Tafelvoetbal

Spelregels, tips uitleg en technien bij tafelvoetbal.

Tafelvoetbal spelregels

Tafelvoetbal is een leuk spel om te spelen en wordt recreatief als spelletje al snel gedan. Maar als je verder kijkt dan zie je dat er al snel meer bij kijken om echt goed te spelen en te kunnen winnen van andere vaardige spelers. De spelregels bij tafelvoetbal zijn niet zo ingewikkeld en de technieken zijn niet zo moeilijk om te onhouden, maar wel zo moelijk om goed uit te voeren en te blijven verbeteren. Tafelvoetbal gaat over snelheid, verrassing en controle en is erg leuk om samen te spelen.

We proberen je de basisregels van tafelvoetbal mee te geven en een aantal basis technieken en andere tafelvoetbal tips en trucs mee te geven.


Tafelvoetbal regels

Tafelvoetbal is een spel van behendigheid, snelheid en het aanpassen aan de tegenstander. Er wordt over het algemeen 2 tegen 2 gespeeld bij tafelvoetbal, waarbij vaak de ene speler beter gespecialiseerd is in het verdedigen en keepen en van achteren spelen, en de andere het middenveld en de voorhoede goed weet te gebruiken.

Hieronder een aantal regels rondom het tafelvoetbal spel:

  • Draaien van de stangen is verboden!, behalve een gecontroleerde draai van maximaal 1 rondje.
  • Scoren met het middenveld is (zonder afwijkende regels) verboden, dus focus hier niet op.
  • Bij het scoren via een tegenstander, zijkant of de keeper telt de goal niet. (behalve als de lokale regels hier van afwijken)

Het is aan te raden even goed af te stemmen volgens welke regels je speelt, zeker recreatief.

De International Table Soccer Federation heeft internationale regels opgesteld om het spel eenduidig te maken. Ben je van plan mee te doen aan een WK, verdiep je dan even in de regels, en zelfs drescode, van de ITSF.


tafelvoetbal regels

Tafelvoetbal internationale regels

Tafelvoetbal kent in verschillende regio's verschillen in de toegepaste regels. Zo is er verschil in de manier waarop gescoord mag worden. In de randstad is het in Nederland bijvoorbeeld gebruikelijk dat er niet 'via' gescoord mag worden. (dat wil zeggen via een tegenstander, of de zijkant van de kast) Dit maakt zuiver scoren een stuk lastiger, maar het beperkt wel de geluksfactor meer. Als het gaat om grotere toernooien wordt er veelal gespeeld volgens de regels van de International Table Soccer Federation (ITSF).


Tafelvoetbal technieken

Hieronder een aantal technieken die je kunt toepassen en leren bij tafelvoetbal:

  • Trekken - Dit is het snel schuiven (trekken en duwen) van een bal naast het poppetje om daarna te schieten om de tegenstander heen.
  • Klemmen - Het klemmen van de bal met de punt van het poppetje geeft je meer controle over de bal en meer opties dan bij een schuifbal. Je kan nu zeer snel van links naar rechts bewegen en je hoek uitzoeken.
  • Tic Tac - Dit is het snel van de ene speler naar de andere toe schuiven (horizontaal) om de verdediging te verrassen. Dit kan bijvoorbeeld ook dubbel gdaan worden.

Naast deze 3 basis schottechnieken kun je op allerlei manieren de bal plaatsen, soms door een gaatje te zien of een goed diagonaal schot. Oefen verschillende technieken en gebruik ze door elkaar heen om te blijven verrassen.


Tafelvoetbal tips en trucs

Tafelvoetbal is behendigheidsspel, en je wordt er eigenlijk pas echt beter in als je weet wat je doet en gecontorleerd probeert te spelen. Wild gedraai en geram met een voetbaltafel heeft hierin weinig zin.

Hieronder een aantal tips en trucs die je kan gebruiken om beter te worden in tafelvoetbal:

  • Wees subtiel met het middenveld, niet te wild, een rustig tikje langs de tegenpartij en je bent in de voorhoede.
  • Als de verdediging van jou team de bal heeft, kantel als aanvallende speler dan je poppetjes, zodat een schot van achteruit minder snel geblokt wordt door een medespeler.
  • Probeer van achteruit op doel te schieten, maar soms kan het lonen om de bal via de zijkant dichter bij de aanval te krijgen.
  • Probeer als speler die de aanval in handen heeft, alle schoten van de verdedigers actief te blokken of zelfs direct in het doel te schieten.
  • Als aanvaller wordt je na een tijdje voorspelbaar. Probeer moeilijkere moves af te wisselen door soms gewoon even een diagonaal geplaats balletje van een aanvaller aan de zijkant.
  • Snelheid is belangrijk, probeer altijd onverwacht te zijn.
  • Afleiding, heel subtiel door lichaamstaal (en dus niet door: 'kijk een door vogeltje te roepen...'), kan heel goed werken om iemand direct daarna te verassen

Veel plezier met het oefenen van je persoonlijke tafelvoetbal technieken!


Tafelvoetbal weetjes

Hieronder een aantal tafelvoetbal weetjes:

  • Tafelvoetbal is uitgevonden door Harold Thornton in 1921.
  • Harold Thornton bedacht de spelvorm na een wedstrijd van Tottenham Hotspur die hij als supporter bijwoonde. Hij bedacht het spel op basis van een luciferdoosje en het op zijn kant leggen van de lucifers.
  • De oom van Harold bracht het spelidee naar Amerika waarna het verder ontwikkeld werd.
  • Een 'klinker' is een bal die gescoord wordt maar direct weer terugschiet op het speelveld. De term klinker komt van het geluid van de acherzijde van het metaal, waardoor hoorbaar is dat er gescoord is.
  • De animatiefilm Underdogs (2013) gaat over tafelvoetbalpoppetjes die tot leven komen.



THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Zoek niet naar een manier om meesters te imiteren, maar zoek naar wat zij zochten.

 


SPORT PARTNERS