Zwemmen

Uitleg over zwemmmen en zwemsport

zwemmen

ZWEMMEN

Zwemmen is leuk, zwemmen is ook belangrijk om te leren en zwemmen is een zwemsport die wereldwijd in compettiteverband tot op de Olympische Spelen wordt beoefend. We willen je belangrijke basisinformatie geven over zwemmen en vooral een inzcht geven in de verschillende zwemsportvormen en de relatie die zwemmen heeft met veel andere sporten of bezigheden.

We nemenje mee in wat er komt kijken bij het leren zwemmen en geven je veel voorbeelden van zwemvvormen.

Zwmemmen is een gezonde manier van sporten op recreatief niveau. Met zwemmen gebruik je veel spieren tegelijk en het bewegen in het water geeft minder druk op gewrichten, zoals bij andere sporten vaak veel meer het geval is.

Zwemmen is ook een sport of bezigheid voor alle leeftijden. Van baby zwemmen, behalen van zwemdiploma's, wedstrijdzwemmen tot aque gym, alles is mogelijk. Dus laat je vooral meevoeren door het water.


Zwemles en diploma's

Zwemmen moet je leren. Leer je dit niet dan kun je makkelijk verdrinken als je in dieper water valt. Om die reden is zwemles een belangrijke stap bij de ontwikkeling van kinderen. Het aanleren van een zwemslag gaat bij de één wat sneller dan de ander. Maar ook de zelfredzaamheid als je in het water valt, kracht en uithoudingsvermogen zijn belangrijke zaken om te leren.

In de meeste zwembaden mag je pas zelfstandig zwemmen als je een A diploma hebt. Het behalen van een A diploma duurt gemiddeld 48 zwemuren. Omdat dit vaak wordt verddeeld in lessen van 2 x een half uur per week, duurt het behalen van een A diploma al snel 1,5 jaar.

Het behalen van een B diploma duurt daarna een stuk korter, ongeveer 12 uur zwemles. Ook een C diploma kun je behalen in ongeveer 12 uur les.

Met het behalen van je A diploma leer je de basis van het zwemmen. Dit zal je in principe ook nooit meer verleren, net als met fietsen. Je kan je dus prima redden in het water. Met het behalen van een B diploma leer je nog wat meer. Beter duiken, langer onder water, etc. Het C diploma leert je bijvoorbeeld ook reddingszwemmen.

Naast het zwem ABC zijn er verschillende zwemvaardigheidstrainingen die je aanvullend daarop kunt volgen. Via zwemscholen door het hele land kun je je ook verder bekwamen in wedstrijdzwemmen.


Zwem technieken

Zwemmen kan op verschillende manieren. De technieken die daarvoor zijn ontwikkeld zijn handig om te kunnen gebruiken als je recreatief zwemt. Maar zeker ook als je aan zwemsport wilt deelnemen is het goed om te weten welke verschillende disciplines er allemaal zijn. Hieronder een kort overzicht van de verschillende zwemslagen:

  • Schoolslag = basistechniek, armen steeds in een punt vooruit, benen als een kikker.
  • Rugslag = op je rug, armen in je zij en benen als een kikker.
  • Borstcrawl = armen om de beurt in het water gestoken, benen flipperen op en neer.
  • Rugcrawl = op je rug, armen om en om als een rad in het water, benen flipperen op en neer.
  • Vlinderslag = armen tegelijkertijd breed in het water, benen flipperen op en neer.
  • Watertrappelen = rechtop in het water met benen als een kikker.

In de zwemsport wordt ook wel gesproken van de vrije slag. Dit betekent dat er mag worden gekozen welke techniek er wordt gebruikt. In principe is de borstcrawl de snelste techniek, dus zie je dit bij vrije slag wedsrijden. Er zijn ook wedstrijden waar over wisselslag wordt gesproken. Hierbij wordt per baan gewisseld van techniek.


