Honkbal

Spelregels, tips en weetjes over honkbal.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Honkbal

Voordat je alles gaat lezen over Honkbal, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Honkbal

Honkbal heeft zich rond de 18e eeuw gevormd in de sport zoals nu bekend staat als honkbal of baseball in het engels. op het eerste gezicht misschien een makkelijk spel in basis, maar aan de andere kant lijkt het ook wat ingewikkeld door alle verschillende spelregels, veldposities en technieken.

Honkbal is wereldwijd een grote sport, hoewel de nadruk wel ligt in Amerika, Canada, Mexico en het Caribisch gebied.

We zullen de basis regels en belangrijkste spelregels van honkbal uitleggen en een beeld geven van wat er bij de honkbalsport komt kijken. Met de basis over honkbal kun je goed uit de voeten om buiten het spel samen met anderen recreatief te spelen, of natuurlijk in competitieverband bij een honkbal club.

De belangrijkste competitie op het hoogste niveau in de wereld is de Major Leauge Baseball (MLB). Elk jaar wordt in een seizoen van april tot oktober via seizoenswedstrijden gestreden voor een plek in de play-offs en de uiteindelijk World Series, de finale.


Honkbalveld en basis regels

Honkbal wordt gespeeld op een veld met daarop een aantal vaste punten. Er is een thuisplaat van waar wordt geslagen, en er zijn drie honken die met de thuisplaat verbonden zijn door een vierkant in lijnen. De maat tussen de honken is 27,5 meter. De lijnen vanaf de thuisplaat naar het 1e honk, en de lijn vanaf het thuisplaat naar het 3e honk vormen de begrenzing van het speelveld. Dit speelveld eindigd in de verte met een achterlijn, het buitenveldhek, die gemiddeld op ongeveer 100 meter afstand staat. In het midden van het gebied van de honken is tot slot een werpersheuvel aanwezig, op 18,45 meter van de thuisplaat. Elk team heeft verder een dug-out en er zijn coach vakken aanwezig.

Elk team bestaat uit 9 spelers en in sommige gevallen een 10e speler als aangewezen slagman (designated hitter) in de plaats van de pitcher. Elke speler krijgt een slagbeurt in de aanval (behalve de pitcher in geval van designated hitter) en vervult in de verdediging een specifike taak in het veld.

De basis uitrusting die nodig is om honkbal te spelen zijn; een honkbal, een honkbalknuppel en handschoenen voor het vangen van de ballen. De catcher heeft verder extra beschermende kleding en de spelers die aan het beurt zijn om te slaan dragen op dat moment een slaghelm. Verder wordt er meestal op schoenen met spikes gespeeld voor extra grip.


honkbal veld

Veldposities honkbal

De veldposities en taken bij honkbal zijn als volgt verdeeld:

 • Pitcher - degene die de ballen vanaf de werpheuvel naar de tegenstanders gooit.
 • Catcher - de achtervang van de pitcher op de thuisplaat.
 • 1e honkman - de bewaker van het 1e honk, om tegenstanders uit te tikken op het honk.
 • 2e honkman - de bewaker van het 2e honk.
 • 3e honkman - de bewaker van het 3e honk.
 • Korte stop (Short stop) - deze verdedigd het veld tussen het 2e en 3e honk met snelle vangballen.
 • Rechtsvelder (right fielder) - de verre man die hoge en verre ballen aan de rechterkant verdedigd.
 • Linksvelder (left fielder) - de verre man aan de linkerkant van het veld.
 • Middenvelder (center) - verdedigd het diepere middenveld.

Spelverloop honkbal

Het spelverlop is als volgt; elke ploeg heeft de kans punten bij elkaar te verzamelen door zoveel mogelijk mensen veilig over de honken heen te krijgen tot terugkeer bij de thuisplaat. Het lopen van spelers mag enkel na een goed geslagen bal die niet direct uit de lucht wordt gevangen. Als een speler niet op tijd veilig op één van de honken of de thuisplaat uitkomt, kan hij uitgemaakt worden door de verdedigers.

Een speler is uit als hij niet kan terugkeren naar een vorig honk omdat deze bezet is, of al na de slag het 1e honk niet kan bereiken omdat daar de bal al bij de 1e honkman aanwezig is die een 'uit' maakt door het honk aan te raken met de bal in de hand of handschoen.

