Uitleg over frisbee als sport en spel.
Frisbee is het soort sport en spel wat op vele manieren gespeeld kan worden en wat ook eigenlijk ontstaan is uit de mogelijkheden die er in gevonden konden worden. Van een recreatieve bezigheid tot het overgooien van een frisbee op de camping of op het strand, is er inmiddels een hele sport rondom onstaan met kampioenschappen op Nationaal, Europees en Wereldniveau.
Wij nemen je graag mee in de wereld van de frisbee sport en geven je graag wat meer basisinforamtie over de verschillende spel of sportvormen rondom frisbee.
Walter Frederick Morrison wordt gezien als de uitvonder van de frisbee. Hij bedacht de plastic werpschijf en in 1955 ging deze voor het eerst in productie. Hij noemde het oorspronkelijk de 'Pluto Platter', hij verkocht in 1957 de rechten aan een speelgoedfabriek, waarna de naam Frisbee langzaam maar zeker meer werd gebruikt.
De werking van een frisbee is best wonderlijk. Het zo simpele ontwerp van de schijf met gebogen randen maakt dat de luchtverplaatsing zorgt voor een zwevend effect van de schijf, mits je deze uiteraard goed gooit.
De frisbee werd als speelgoed op de markt gebracht. Kinderen, volwassenen, zelfs honden houden ervan om een frisbee te vangen. Het kon dan ook niet uitblijven dat er wedstrijdvormen bij werden bedacht. Deze wedstrijdvormen zijn er zowel voor individuele spelers als voor teams.
De drie belangrijkse individuele spelvormen in de frisbeesport zijn de volgende:
Een teamsport variant van frisbee is DDC, wat staat voor double disc count. Het is een frisbee spel wat wordt gespeeld met 2 teams met elk 2 spelers.
Het spel wordt, zoals de naam al doet vermoeden, met 2 frisbees gespeeld.
Bij het DDC frisbee staan de spelers van beide teams in een eigen vierkantte vak van 12 meter x 12 meter. Het doel van het spel is om de frisbee op de grond in het vak van de tegenstander te krijgen. Bij dit spel scoor je ook punten als je tegenstanders de frisbee buiten jou vak gooien. Ook kun je frisbees van je tegenstander vangen en die direct terug gooien om punten te scoren.
Double Disc Count heeft wel wat weg van beachvolleybal. Behalve dan dat er geen bal aan te pas komt en de technieken geheel anders zijn. Maar qua scoremogelijkheden, en het spelen van twee tegen twee vanuit een eigen vak, komt het er wel wat mee overeen.
Een tweede teamsport variant van frisbee is Ultimate Frisbee. Deze vorm van het spel wordt gespeeld op een veld van 100 meter x 37 meter, met grotere teams van 7 spelers. Het spel verloop is zo dat spelers de frisbee naar elkaar gooien om over het veld terrein te winnen. Het uiteindelijke doel is om in een eindzone te komen waarmee punten verdiend worden. Je wint het spel als je als eerste 17 punten haalt met 2 punten verschil.
Bij Ultimate frisbee is het zo dat degene die de frisbee heeft zelf niet mag lopen, maar de andere spelers wel. als het niet lukt om een medespeler te bereiken zonder dat de frisbee op de grond valt dan krijgt het andere team de frisbee vanaf die plek om zodoende weer naar de andere kant van het veld te komen om punten te scoren.
Het is een spel waar veel beweging is. Spelers die vrij proberen te lopen om te vangen, verdedigers die proberen te onderscheppen. Bij Ultimate Frisbee of sinpelweg Ultimate zijn er dan ook volop wisselmogelijkheden om andere type spelers in het veld te zetten met verschillende vaardigheden, net als bij bijvoorbeeld American Football.
Frisbee sporten zoals Disc Golf zijn al populair in verschillende landen. Uiteraard het land van oorsprong, de Verenigde Staten, maar ook landen als Finland, Estland en Tsjechië hebben de frisbee sport omarmt.
Frisbee sport heeft in 2015 een Olympische status gekregen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft de frisbeesport volledige erkenning gegeven. De frisbee wereldbond WFDF is sindsdien aan de slag de sport groot genoeg te maken om ooit een keer werkelijk als (demonstratie) onderdeel op de Olympische spelen te kunnen worden toegelaten.
De NFB is de Nederlandse Frisbee Bomd. Wil je meer informatie over de officiele frisbee sport kun je daar nog meer vinden.
Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?
Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie
Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!
Standing in the park, i was wondering why a frisbee looks larger the closer it gets...then it hit me.
Stewart Francis