Uitleg over Karate vechtsport
Karate is een Japanse vechtkunst waarbij de nadruk ligt op het gebruik van traptechnieken, stoten en het afweren ervan. Karate is ontstaan op de Riukiu-eilanden, waaronder met name het eiland Okinawa.
Karate is een vechtsport die in het westen ook veelal beoefent wordt. Het is een vechtkunst en sport waarbij zelfverdediging een belangrijk onderdeel is. Het is ook een sport waarbij discipline belangrijk is. Centraal staat ook een duidelijk verloop van oefening van de verschillende technieken en het doorlopen van verschillende rangen.
Karate is een leuke bezigheid voor jong en oud waarbij de fysiek fitter wordt, metaal weerbaarder en verder gewoon heel veel plezier kunt hebben in een mooie vechtsport.
Karate richt zich vooral op de fysieke toepassing en de vechttechnieken. Discipline en daarmee een stukje zelfontwikkeling is daarbij wel degelijk aan de orde.
Karate wordt als wedstrijdssport beoefend, maar is van oorsprong een verdedigingskunst waarbij er in Karate een gedragsregel is om niet als eerste een aaval te plegen.
Om vaardigheden goed te kunnen trainen en te testen in de praktijk zijn wedstrijden of oefengevechten wel van belang. Bij dergelijke gevechten is het bij Karate niet de bedoeling om je tegenstander dusdanig te raken dat er ernstig lestsel of blijvende schade wordt toegebracht.
De technieken bij Karate kunnen, zeker als ze goed toegepast worden echter wel schadelijk zijn, en zeker tegen ongetrainde vechters zelfs dodelijk.
Vechtsporten, en in dit geval Karate, zijn sporten waar men niet lichtzinnig over moet denken als het gaat om het gebruik van je lichaam en eigen kracht las wapen.
Karate is een sport waarbij verschillende technieken worden getraind. Meestal bestaat een training uit een aantal vaste basisonderdelen en specifieke losse trainingsonderdelen, soms afhankelijk van de karatestijl die je beoefent.
De namen van de basis onderdelen zijn:
Een aantal losse trainingsonderdelen:
Als je een keer een training bijwoont om te kijken hoe Karate in zijn werk gaat, of als je zelf gaat starten met het trainen in Karate, dan zul je snel deze benamingen en oefenvormen gaan herkennen.
Om bij te houden hoe ver een beooefenaar in Karate is, wordt gebruik van een bandensysteem van verschillende kleuren, om leerlingen van verschillende graad te kunnen onderscheiden. Deze banden worden Obi genoemd. De lagere kleurbanden noemt men in het karate de kyu-graden. De zwarte band behoord bij de zogenaamde dan-graden. De zwarte band is de hoogste kleur, maar een leeling kan daarin nog wel steeds omhoog in de dan-graad die erbij hoort.
De kleuren, in volgorde van laag naar hoog zijn bij Karate de volgende:
In volgorde van de betreffende kyu of dan graad bij de betreffende Karate stijl wordt er aanvullend gebruik gemaakt van strepen op de band om de rangvolgorde en de groei daarin aan te geven.
Net als vele andere aziatische vechtsporten zijn er ook in Karate verschilende stromingen of stijlen te benoemen
De verschillen van deze stijlen zijn terug te zien in de verschillende wedstrijdregels en kata die gebruikt worden. Er zijn 4 stijlen die door de All Japan Karatedo Organization (AJKO) erkent worden, en dat zijn de volgende stijlen:
Er betaan zoals gezegd veel meer stijlen, met allemaal net een andere invalshoek of karate school met specifieke uitgangspunten.
Hieronder een aantal weetjes over Karate.
Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?
Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie
Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!
Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht.
Onbekend