Kubb

Uitleg over het spel Kubb

kubb

KUBB

Kubb is een spel wat voornamelijk buiten wordt gespeeld op een veldje en is een spel wat bestaat uit houten blokken en stokken. Het doel van het spel is om de houten blokken om te gooien.

Over het ontstaan van het spel gaan meerdere verhalen de ronde, waarbij met name het tijdperk van de Vikingen wordt genoemd.

Ook Egypte en het Romeinse rijk worden genoemd in het oorsprong van het spel. Dit komt ook omdat veel spellen met in basis eenvoudige middelen en regels vaak op vele plekken op de wereld in een vergelijkbare vorm wel ergens zijn gespeeld.

Wij vertellen je in ieder geval graag wat meer over het spel Kubb zoals het vanaf de jaren negentig op de markt is gekomen. Het spel met de herkenbare houten blokken waar we je graag een eerste indruk van het spelverloop en de spelregels van willen meegeven.


Kubb onderdelen

Kubb wordt gespeel in teams van gelijke aantallen. Om het leuk te kunnen spelen moeten de teams uit minimaal 2 spelers bestaan. Bij officiele kampioenschappen moet elk team uit minstens zes spelers bestaan.

Het spel Kubb bestaat uit minimaal de volgende onderdelen:

  • 10 Kubbs. Dit zijn vierkante houten blokken van 15 cm. hoogte en een omtrek van 7 x 7 cm.
  • 1 Koning. Dit is een wat groter vierkant blok van 30 cm. hoogte en een omtrek van 9 x 9 cm.
  • 6 Werpstokken. Dit zijn cilindervorminge stokken van 30 cm lengte met een diameter van 4,4 cm.
  • 4 Hoekstokken of markeringen. Hiermee worden de hoeken van het speelveld gemarkeerd. Soms zijn er 2 extra om ook de middellijn goed te markeren.
  • Een meetlint om het Kubb veld correct uit te zetten.

de houten blokken van Kubb spellen worden meestal gemaakt van Rubberhout. Dit is hout van de rubberboom. Dit type hout deukt van nature wat meer in en splintert niet snel.


Kubb speelveld

Kubb wordt meestal gespeeld op een grasveld, maar elke andere ondergrond kan ook voldoen. Het veld wat wordt uitgezet is 8 meter lang en 5 meter breed. Hierop worden de spelonderdelen geplaatst. Er zijn twee speelhelften.

Om het veld uit te zetten worden eerst de vier hoekstokken op de juiste afstand van elkaar in het veld gestoken. Daarna worden de andere speelstukken geplaatst.

De Koning wordt in het midden van het speelveld geplaatst. Soms wordt voor de duidelijkheid ook een mareringsstok gebruikt om de middellijn te markeren.

De 10 Kubbs worden neergezet op de basislijn van elke speelhelft. Aan elke kant komen er 5 Kubbs te staan met een gemiddelde afstand van 90 cm. tussen de Kubbs. Bij de startopstelling mogen Kubbs niet tegen de hoekstokken worden geplaatst.

De werpstokken worden gebruikt door het team wat als eerste aan de beurt is. Hierna gebruiken om de beurt elk team de zes werpstokken.

Het doel van het spel is om alle Kubbs van de tegenstander om te gooien en daarna de Koning in het midden om te gooien. Het eerste team wat dit voor elkaar krijgt wint het spel.

Uiteraard zijn er een aantal spelregels waaraan moet worden voldoen om dit voor elkaar te krijgen.


Spelregels Kubb

Om te bepalen welk team mag beginnen bij Kubb, werpen beide teams tegelijkertijd ieder 1 stok richting de Koning. Het team wat de stok het dichts bij de Koning krijgt mag beginnen. Als één van de teams de Koning daarbij omgooit, mag het andere team altijd starten.

Elke speelbeurt bestaat per team uit twee fasen:

Gooien van de 6 werpstokken. Het gooien van de stokken gebeurt vanaf de eigen basislijn richting de Kubbs van de tegenstander. Het gooien moet altijd onderhands en verticaal gedaan worden. Kubbs mogen alleen met de uiteinden van de werpstokken omgegooid worden. Gebeurt dit overdwars, via de lengte van de stok, dan is het niet geldig.

Omgegooide Kubbs verplaatsen. Kubbs die regelementair zijn omgegood door de tegenstander moeten door het team naar het speelveld van het andere team gegooid worden over de middellijn. Het team aan de andere kant zet ze vervolgens rechtop waar ze zijn neergekomen. Dit zijn nu zogenaamde 'veldkubbs' voor dat team. Gooit een team de Kubbs twee keer verkeerd naar de overkant, dan mag het andere team zelf de plek van deze Kubb in het eigen speelveld bepalen.

Na deze twee fasen van de speelbeurt is het andere team aan de beurt. Als er op elk moment veldkubbs bij de tegenstander in het spel zijn gekomen, dan moeten deze eerst omver gegooid worden voordat er Kubbs van de basislijn mogen worden omgegooid.

Als een team alle Kubbs van een tegenstander om heeft, dan mag het proberen de Koning om te gooien om te winnen. Gooi je de Koning tijdens het spel te vroeg (per ongeluk) om, dan heeft het andere team direct gewonnen en is het spel over.


Kubb tips

Speel je Kubb voor het eerst, of wil je simpelweg een klein beetje indruk maken als je het spel speelt, dan zijn onderstaande tips misschien wat voor jou:

  • Ga zoveel mogelijk loodrecht tegenover de vlakke kant van een Kubb staan waar je op mikt. Zo is de kans groter dat je deze raakt.
  • Strek je arm en blokkeer je elleboog, hierdoor gooi je vanuit je schouder en kun je beter doseren.
  • Probeer de werpstok een halve draai te laten maken in de lucht.
  • Houdt voor balans bij het gooien 1 werpstok in je andere hand.
  • Zet Kubbs die je krijgt van je tegenstander of zo ver mogelijk uit elkaar, of tegen elkaar aan.
  • Als een tegenstander 2 x foutief de Kubb in het speelveld gooit mag je deze zelf plaatsen. Doe dit dan zo dicht mogelijk bij de Koning. Let op, bij het plaatsen moet je wel altijd 1 werpstoklengte ruimte houden.

Met deze basis tips heb je mogelijk een klein beetje voordeel als je dit spel begint te spelen. Kijk ook eens goed om je heen of meerdere spelers deze tips kennen en toepassen.


Kupp wedstrijden

Kubb is niet alleen maar een leuk recreatief spel wat je met vrienden en familie op een veldje buiten voor de lol speelt.

Er zijn vele Kubb verenigingen wereldwijd, en daarmee ook in Nederland en Belgie te vinden. Velen van deze clubs organiseren eigen toernooien of doen namens een vereniging mee aan competities en toernooien.

Kubb kent ook een Europees kampioenschap en een Wereldkampioenschap.

Wil je Kubb zelf een keer spelen, dan is het altijd aan te raden om er eerst eens recreatief mee aan de slag te gaan. Schaf zonodig (samen met familie of vrienden) een startset van het spel aan en zoek een goed veldje op om het te spelen.

Wordt je steeds enthousiaster van het spel en ontwikkel je steeds maar vaardigheid, dan kun je al dan niet samen met medespelers die ook enthouisiast zijn geworden eens kijken naar wedstrijden en verenigingen waar je meer gelijkgestemden tegenkost voor het spelen van dit leuke spel. Of vorm een eigen team.




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

If you have everything under control, you're not moving fast enough.

 


SPORT PARTNERS