Darten

Dart spelregels, tips en alles wat je moet weten om te darten.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Darten

Voordat je alles gaat lezen over Darten, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Darten

Darten is een sport of spel dat wordt gespeeld tussen 2 spelers (hoewel teamvarianten ook bestaan). Darten (of darts) wordt gespeeld op een dartbord en met dartpijlen. Een dartbord bestaat uit verschillende vakken. Het bord is in de eerste plaats verdeeld over 20 gelijke vlakken. In het midden is een kleine cirkel, de bull, waarvan het middelste puntje de bulls-eye (of dubbel bull) is.

De twintig vakken hebben smalle stroken aan de buitenkant, dit zijn de dubbel's, en smalle stroken halverwege, dit zijn de triple's.

Een dartbord moet worden opgehangen op een hoogte waarbij de bulls-eye op 1,73 meter hoog hangt. De afstand voor het gooien moet worden gemarkeerd, bij voorkeur met een blokje, op 2,37 meter gemeten vanaf de voorkant van het bord.

De vakken van het dartbord zijn gescheiden door metalen draden, zodat er altijd duidelijk gezien kan worden waar de pijl in terecht is gekomen. De dartpijlen die gebruikt worden zijn in verschillende gewichten, afmetingen, met verschil in grip en 'flights' (dat zijn de achtervleugeltjes) te koop. Kies goede dartpijlen, natuurlijk binnen bepaalde marges, maar vooral op basis van persoonlijke voorkeuren.


Spelvormen darten

Er zijn verschillende soorten dartspellen of dartwedstrijden. De meest bekende vorm is 501. Dit is een spelvorm waarin spelers om de beurt met drie pijlen gooien en de gescoorde punten aftrekken van het starttotaal van 501 punten. De regel is dat je percies op de 0 punten moet uitkomen, en dat je dat moet doen door je laatste pijl in de dubbel (buitenste ring) te gooien. Deze dubbels zijn 2 x zoveel punten waard.

Een voorbeeld: Als een speler nog 40 punten overheeft kan deze speler uitgooien door dubbel 20 te gooien, en wint diegene direct. Gooit deze speler bijvoorbeeld per ongeluk in de gewone 20, dan blijven er 20 punten over en kan er uitgegooid worden met dubbel 10.

Gooit een speler teveel punten en blijft er geen dubbele score mogelijjk, dan wordt de score vooraf aan de beurt weer aangehouden voor daarna.

Andere spelvormen zijn vergelijkbare spelvormen maar dan met andere startpunten zoals 1001, 701 en 301. Bij het 301 spel is het wel gebruikelijk om dan ook te starten met een dubbel. Lukt dit niet, dan moet je het opnieuw proberen bij je volgende beurt

Een heel ander spel is het zogenaamde tac-tic spel. Hierbij is het de bedoeling om de nummers 10 t/m 20 en de bull totaal 3 keer gegooid te hebben. Dubbels, Triples tellen hierin mee, zo ook de bulls-eye als dubbele bull. Als één speler een nummer dicht heeft en de ander niet, dan kan de speler punten scoren op dat nummer totdat de ander deze ook dicht heeft. Het tac-tic spel wordt gewonnen door degene die als eerste alle nummers dicht heeft EN de hoogste score heeft.


darten

Triple en Double

Even een korte toelichting over de triples en de dubbels bij darts.

De vlakken op het dartbord vertegenwoordigen de punten die aan de buitenkant zijn aangegeven. De bull (groene deel) is 25 punten waard, de bulls-eye (dubbele bull) is 50 punten waard.

Gooi je een pijl in de dubbels in de buitenste ring, dan krijg je dubbele punten bij dat vak. Bij dubbel 19 dus 38 punten, etcetera. Gooi je in een triple dan krijg je drie keer de waarde van dat vak, Bijvoorbeeld 3 x 20 = 60 punten.

Gooi je met je drie pijlen in één beurt 3 x in de triple 20, dan heb je de maximale score gehaald in je beurt, de zogenoemde 180 score, de 'one honderd and eighty !'.


Dart scores

Zoals al aangegeven; gooi je met je drie pijlen in één beurt 3 x in de triple 20, dan heb je de maximale score van 180 gehaald in je beurt. Dit helpt natuurlijk enorm om zo snel mogelijk van 501 punten naar 0 te komen en te winnen.

De snelste manier om van 501 punten naar 0 te komen is door een zogenaamde 9 darter. Met negen darts kun je uitgooien door eerst 2 x 180 te gooien in de eerste 2 beurten met 3 pijlen, om daarna uit te gooien door bijvoorbeeld 3 x 20, 3 x 19 en dubbel 12 te gooien.

Er zijn nog een aantal verschillende varianten om tot een 9 darter te komen, maar allemaal vragen ze om veel preciezie en een goede basis met een aantal 180 scores. Kun je dit, dan behoor je waarschijnlijk tot de dart wereldtop.


Dart materialen

Als je wil starten met darten zijn er een aantal keuzes in maeriaal die je kunt maken als het gaat om het bord en je dartpijlen. Hieronder een aantal overwegingen.

Het dartbord kent verschil in materiaal wat ervoor zorgt dat een bord langer meegaat. Een ander belangrijk verschil is de bedrading. LEt erop dat er zo min mogelijk nietjes zijn gebruikt voor de draden of de bull. Qua soorten zijn er de volgende keuzes:

  • Ronde bedrading - basis bedrading met relatief meer kans op bounces.
  • Driehoekige bedrading - meer ruimte en minder bounces voor de pijlen.
  • Blade bedrading - extra dunnen bedrading.

De dartpijlen zijn er in verschillende soorten en maten. De gemiddelde en meest gebruikte gewichten voor pijlen liggen tussen de 22 en 26 gram. Verder zijn er keuzes in kunststof of aluminium shafts en veel verschillende keuze in (de uitstraling van) flights.

Pijlen met een hoog gehalte tungsten (wolfraam metaal) zijn dunner zonder het optimale gewicht te verliezen. Voor dart op meer niveau wordt gebruik gemaakt van darts met minimaal 85% tot 90% tungsten.


Sets en Legs

Darts wordt gespeeld in legs, en sets. Een leg is een ronde van bijvoorbeeld 501 punten die gespeeld wordt. Er kan gekozen worden om bijvoorbeeld best of 3 of best of 5 te spelen om een set te winnen. Door het oneven aantal en het 'best of' betekent dit dat degene die bij best of 3 daarvan 2 legs wint de set wint.

Een dartspelletje kan uit 1 set bestaan maar een dartwedstrijd bestaat vaak uit meerdere sets, bijvoorbeeld best of 3, 5, 7 of 9. Door de oneven sets wint hier degene de wedstrijd die respectievelijk 2, 3, 4 of 5 sets wint.


SpeelgoedSpeelgoedTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SpeelgoedSpeelgoed

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over darten of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

There's only one word for that - magic darts!

 


SPORT PARTNERS