informatie en uitleg over subbuteo
Subbuteo is een interessante vorm van voetbal simulatie, tafel voetbal of ook wel vinger voetbal. Het spel is al jaren bekend en wordt door vele liefhebbers gespeeld. Er zijn ook kampioenschappen en zelfs een heus Wereldkampioenschap Subbuteo wat wordt gehouden.
Wat Subbuteo leuk maakt is dat je met een volledig team spelers en met jouw eigen opstelling kunt spelen. Er zijn verschillende sets van teams beschikbaar waardoor je met je favoriete club kunt spelen. Ook zijn er verschillende uitbreidingen mogelijk zodat je het standaard speelveld kunt omtoveren in een heus mini stadion.
Ben je een voetbalfan en hou je van behedigheidsspelletjes, dan is Subbuteo leuk om eens nader te bekijken.
Subbuteo wordt gespeeld door 2 spelers met beiden een team van 11 spelers. Er zijn 10 losse veldspelers en 1 keeper, die in de doelmond via een stokje bediend kan worden. De spelers hebben een halfronde verzwaarde voet, waarmee ze met een tik van een vinger over het speelveld kunnen glijden.
Het speelveld bestaat uit een groen tabijt / viltdoek met een afmeting van 122 x 80 cm. Op dit speelveld zijn lijnen aangebracht zoals gebruikelijk bij een voetbalveld, met aanvullend een zogenaamde schietlijn. Het spel wordt gespeeld met een speciale kleine bal.
De speelduur van een potje Subbuteo is 2 x 10 minuten, met eventueel nog 6 minuten verlenging. In de verleging is het mogelijk om bijvoorbeeld te spelen met een 'golden goal' regel. Hierbij is de eerste speler die scoort de winnaar en is de wedstrijd direct daarna over.
Ook is het mogelijk om de wedstrijd na de reguliere speeldtijd en verlenging door middel van een penalty serie te beslissen. Dit is bijvoorbeeld van toepassing in de knock-out fase van toernooivormen waarbij een gelijke eindstand niet mogelijk is.
Vooraf aan een wedstrijd wordt er een toss gedaan (met een muntje), of afgesproken wie de bal als eerste uitneemt. De teams zetten hun 10 veldspelers in de eigen gewenste favoriete opstelling. Na de aftrap bewegen spelers om beurten een poppetje door een flik met de vinger. Hiermee proberen spelers de bal richting het doel van de tegenstander te bewegen om uiteindelijk een doelpunt te scoren.
Schieten op doel mag pas als je de schietlijn op het speelveld van de tegenstander voorbij bent. Deze schietlijn bevindt zicht halverwege elk speelveld, tussen de middenlijn en de doellijn in.
Tijdens het spelen gelden ook spelregels zoals buitenspel, ingooi en corners. Hierbij wordt de bal vanaf de postitie dat deze uit het veld is gegaan weer ingebracht door het team wat balbezit heeft gekregen.
Ook zijn er bepaalde overtredingen die kunnen worden bestraft met vrije trappen of zelfs een strafschop.
Als je de bal in bezit hebt, door hem geraakt te hebben, dan ben jij in de aanval. Het is de bedoeling de bal bij elke beurt te blijven raken. Je mag hierbij maximaal 3 x achter elkaar met één dezelfde speler de bal raken. Uiterlijk de 3e keer moet deze bij een medespeler in de buurt komen.
Ben je niet in staat de bal te raken, dan kan de tegenstander een poging doen en de aanval over te nemen. Een tegenspeler mag de bal niet raken als deze niet zelf in de aanval is. Dit mag dus pas nadat het de aanvallende partij niet is gelukt de bal te raken in zijn of haar laatste beurt.
De aanval stopt ook als je met een pass een tegenstander raakt of als de bal door je toedoen over de zijlijn of achterlijn raakt. Ook als je een doelpunt scoort dan is de aanval voorbij en krijgt de tegenstander de bal om opnieuw af te trappen.
Als je niet in de aanval bent maar de bal door eigen toedoen wel (per ongeluk) raakt, dan is er sprake van de overtreding 'obstructie'.
Subbuteo is qua spelregels vrij eenvoudig en snel duidelijk. Men speelt om en om een speler, waarbij één ploeg de aanval heeft totdat dit spaak loopt. Er zijn een aantal overtredigen die leiden tot vrije trappen of strafschoppen, dit zijn:
Afhankelijk waar op welke plek de bal en speler zich bevinden is er sprake van een strafschop als dit binnen het strafschopgebied gebeurt, een directe vrije trap op doel als dit binnen het schietvak van de tegenstander gebeurt, een indirecte vrije trap op alle andere plekken van het speelveld.
Wat Subbuteo leuk maakt is dat het een mooi uitgewerkte versie is van een behedigheidsspelletje in combinatie met de voetbal spelregels. Het doseren van het bewegen van poppetjes en de bal, het tactisch over het veld bewegen van de poppetjes en vooral het scoren en te slim af zijn van je tegenstander is een lekker gevoel.
Subbuteo is met het speelveld, de vaste doelen en de functie van de keeper daarnaast ook leuk om te zien en te spelen. Er zijn veel verschillende varianten van het spel in omloop, of eigenlijk varianten van de teams. Je kunt je bedenken dat de clubkleuren van elk team wel te vinden zijn, of desnoods te maken, zodat je een heuse eigen competitie kunt maken of gewoon omdat je fan bent.
Er zijn lokale- en zelfs Wereldkapioenschappen Subbuteo. Dus als je echt fanatiek en uitermate behendig bent, dan is er nog een wereld te winnen met het spel Subbuteo.
Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?
Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie
Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over curling of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!
Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.
Johan Cruijff