Paragliden

Uitleg over paragliden

paragliden

PARAGLIDEN

Paragliden is een mooie. vrije sport. Door gebruik te maken van een speciale parachute, of eigenlijke een Parappente of glijscherm, kun je door de lucht voortbewegen. Zweven, vliegen als een vogel en zelfs acrobatische vluchten zijn mogelijk binnen het paragliden. Paragliden is vanwege het vliegen in de lucht ook een wat risicovolle sport, maar met goede voorbereiding kennis en les is dat prima te ondervangen.

Het zweven en vliegen met een glijscherm gebeurt in de meeste gevallen door te starten vanaf een helling om daarna de lucht in te vliegen, of langzaam in een dal af te dwalen naar beneden. De ervaring die je daarmee opdoet in de lucht is voor velen ronduit fantastisch.

Op deze pagina nemen we je mee met een aantal beginselen van het paragliden en de beste plekken waar je kunt paragliden. Ook mogelijkheden om nader kennis te maken met de sport en het volgen van lessen geven we jou in het kort mee.


Uitrusting paragliden

Om te paragliden heb je een een parapente, ookwel glijscherm genoemd, nodig. Deze wordt verbonden aan een harnas wat je aantrekt om de paraglide te besturen. Een noodparachute is een aanvullend onderdeel van de uitrusting wat je kunt gebruiken om extra veiligheid te hebben als er onverhoopt wat mis gaat met je gliderscherm.

Het glijscherm zelf bestaat uit twee stofdelen met ruimte ertussen en is aan de voorkant open. Het materiaal is over het algemeen van nylon. De twee delen zijn verbonden met bruggen, die zorgen voor stabilitiet en de vorm die een paraglide heeft in de lucht.

Doordat een glidescherm zich vult met lucht via de open voorkant, vormt de vleugel zich. Door het voortbewegen ontstaat voldoende lift waardoor de paraglide maar heel langzaam zal afdalen.

Het harnas is bedoeld om veilig vastgesnoerd te zijn en gekoppeld te zijn aan het glijscherm. In feite zit je in het harnas als je aan het vliegen bent.

Naast het scherm en het harnas moet je bij paragliden ook denken aan het dragen van een helm, handschoenen en goede beschermende kleding.


Techiek paragliden

Paragliden begint over het algemeen met het starten vanaf een berg of heuvel. Door voldoende snelheid te maken vult het scherm zich met lucht en kun je van de helling af naar beneden zweven.

Sturen doe je door middel van twee stuurlijnen, links en rechts. Door te trekken aan één van de lijnen remt die kant van het glijscherm wat af en draai je in die richting. Trek je aan beide lijnen, dan rem je als geheel af. Dit laatste is vooral handig bij het landen. Paragliden in de vrije lucht gaat al snel met een snelheid van rond de 35 km per uur. Bij het afremmen wordt dit teruggebracht tot ongeveer 22 km per uur.

Voortbewegen gebeurt door langzaam af te dalen. Wel kun je de vluchttijd verlengen door thermiek op te zoeken in de lucht. De opgaande warmere luchtstromen zijn ideaal om hoogte te winnen en daarmee je afdaling te verlengen.

Door tijdens het vliegen een klein beetje aan de remlijnen te trekken, ca. 5% tot 10%, hou je goed contact met het scherm en alle bewegingen. Dit is de veligste manier van vliegen en wordt ook wel contactvliegen genoemd.


Soorten paragliden

Hieronder een aantal specifieke vormen van paragliden:

  • Ploefen - Dit is een veelkomende manier van vliegen voor beginners. Dit is veelal een rechtsreekse vlucht vanaf de startplek naar het landingsveld.
  • Afstandvliegen - Dit is een vorm van vliegen waarbij het doel is om een zo lang mogelijke vlucht te maken. Door middel van gps en apparatuur is het mogelijk om lange tochten te maken. Het afstandsrecord is zelfs meer dan 500 km paragliden!
  • Soaring - Dit is het pragliden langs berghellingen. De stijgwind langs hellingen zorgt ervoor dat je langer op hoogte kunt blijven. Dit is een dynamische manier van paragliden.
  • Acrobatisch - Dit is een wat extremere manier van vliegen, waarbij het maken van acrobatische bewegingen en figuren in de lucht centraal staan. Denk aan figuren zoals loops en draaien over alle assen.

Paragliden leren

Paragliden vraagt kennis van materiaal, techniek en training. wil je het paragliden leren dan is het aan te bevelen om kennis te maken met de sport door ervaren instanties op gebied van lessen, vluchten en excursies op te zoeken.

Ervaren instructeurs kunnen je wegwijs maken in het paragliden en het zo veilig mogelijk beoefenen van de sport.

Om te mogen schermvliegen of paragliden moet je in het bezit zijn van een schermvliegbrevet 2 of 3. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) geeft dit brevet af. Je krijgt het brevet als je slaagt voor de bijbehordende theorie- en praktijkexamens.

Kijk voor professionele begeleiding, lesmogelijkheden en het behalen van het schermvliegbevet bij gespecialiseerde aanbieders. Hier zijn ook vaak vele mogelijkheden te vinden voor een eerste kennismaking met de sport, proefvluchten en excursies.


paraglide weetjes

Hieronder een aantal weetjes over paragliden.

  • Paragliden is ontstaan vanuit het parachutespringen. Het verhaal gaat dat rond 1974 parachutisten via het springen van bergen op goedkope en snelle manier hun parachute spring technieken gingen verbeteren. Dit viel op bij bergbeklimmers die daaruit de sport verder ontwikkelde.
  • Om te paragliden heb je bergen nodig om vanaf af te dalen. De meest bekende en mooiste plekken om te paragliden zijn te vinden in plekken als: Zwitserland, Turkije, Duitsland, Frankrijk, Colombia, Gran Canaria.

We hopen je met de informatie over paragliden in iedere geval voldoende inspiratie te geven om zelf een keer te gaan gliden!

paragliden leren




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Start where you are. Use what you have. Do what you can.

 


SPORT PARTNERS