Zwemaafstanden

Een volwaardig wedstrijdbad heeft een lengte van 50 meter. Er zijn ook zwembaen van 25 meter. De verschillende wedstrijdafstanden zijn gebaseerd op de lengtemaen van het zwembad. De meest voorkomende zwemafstanden zijn de volgende:

  • 50 meter
  • 100 meter
  • 200 meter
  • 400 meter

Langere afstanden van 800 meter of 1500 meter worden ook in wedstrijdverband beoefend. Ook estafettewedstrijden worden gehouden, waarbij 4 deelnemers allemaal een deel van de afstand zwemmen.

In open water worden er ook lange afstandswedstrijden of marathons gezwommen. Denk daarbij aan lange zwemafstanden van 1,2,3,5 of 10 kilometer, en marathons tot zelfs 88 kilometer.

Maarten van der Weijden is een Nederlandse zwemmer die de Elfstedentocht (een schaatstocht op natuurijs langs 11 stenden in Friesland) zwemmend heeft afgelegd. Dit betekende (bijna zonder te stoppen) maar liefst 195 kilometer zwemmen. Hij heeft daarmee 3,9 miljoen euro voor zijn foundation opgehaald, dat zich richt op het leveren van een bijdrage aan kankeronderzoek.


Andere zwembadsporten

Zwemmen heeft zoveel mogelijkheden dat we je graag een idee willen geven van allerlei sporten die in een zwembad worden gedaan of die te maken hebben met zwemmen of zwemwater. Op de website zijn mogelijk al een aantal specifieke sporten nader toegelicht. Denk aan de volgende sporten die je in het water doet:

  • Synchroonzwemmen
  • Zeemeerminzwemmen
  • Waterpolo
  • Schoonspringen
  • Onderwaterhockey

Het grote aanbod aan zwemmogelikheden en de liefde voor recreatief zwemmen maakt dat zwemmen en zwemsport makkelijk in alkaar over gaat. Er is veel mogelijk, zowel georganiseerd als gewoon lekker recreatief.

Buiten de zwembaden zijn er nog vele andere toepassingen van zwemmen, maar ook sporten waarvoor je toch echt in het bezit moet zijn van een zwemdiploma om ze te kunnen beoefenen, voorbeelden darvan zijn:

  • Surfen
  • Zeilen
  • Duiken
  • Reddingswerk op zee
  • Jetski varen
  • Recreatief varen
  • Vissen

Zwem weetjes

Hieronder een aantal leuke weetjes over zwemmen.

  • Zwemmende mensen werden al afgebeeld in rotstekeningen in Egypte. Bijzonder daaraan is ook dat deze tekeningen zich hedendaags midden in de woestijn bevinden, in de zogenamde 'grot van de zwemmers'.
  • De Olypische zwemmer met de meeste medailles is Michael Phelpd. In totaal behaalde hij met zwemmen 18 gouden medailles, 2 zilveren en 2 bronzen.
  • Ranomi Kromowidjojo is de meest succesvolle vrouwelijke zwemster van Nederland op de Olympische spelen met 5 x goud en 1 x zilver.
  • Inge de Bruijn heeft 4 gouden medailles gehaald op de Olympische spelen.
  • Pieter van den Hoogenband is één van Nederlands bekendste mannelijke zwemmers. Hij won maar liefst 3 x goud op de Olymoische spelen. Zijn specialiteit was de 100 meter vrije slag. Hij was regelmatig de concurrent van Ian Thorpe en Michael Phelps.
  • Enith Brigitha is een Nederlandse zwemster met roots in Curaçao. Ze was de eerste gekleurde vrouw die een Olympische medaille won voor Nederland. Brigitha werd in 1973 en 1974 uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar en in 1979 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze won 2 bronzen medailles, maar met een dikke gouden rand. Ze nam het namelijk telkens op tegen onverslanbare DDR zwemsters. Het dopinggebruik is later door zwemsters uit de DDR toegegeven. Het levensverhaal van Enith Brigitha heeft dan ook de boektitel 'Zwemmen in de schaduw van doping.'



THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

If I were dropped out of a plane into the ocean and told the nearest land was a thousand miles away, I'd still swim. And I'd despise the one who gave up.

 


SPORT PARTNERS