit de volgende onderdelen.

  • Een frame
  • 4 motoren
  • ESC aansturing voor motoren (electronic speed control)
  • Flight controller chip
  • 4 Propellors
  • Camera
  • Montagemateriaal en bedrading
  • Lipo accu en oplader
  • Zenderbesturing en ontvanger

Dronerace wedstrijden

Droneracen zie je niet zomaar op een sportpark als je er niet naar op zoek bent. Het is nog een relatief kleine sport, maar met het gebruik van allerlei nieuwe technologie, wel een innovatieve nieuwe sport.

Droneracen is ondergebracht bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL).

Een voorbeeld van een drone race vereniging is Dronerace Vereniging Midden-Nederland. Je kunt er ook meer informatie over drone racen vinden, ook kun je les krijgen.

Geadviseerd wordt om ervaring op te doen met het racen door gebruik te maken van een drone race simulator en te oefenen met je drone voordat je echt aan een race mee kunt doen.

Heb je eenmaal genoeg behendigheid en ervaring en heb je races uitgekozen om aan deel te enemen, weet dan de regels die erbij komen kijken.

Ben je uiteindelijk erg goed in droneracen, dan kun je meedoen aan allerlei kampioenschappen Zo is er een NK en een WK en zijn er veel grote wedstrijden over de hele wereld te vinden.

Wil je droneracen dan is het verstandig om eens te gaan kijken bij wedstijden en eens een gesprek aan te knopen met deelnemers of organisatoren. Het is een sport die heel specifiek is en die je niet snel 'even kunt uitproberen', want je moet echt even investeren.

Pakt droneracen je uiteindelijk, dan heb je er een hele leuke en vooral snelle en dynamische sport of hobby bij!


Zelf drone racen

Als je zelf een keer deelneemt aan een dronerace dan zul je zien dat een racetrack een aantal belangrijke voorzieningen om zich heen heeft, waardoor het racen mogelijk wordt gemaakt.

Allereerst is er meestal een specifiek pit gedeelte waar racers hun spullen kunnen uitstallen en zich klaar kunnen maken voor een race.

Races worden voorzien van een jury en per qualificatie of race wordt de tijd bijgehouden. Idealiter gebeurt dit via software en timetracker apparatuur wat communiceerd van de drone naar de software.

De jury houdt alle registraties en uitslagen bij. Ook kijkt de jury met races mee om te zien of het parcours wel correct wordt afgelegd door de deelnemrs.

De deelnemende racers nemen voor aanvang van de wedstrijd plaats in een zogenaamde 'pilot seat' dit zijn meestal comfortabele stoelen van waaruit de deelnemrs geconcentreerd hun drone kunnen besturen, met hun goggle's / 3d brillen op, waarmee ze het pad van hun drone met FVP (first persen view) kunnen volgen.

drone bouwen


Dronerace weetjes

Hieronder een aantal weetjes en tips over drone racing.

  • Een race-drone gaat razendsnel en is zeer wedbaar. De topsnelheid van een racedron is in het topsegment ruim boven de 200 km per uur. Gemiddeld is een snelheid tussen 100 en 200 km/per uur niet ongebruikelijk voor een race drone.
  • De Technische Universiteit Delft (TU Delft) heeft in 2019 met het team 'MAVLab' een drone race gewonnen waarbij de drone autonoom (via AI) moest worden geprogammeerd om te vliegen. Het team won hiermee maar lieft een prijs van 1 miljoen dollar.
  • MultiGP is wereldwijd de grootste drone race organisatie op dit moment.
  • Er zijn ook al simulators om drone racen mee na te bootsen of te oefenen. Hiervoor is professionele drone simulator software op de markt. Een ander voorbeeld van drone race simulatie is het spel Drone Racing League Simulator, op de Playstation.
  • Drones en alle benodigde onderdelen zijn er in veel verschillende kwaliteiten en prijsklassen. Laat je goed verder informaren voordat je alles bij elkaar berengt. Of ga gewoon eerst een paar keer kijken bij het droneracen.
  • Wij hebben je met veel plezier een klein inkijkje gegeven in het droneracen, en als je er mee aan de slag gaat, veel plezier met bouwen, oefenen en racen!




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

If you have everything under control, you're not moving fast enough.

 


SPORT PARTNERS