Bij het vangen van een bal uit de lucht vanaf de slag wordt er ook een uit gemaakt en moeten alle spelers die al op de honken stonden op tijd terugkeren naar het oorspronkelijke honk. Veilig op een honk kan een speler niet uitgemaakt worden.

Als een ploeg drie 'uits' heeft gekregen wisselt de beurt naar de tegenpartij. Een honkbal wedstrijd wordt gespeeld over 9 innings (9 beurten).

Het slaan van de bal en het aangooien (pitchen) zijn de belangrijkste basis onderdelen van het honkbal spel. Er is veel over te vertellen, en we geven je verderop in ieder geval de basis technieken die worden gebruikt bij het honkbal.

Het spel tussen slagmensen en pitchers kan erg spannend zijn, Samen met de catcher bepaald de pitcher de strategie voor elke komende bal. Dit gebeurt vooral door handgebaren.


Slagtechniek en pitchen

Bij een slagbeurt heeft een slagman drie pogingen om de bal te slaan, mits het aangooien van de bal op de juiste manier, binnen de slagzone, worden gedaan. Als de aangooien buiten de slagzone is, dan is het een foutbal van de pitcher. Bij 4 foutballen mag een slagman ongehinderd naar het eerste honk lopen.

De slagzone is het gebied wat recht boven de thuisplaat ligt en qua hoogte tussen de onderkant knie en onderkant schouderhoogte van de slagman is.

Bij het slaan is het de bedoeling om de bal in het veld te spelen zonder dat deze gevangen wordt. Als hierbij een honk wordt bereikt spreekt men van een honkslag. Het ultieme bij het slaan van de bal is om deze over het einde van het veld te slaan, waardoor je een zogenaamde homerun behaalt. Bij een homerun mag je alle honken overlopen tot de thuisplaat en scoor je direct een punt. Eventuele spelers die al op de honken stonden mogen tevens naar de thuisplaat doorlopen en scoren elk ook een punt.

Een team blijft aan slag zolang de drie uits niet worden gemaakt door de tegenstander. De puntentelling is zo dat er voor elke speler die over de thuisplaat komt 1 punt wordt behaald.

De pitcher heeft veel invloed op het spel doordat hij de slagen van een slagman kan beinvloeden. Goede pitchers proberen zoveel mogelijk goede ballen te gooien op een manier dat een slagman te laat of verkeerd slaat. Door het maken van drie 'slagen' oftwel 'strikes' bij een slagman, wordt er een uit gemaakt en mag de slagman weer terug naar de bank. De basistechnieken die een pitcher kan gebruiken zijn de volgende:

 • Fastbal = een harde rechte bal, bedoeld om een slagman te laat te laten slaan.
 • Curvebal = een gebogen bal met veel effect.
 • Change-up = een vertragende bal.
 • Een wijdbal = een bewust buiten de slagzone gegooide bal.

Honkbal weetjes
 • Een honkbal weegt tussen de 141 - 149 gram.
 • De diameter van een honkbal is tussen 73 - 76 mm, de omtrek tussen 229 - 235 milimeter.
 • Een professionele pitcher gooit een honkbal gemiddeld 145 km per uur.
 • De Major Leauge in Amerika is de meest prestigieuze honkbalcompetitie ter wereld.
 • Barry Bonds is de speler die de meeste homeruns op zijn naam heeft staan met een totaal van 762 homeruns.
 • Barry Bonds heeft ook de meeste homeruns in 1 seizoen op zijn naam, namelijk 73 stuks, behaald in 2001.
 • Alexander Rodriquez, ookwel A-Rod genoemd, was hard op weg om het record te breken. Hij is de jongste speler die de mijlpaal van 500 homeruns heeft doorbroken. Recente schorsingen hebben zijn kansen daarvoor ernstig beperkt.
 • Nederland heeft sinds enkele jaren een vooruitstrevend nationaal team. Dit is met name te danken aan een aantal talentvolle (Major Leauge) Antillianen die namens Nederland mogen uitkomen.
 • Helaas ook voor Nederland was honkbal geen olympische sport meer in 2012 en 2016, maar het IOC heeft aangekondigd dat honkbal tijdens de spelen in Tokyo 2020 wel weer onderdeel zal uitmaken van het olympische programma!

SportSportTHEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SportSport

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

It took me seventeen years to get three thousand hits in baseball. It took one afternoon on the golf course.

 


SPORT PARTNERS