Suppen

Alles over suppen.

Suppen

suppen

Suppen is een activiteit of sport waarbij je staande op een surfplank voortbeweegt door gebruik te maken van een peddel.

Suppen is een wat modernere benaming van wat ook wel peddelsurfen of paddleboarding wordt genoemd.

Het voortbewegen op een surfplank met een peddel is al jaren oud, maar rond 1990 door surfers tot een sport verder ontwikkeld.

Suppen is een leuke manier om je lichaam te trainen op balans en kracht, maar het is ook recreatief een hele leuke manier om van mooie omgevingen te genieten.

We laten je kennismaken met suppen door wat meer te vertellen over de uitrusting en de manieren waarop je van suppen kunt genieten.


Sup uitrusting

Suppen doe je op een surfplank, ook wel een sup-board genoemd in dit geval. Het type surfplank is goed geschikt om balans op te houden en heeft voldoende drijfvermogen.

Een sup-board is meestal tussen 3 en 4,5 meter lang en kan verschillende breedtes hebben. Afhankelijk van de waterverplaatsing die de plank in liters kan hebben, kun je bepalen hoeveel gewicht een plank kan dragen.

Het voortbewegen op een sup-board doe je door gebruik te maken van een enkele peddel. Een peddel bestaat uit een handvat, lange steel en een blad (meestal van kunststof). Met deze peddel verplaatst de supper het water langs het board, zodat deze vooruit gaat.

Een sup-board wordt over het algemeen via een koord verbonden met de supper zodat in geval deze in het water valt het board niet ver kan afdrijven. Dit koord wordt verbonden aan de arm of enkel van de supper.

Suppen kun je in warm weer doen, maar vanwege de actieve beweging ook prima in wat koudere omstandigheden. De kleding die je draagt kan afhangen van de temperatuur van de omgeving en het water. Wel moet je er van uit gaan dat de kleding nat mag worden en dat het comfortabel zit. Je kunt suppen in badkleding, sportieve kleding, of zelfs een wetsuit gebruiken.

Om te kunnen suppen is het wel nodig dat je kunt zwemmen. Alsnog is een zwemvest tevens aan te raden, zeker op wat minder rustig water.


Wedstrijd suppen

Suppen kun je op veel plekken beoefenen en wordt vaak recreatief gedaan. Toch wordt suppen ook in wedstrijdverband volop beoefend. Er zijn verschillende plekken waar dit kan. Op stil water, in zee, zelfs in zwembaden.

Hieronder een aantal verschillende wedstrijdvormen waar je aan kunt deelnemen:

  • Sprint - Dit is een race tussen meerdere deelnemers naast elkaar. Het parcours is maximaal 400 meter, soms moet men om een boei heen.
  • Distance - Dit is een race met meerdere deelnemers over een afstand van minimaal 5000 meter.
  • Wave - Dit is een vorm van suppen waarbij je golven gebruikt. Het is een jurysport, net als bij surfen.
  • Technical - Dit is een race met meerdere deelnemers, mogelijk vanaf een strand, waarbij meerdere boeien moeten worden gerond.
  • Sup-polo - Dit is een wedstrijdvorm tussen 2 teams van 3 spelers. Het is een vorm van waterpolo met gebruik van een bal en doelen, maar dan op een sup board.

Wil je eens meedoen met wedstrijden, kijk eens rond bij verenigingen en hun aanbod.


Techniek bij suppen

Als je begint met suppen, dan is het aan te raden om op je knieen het sup-board te betreden en om vanuit die positie op te staan en je balans te vinden.

Gebruik je peddel overdwars om balans te houden bij het opstaan en gebruik deze tevens om jezelf waar nodig even te ondersteunen.

Sta je eenmaal rechtop, dan kun je van start gaan om voort te bewegen. Dit doe je door de peddel door het water te halen. Als je om en om aan weerszijde gelijke kracht uitoefend gaat het board rechtdoor. Bijsturen doe je door wat meer aan de ene of de andere kant te peddelen.

Als je even een pauze wilt nemen kun je dit uiteraard op je board doen. Je kunt even gaan zitten met je benen aan weerszijde van het sub-board, of zelfs even liggen als dat veilig is om je heen.

Als je naar de kant wilt om af te stappen, dan is het belangrijk om dan ook eerst een veilige positie in te nemen door op je knieen te gaan zitten. Staande in het water vallen is vervelend, maar half op de kant vallen kan voor letsel zorgen. Ga op je knieen naar de kant en stap ook op je knieen op de kade als je droog wilt aankomen.


Sup yoga

Sub yoga is een vorm van yoga waarbij je alle oefeningen op een sub-board uitvoert. Het mooie aan deze vorm van yoga is dat je ten eerste een mooie rustige omgeving op het water kunt uitzoeken en dat een sub-board een leuke uitdaging voor het vinden en spelen met je balans is.

In sommige gevallen is het handig, of zelfs gewenst, dat deelnemers aan sub yoga eerst de basis onder de knie hebben voor het gebruik van een sub-board. Een paar keer oefenen met suppen of het volgen van een basistraining kan dan snel helpen.

Suppen is in zekere zin een hele ontspannende bezigheid. Het kunnen opzoeken van mooie plekjes in de natuur, of het kunnen dobberen in een mooie tropische baai. Het bezig zijn met balans, lichaam en geest maakt om die reden ook de combinatie met yoga al snel logisch.

Voor sub-yoga hoef je overigens ook niet altijd een ervaren yoga deelnemer te zijn. Je kunt de oefeningen die jij aankunt en die je goed kunt doen op het sub-board naar eigen wensen aanpassen en uitvoeren.


Suppen tips

Hieronder een aantal handige tips bij het suppen:

  • Kies een sup-board die voldoende stabiel voor je is.
  • Ga niet alleen suppen als je onervaren bent of als je afgelegen of nieuwe plaatsen wil ontdekken.
  • Neem je telefoon mee die voldoende is opgeladen, en zorg voor een waterdicht tasje / zakje.
  • Denk aan het meenemen van voldoende water en zonnebrand, zeker op warme dagen of op een warme locatie.
  • Neem een zwemvest mee, ook als je wel kunt zwemmen.
  • Zorg voor voedsel als je wat meer afgelegen gaat suppen.
  • Houd altijd verbinding met je board door het koord te verbinden met je enkel (of pols).
  • Zorg voor droge kleding als je klaar bent.
  • Denk aaraan om losse spulletjes die je makkelijk kwijt kan raken, zoals een bril, goed op te bergen of te voorzien van een koord.
  • Let goed op andere suppers en zeker andere vaartuigen.
  • Ken de basis van de vaarregels, zodat je ook weet hoe andere watersporters zullen handelen.



THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de wielersport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Just take your time - wave comes. Let the other guys go, catch another one.

 


SPORT PARTNERS